Helsinki palkitsi kaksi kohdetta Rakentamisen Ruusulla

Helsingin rakennuslautakunta on palkinnut Rakentamisen Ruusulla sekä Kaisa-talon että WDC-Paviljongin. Lautakunnan mukaan molemmat kohteet ovat samalla kertaa aktivoineet ja eheyttäneet kaupunkitilaa. Hankkeet ovat onnistuneet, joko tilapäisellä tai pysyvällä tavalla, luomaan kaupunkilaisille avoimia, helposti saavutettavia ja arkkitehtonisesti mielenkiintoisia puitteita.

image

Helsingin yliopiston keskustakampuksen kirjasto, Kaisa-talo, täydentää hektistä ja monelle vain liikkumisen ympäristönä toiminutta kaupunkiympäristöä. Julkisivumateriaaleiltaan perinteisistä materiaaleista, punatiilestä ja lasista, rakennettuna kirjasto edustaa arkkitehtonisesti rohkeaa muodonantoa. Samalla se sulautuu Kaisaniemenkadun kaareutuvaan katumaisemaan ikään kuin se olisi kuulunut urbaaniin miljööseen jo vuosikymmenten ajan. Kirjaston arkkitehtuuri on ajatonta. Sisätiloiltaan rikas kirjastorakennus tarjoaa käyttäjilleen laadukkaan ja silmiä hivelevän ympäristön sekä kauniit puitteet uppoutua opintoihin.

Kaisa-talon hankkeessa oli paljon rakenteellisesti vaativia yksityiskohtia. Erityisen vaativia työvaiheita ovat olleet alimpien kerrosten pilarivahvistukset, Kaisaniemenkadun puoleinen julkisivu kaariaukkoineen ja suurine lasiseinineen sekä kirjastokerrokset puhkaisevat, ylöspäin pienenevät, ellipsin muotoiset aukot.

Rakennuksen arkkitehtuuri perustuu arkkitehti Vesa Oivan ja arkkitehti Selina Anttisen kilpailuvoittoon. Pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Matti Huhtamies ja vastaavana rakennesuunnittelijana rakennusinsinööri Anssi Kolehmainen.

WDC-Paviljonki

WDC-Paviljonki aktivoi ja täydensi Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välistä tyhjää kaupunkitilaa ja loi puitteet kaupunkilaisten uudenlaiselle kesäiselle olohuoneelle. Paikka tarjosi World Design Capital 2012 -vuoden kesäksi avoimen tilan työpajoille, keskustelusarjoille sekä monenlaiselle muulle toiminnalle ja kohtaamisille.

Paviljonki kaikessa tilapäisyydessään osoitti kouriintuntuvasti piilevät mahdollisuudet, joita kahden suomalaiselle identiteetille tärkeän museon välinen avoin tila parhaimmillaan tarjoaa. Paviljonki oli olemukseltaan harvinaisen rento, ja sinne saattoi tulla vain hetkeksi pistäytymään ja aistimaan meneillään olevia tapahtumia tai syventymään usean tunnin ajaksi hankkimaan uutta ajateltavaa. Toisinaan museoympäristöjä rasittava jäykkyys ja tärkeily loistivat poissaolollaan.

Aalto-yliopiston Puustudion opiskelija- ja asiantuntijaryhmän suunnitteleman paviljongin arkkitehtuuri perustuu opiskelija Pyry-Pekka Kantosen kilpailuvoittoon. Paviljongin ovat toteuttaneet yhteistyössä Aalto-yliopisto, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja UPM. Kesän tapahtumakalenterin koordinoinnista vastasi ajatushautomo Demos Helsinki.

Lisäksi Helsingin rakennuslautakunta jakoi kunniamaininnan kolmelle erityyppiselle hankkeelle: Ruotsalaisen teatterin (Svenska Teatern) peruskorjauksen rakenteellisen ja teknillisen toteutuksen suunnittelijaryhmä; Kampin kappeli ja Osakeyhtiö Vilholan jälkiasennushissit.

Helsingin rakennuslautakunta jakoi vuotuisen tunnustuspalkintonsa, Rakentamisen Ruusun, nyt jo 18. kerran. Ehdotuksia Ruusun saajiksi saapui tällä kertaa yhteensä 17, joista neljä liittyi vuoden 2012 designpääkaupunkivuoteen.