Kokeile kuukausi maksutta

Moottoritietä pääsee nyt Kotkaan saakka

Autoilijat pääsevät herkuttelemaan uudella moottoritiellä Turusta Kotkaan saakka. Parin kuukauden päästä myös Haminan ohikulkutie otetaan käyttöön.

Uusi moottoritie Koskenkylästä Kotkaan avataan tänään kokonaan liikenteelle, kun kaksi viimeistä tieosuutta otetaan käyttöön. Samalla otetaan käyttöön liikennetelematiikka Porvoon ja Kotkan välillä. Telematiikan avulla seurataan liikenteen määrää, nopeutta ja paikallisia ympäristöolosuhteita. Tämän informaation avulla liikennettä ohjataan etäohjattavilla liikennemerkeillä ja infotauluilla.

Yhteensä lähes 53 kilometriä pitkän moottoritien rakentaminen oli jaettu 6 tieosuuteen, joista Loviisan ja Ruotsinpyhtään sekä Ruotsinpyhtään ja Ahvenkosken väliset tieosuudet avataan liikenteelle tänään. Ahvenkosken sillat ja Markkinamäen tunneli ovat yhteysvälin näyttävimmät kohteet.

Rakentaminen alkoi marraskuussa 2011. Moottoritie avattiin liikenteelle osittain jo vuonna 2013 ja kokoisuudessaan tänään 1.9.2014.

”Saimme eniten liikennettä häiritsevät työt tehtyä jo viime vuoden puolella. Hanke on edennyt hyvin ja moottoritie saadaan avattua hieman suunniteltua aikataulua nopeammin”, projektinjohtaja Jukka Hietaniemi Liikennevirastosta kertoo.

E18 Koskenkylä–Kotka-moottoritie toteutetaan elinkaarimallilla, jossa Liikennevirasto on tilaaja ja palveluntuottajana toimii Tieyhtiö Valtatie 7 Oy. Elinkaarimallissa palveluntuottaja vastaa moottoritien suunnittelusta, rakentamisesta, rahoituksesta sekä hoito- ja ylläpitotehtävistä vuoteen 2026 asti.

”Hankkeen toteutusmalli auttoi osaltaan siinä, että saimme rakennettua moottoritien nopeasti ja tehokkaasti”, kertoo Tieyhtiö Valtatie 7 Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Kouvalainen.

Tiejärjestelyt ovat kokonaan valmiit vuoden 2015 lopussa. Tien rakentamisen, kunnossapidon ja rahoituksen sisältävä sopimuskausi ulottuu vuoteen 2026 saakka.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Moottoritietä pääsee nyt Kotkaan saakka”

  1. Turusta Kotkaan tuskin koskaan pääsee moottoritietä, ei ainakaan pitkään aikaan. Välissä on kehä III, joka ei raflaavista nimistä (”kaupunkimoottoritie” yms.) huolimatta ole moottoritie, ja sen korottaminen moottoritieksi olisi valtava investointi, eikä edes kovin tarkoituksenmukainen, koska se palvelee tiuhalla liittymämäärällä pks-paikallisliikennettä. Joku uusi kehä IV tai kehä 0 voitaisiin tehdä alusta asti motariksi.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat