Kokeile kuukausi maksutta

Sakot lainvastaisesta asbestipurkutyöstä Nokialla

Tamperelaisen ja espoolaisen rakennusliikkeen edustajat saivat sakkotuomion työturvallisuusrikoksesta Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Yksityisasunnossa tehdyssa keittiöremontissa hiottiin asbestipitoinen liima pois tavalla, joka levitti asbestipölyn asuntoon ja porraskäytävään.

Tamperelaisen ja espoolaisen rakennusliikkeen edustajat saivat sakkotuomion työturvallisuusrikoksesta Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Yksityisasunnossa tehdyssa keittiöremontissa hiottiin asbestipitoinen liima pois tavalla, joka levitti asbestipölyn asuntoon ja porraskäytävään.

Työsuojeluviranomaisten mukaan hiontatyön tehneellä elinkeinonharjoittajalla ei ollut työturvallisuusmääräysten edellyttämää valtuutusta asbestinpurkutyöhön eikä purkutyössä käytetty hyväksyttäviä asbestinpurkumenetelmiä.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa käsiteltävänä oli syyskuussa 2012 Nokialla yksityisasunnossa tehty asbestipitoisten materiaalien purkutyö. Asunnossa oli ilmennyt sisäilmaongelmia ja sen vuoksi lattiamateriaalit piti purkaa pois ja korvata uusilla. Keittiössä oli aikoinaan käytetty mustaa asbestipitoista liimaa, joka purkutyön yhteydessä hiottiin pois. Liima oli epäilyttänyt elinkeinonharjoittajaa, joka oli ottanut yhteyttä rakennusliikkeen edustajaan asiasta. He kuitenkin päättivät jatkaa hiontaa. Asbestipöly levisi asuntoon ja porraskäytävään.

Käräjäoikeus totesi, että asbestipurkutyötä varten rakennuttajan tai muun, joka ohjaa tai valvoo rakennushanketta on paikallistettava purettavassa kohteessa oleva asbesti, selvitettävä asbestin ja sitä sisältävien materiaalien laatu ja määrä sekä selvitettävä rakenteissa olevan asbestin ja sitä sisältävien materiaalien pölyävyys käsiteltäessä tai purettaessa.

Ennen purkutyötä on varmistuttava siitä, ettei purettavissa rakenteissa ole asbestia tai huolehdittava siitä, että purkutyö tehdään asbestipurkutyönä.

Asbestikartoitus olisi käräjäoikeuden mukaan pitänyt tehdä ennen työhön ryhtymistä, eikä vasta siinä vaiheessa, jos asbestia olisi tullut töiden edetessä vastaan. Käräjäoikeus piti sangen epäuskottavana sitä, että rakennusalalla pitkään toimineet vastaajat olisivat perustellusti olleet tietämättömiä liiman tosiasiallisesta luonteesta. Käräjäoikeus katsoi, että he olivat tahallaan tai vähintään huolimattomuudestaan jatkaneet purkutöitä vielä senkin jälkeen, kun asbestia sisältävä bitumiliima oli havaittu.

Elinkeinonharjoittaja tuomittiin menettämään purkutyöstä saamansa lainvastainen hyöty 100 euroa. Tamperelaisen rakennusliikkeen edustaja sai 30 päiväsakkoa eli 1 200 euroa ja espoolainen rakennusalan elinkeinonharjoittaja 20 päiväsakkoa eli 460 euroa sakkoa työturvallisuusrikoksesta.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Sakot lainvastaisesta asbestipurkutyöstä Nokialla”

  1. 1760 eurolla ei olisi saanut edes teetettyä asbestikartoitusta -> näillä rangaistuksilla kannattaa pöllyttää jatkossakin!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat