Kokeile kuukausi maksutta

RIA:n Sandberg pitää suomalaisrakentajien puolta

RIA:n toimitusjohtaja Kimmo Sandberg puolustaa suomalaisen työvoiman käyttöä rakentamisessa. Hänen mielestään ainoastaan rappaustöihin ei enää saa suomalaisia. Muuten kyse on enemmänkin siitä, että halutaan halvempia työntekijöitä ulkomailta.

SRV:n toimitusjohtaja Jukka Hienonen kiivastutti toimittajat vastaamalla yhtiönsä tiedotustilaisuudessa, että yritys aikoo käyttää virolaisia rakentajia Lastensairaalan rakentamisessa. Hienonen piti itsestään selvänä, että myös tällä työmaalla on virolaisia rakennusmiehiä, koska heitä on jo lähes kolmannes pääkaupunkiseudun työvoimasta.

Kauppalehden lisäksi myös ainakin Demari tarttui aiheeseen, jonka ei pitäisi olla kenellekään rakennusalalle työskentelevälle yllätys ja YLE:kin on tekemässä siitä ohjelmaa. Laatuongelmat ja virolaiset kytkettiin pian lehdissä samaan nippuun.

Demarin haastattelema RIA:n Kimmo Sandberg totesi Hienosen kommentista: ”Juhlapuheissa rakentajien ylin johto puhuu aina suomalaisen työn puolesta. Mutta eurot ratkaisevat ja työmailla käytetään yhä enemmän ulkomaalaista työvoimaa.”

Toimistotyöt ovat Sandbergin mukaan vielä pystytty pitämään hyvin suomalaisilla kiitos henkilöpätevyysvaatimuksien.

Suomalaisrapparit ovat vähissä

Hienonen oli tuonut esiin sen, että Suomesta löytyy myös töitä, joihin ei löydy suomalaisia ammattimiehiä. Sandbergin mielestä rakentamisen osaaminen on kuitenkin hyvin suomalaisten hyppysissä. ”Poikkeuksena on korjausrakentamisessa esimerkiksi rappaustyöt, kun Suomessa korjattiin 1990-luvulle asti aika vähän rapattuja rakennuksia. Siksi näihin töihin ajautuu työntekijöitä Virosta, Puolasta ja Venäjältä.”

Hän toivoi korjausrakentamisen koulutuksen lisäämistä.

Rakennuslehti kirjoitti rapparipulasta 9.5.2014 ilmestyneessä lehdessä. Maalausalan yrittäjät totesivat, että pintakäsittelylinjan oppilaista 66 prosenttia on naisia, joita raskaat rappaustyöt eivät kiinnosta. Tasoitetöitä halusi oppilaista tehdä vain 17 prosenttia. Maalaamo Pauli Hietasen tuotantojohtaja Reijo Konttinen sanoi, ettei pääkaupunkiseudulla ole saatavissa suomalaisia tasoitetöihin. Samaa sanoi LTU-Urakoinnin toimitusjohtaja Reijo Järvinen: ”Tasoitetöihin ei saa suomalaisia työntekijöitä, ei ole saanut enää vuosiin.”

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “RIA:n Sandberg pitää suomalaisrakentajien puolta”

  1. ”Toimistotyöt ovat Sandbergin mukaan vielä pystytty pitämään hyvin suomalaisilla kiitos henkilöpätevyysvaatimuksien.”

    RKL, RIA, RIL ja SAFA ovat pystyneet hoitamaan hienosti suomalaisen insinööri- ja arkkitehtityön turvaamisen ”vapaaehtoisilla Fise-pätevyydentoteamisjärjestelmillään. Jonkin verran virolaisia insinöörejä tosin on jo suomalaisilla työmailla pitämässä jöötä virolaisille työmiehille. Ovatkp muutamat virolaiset hakenee vastaavien mestareiden pätevyyksiäkin omakotityömaille. Mutta yleensä ottaen työt ovat pysyneet suomalaisilla. Rakentamismääräysten A2:n uudet pätevyysvaatimukset tulevat kuin tilauksena tähän tarpeeseen.

    Rakennusliitto sen sijaan on nukkunut jo pitkään. Pätevyys ei ole sille ollut koskaan tärkeä asia, koska sen mielestä jokainen mies on palkkansa ansainnut – ja liitto jäsenmaksunsa. Jos työnantaja on alkanut tiputtaa palkkaa laatuvirheisiin vedoten, ovat perseet menneet heti penkkiin koko porukalta.

    Sähkömiesten lisäksi ei ole vielä montaakaan ammattia, johon tarvittaisiin minkäänlaista pätevyyttä. Perinne on ollut, että jos kaverilla pysyy suti liikoja tärisemättä kädessä, niin hän on pätevä maalari. Joka ei usko, niin katsokoon uusintana viikonloppuna näytetyn elokuvan Mies, joka ei osannut sanoa ei.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat