Kokeile kuukausi maksutta

Asunnonostoaikeet vähenivät selvästi syyskuussa

Kuluttajien luottamus talouteen on jatkanut laskusuuntaan syyskuussa. Luottamus on nyt alemmalla tasolla kuin pitkällä aikavälillä keskimäärin ja myös heikompi kuin vuosi sitten. Samalla myös kuluttajien asunnonostoaikeet ja -peruskorjausaikeet ovat vähentyneet kuukautta aiemmasta. Tiedot selviävät Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorista.

Kotitalouksista 4,7 prosenttia ilmoittaa aikovansa ostaa uuden asunnon 12 kuukauden sisällä. Vielä elokuussa 2014 osuus oli 7,3 prosenttia ja vuosi sitten syyskuussa 6,1 prosenttia. Vuodesta 1995 tehdyn barometrin keskiarvolukema on 7,1 prosenttia.

Myös peruskorjausaikeet ovat vähentyneet kuukautta aiemmasta. Tuoreen kyselyn vastaajista 17,3 prosenttia aikoo peruskorjata asuntoaan vuoden sisällä. Elokuussa lukema oli 19,7 prosenttia ja vuosi sitten syyskuussa 18,1 prosenttia. Vuodesta 1995 tehdyn barometrin keskiarvolukema on 18,8 prosenttia.

Kuluttajien luottamus talouteen jatkaa heikentymistään

Kuluttajien luottamusindikaattori on kuluvan vuoden syyskuussa lukemassa -0,7, kun se oli elokuussa 2,2 ja heinäkuussa 9,4. Syyskuussa 2013 luottamusindikaattori oli lukemassa 6,3. Pitkän aikavälin keskiarvo on 12,0.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotukset omasta ja Suomen taloudesta sekä työttömyyskehityksestä ovat heikentyneet syyskuussa. Kuluttajien arviot omista säästämismahdollisuuksistaan ovat pysyneet ennallaan. Säästämistä lukuun ottamatta kuluttajien mielialat ovat syyskuussa selvästi synkemmät kuin pitkällä aikavälillä keskimäärin.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin syyskuussa 1 374 Suomessa asuvaa henkilöä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asunnonostoaikeet vähenivät selvästi syyskuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat