Kokeile kuukausi maksutta

NCC kirii Skanskan ja YIT:n perässä työturvallisuudessa

NCC-konsernissa on pystytty vähentämään tapaturmia 40 prosenttia vuoteen 2011 verrattuna ja Suomessa hieman enemmänkin. Työturvallisuuspäivä on ollut yksi selkeä keino lisätä työturvallisuutta. Suomessa NCC:n tapaturmataajuus oli silti viime vuonna nelinkertainen Skanska Oy:n verrattuna ja heikompi kuin esimerkiksi YIT:llä ja Lemminkäisellä.

Sisäilmaongelmat ovat keskeinen syy koulujen korjausbuumille.

Työmaiden tapaturmat ovat NCC-konsernissa vähentyneet vuodesta 2011 lähes 40 prosenttia. Suomessa vastaava luku on 46. Tämä myönteinen kehitys on osittain sen ansiota, että NCC:llä on keskitytty yhä enemmän turvallisuuteen ja Awareness Day on otettu käyttöön. Awareness Dayssa työturvallisuudesta keskustellaan koko konsernin kaikilla työmailla.

Työmaan onnettomuuksien määrä on vähentynyt Ruotsissa, Saksassa, Tanskassa, Norjassa ja Suomessa, kaikilla liiketoiminta-alueilla.

”Tavoitteemme on nolla tapaturmaa. Jokainen onnettomuus on liikaa. Samalla voimme todeta, että NCC:n työmaiden turvallisuusaloitteet ovat tuottaneet tulosta. Keskustelut, joita nyt Awareness Dayssa käydään, ovat avainasemassa jatkuvassa ponnistelussa turvallisuuden lisäämiseksi”, NCC:n konsernijohtaja Peter Wågström sanoo.

Työt pysäytetään työturvallisuuspäivänä

Tämä on neljäs vuosi, kun NCC järjestää Awareness Dayn. Työt keskeytetään klo 9.00 kaikilla NCC:n työmailla kaikissa toimintamaissa, ja aloitetaan konserninlaajuinen keskustelu omasta työympäristöstä sekä toimenpiteistä henkilöstön työturvallisuuden ja –terveyden parantamiseksi.

”Painotamme tänä vuonna työpaikan siisteyden ylläpitämistä. Käytämme 5S-menetelmää, joka sisältää: sortteeraa (lajittele), systematisoi (järjestä), standardisoi, siivoa, seuraa (kehitä). Työpaikan siisteyden ylläpitäminen myös pienentää onnettomuusriskiä. Korostamalla työturvallisuuden merkitystä ja keskustelemalla työmaan turvallisuudesta voimme vaikuttaa työntekijöiden asenteisiin ja käyttäytymismalleihin”, konsernin työturvallisuusjohtaja Lars Gunnar Larsson sanoo.

Nollaan tapaturmaan on vielä matkaa

Työturvallisuuspäivät ovat yleistyneet monissa rakennusliikkeissä. Viime keväänä Skanskan aloitteesta suomalaiset rakennusliikkeet kokoontuivat jopa yhteiselle työturvallisuusviikolle. Valitettavasti juuri sen päätteeksi tapahtui ikävä kaivanto-onnettomuus rivitalotyömaalla, jossa kuoli kaksi virolaista työmiestä. Juuri paria päivää ennen sosiaali- ja terveysministeriön entinen valvontajohtaja Markku Marjamäki oli jyrissyt yritysjohtajille, että mikä mättää, kun tapaturmien määrä on viime vuosina polkenut paikallaan.

NCC:n tavoite on vähentää työmaan onnettomuudet nollaan. Samaan tavoitteeseen on sitoutunut Suomessa suurin osa Rakennusteollisuus RT:n jäsenyrityksistä vuoteen 2020 mennessä. Parhaiten tässä tahdissa ovat suuret rakennuskonsernit.

Suomen turvallisimmat suuret rakennusliikkeet olivat tapaturmaindeksin perusteella viime vuonna Skanska (4,3 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden), Destia (10,8), YIT (11), VR Track (13,8), Lemminkäinen (16,3) ja NCC (17,4).

Kehitys on ollut kohtuullisen nopeaa, sillä vielä vuonna 2009 NCC:n tapaturmaindeksi oli 32,1. Skanska oli päässyt jo silloin alle kymmenen ja nyt sen Suomen toiminta on työturvallisuudeltaan jo samaa tasoa Ruotsin ja Norjan kanssa.

 

 

 

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “NCC kirii Skanskan ja YIT:n perässä työturvallisuudessa”

  1. Skanskan luvut pysyy noissa kun laitetaan työntekijä korvaavaan työhön tapaturman
    sattuessa eli ei ilmoitusta tapaturmasta. P…le mitä touhua on nykyään tämä rakentaminen, ihan pelleilyä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat