Kokeile kuukausi maksutta

HS: Ongelmaputkien määrä voi räjähtää käsiin

Pitkään jatkunut muovisten putkien asentaminen saattaa osoittautua virheeksi, uutisoi Helsingin Sanomat. Ongelmaputkien määrä voi räjähtää vielä käsiin.

Pitkään jatkunut muovisten putkien asentaminen saattaa osoittautua virheeksi, uutisoi Helsingin Sanomat. Ongelmaputkien määrä voi räjähtää vielä käsiin.

Viallisia putkia on tullut Suomessa esille vasta muutamia yksittäistapauksia, mutta esimerkiksi rakennusyhtiö Skanska arvioi, että ongelmaputkia asennettu paljon. Skanska ohjeisti tiistaina henkilökuntaansa olemaan käyttämättä viallisia putkia uusissa asuntokohteissa.

Itä-Suomen yliopiston vesikemian professori Simo Pehkonen arvioi Helsingin Sanomille, että vesijohtojen aiheuttamat haitat eivät ole yksittäistapauksia.

”Vuosituhannen vaihteen jälkeen on ilmestynyt reilu kymmenen kansainvälistä tutkimusta, jotka kaikki käsittelevät putkien muovista johtuvia merkittäviä ongelmia”.

Pehkosen mukaan 30-50 prosenttia uudisrakennuskohteista käyttää nyt muovisia vesijohtoja.

”Ongelmien määrä räjähtää vielä käsiin osassa Suomea. Esimerkiksi talousveden tyypin vaikutusta muoviputkiin ei ole tutkittu.”

Ympäristöministeriö tiedotti maanantaina, että kahden eri valmistajan tiettyjen muovisten PEX-putkierien putket eivät täytä vaadittavaa teknistä tasoa. Pex-mallisista muoviputkista on irronnut juomavesiin kemikaaleja, jotka ovat aiheuttaneet hajua ja makua talousveteen.

Poikkeamia on havaittu seuraavissa tuote-erissä:

  • Altech PEX-A -25M (Sani) LVI nr.: 2012452 (putken koko 15 mm x 2,5 mm)
  • Wirsbo-PEX NKB 100m ART 1033879 14-3-7 107 29 2921 (putken koko 15 mm x 2,5 mm)

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “HS: Ongelmaputkien määrä voi räjähtää käsiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat