Kokeile kuukausi maksutta

Turun Sanomat: EU:n esitys jätedirektiiviksi jätteenpolttoa vastaan

Direktiivi esittää jätteenpoltolle jopa sanktioita

Vantaan Energian edellistä jätteenpolttolaitosta rakennettiin vuonna 2014. Kuva: Juha Salminen.

Heinäkuussa valmistuneessa jätedirektiiviehdotuksessa esitetään kotitalousjätteille 50 prosentin kierrätystavoitetta vuoteen 2020 mennessä ja 70 prosentin kierrätystavoitetta vuoteen 2030 mennessä. Samalla perinteistä jätteenpolttoa ajetaan marginaaliin ehdottamalla jätteenpolttoveron käyttöönottoa ja jopa jätteenpolton täyskieltoa. Asiasta kertoi Turun Sanomat 30.8.

Turun Seudun Jätehuolto suunnittelee parhaillaan uutta jätteenpolttolaitosta. Kyseessä on 100–110 miljoonan euron investointi.

Alan cleantec-yrittäjät vastustavat Turun Sanomien mukaan jätteenpolttolaitosta. Jäte- ja energia-alan konsepteja kehittävän Greensoundin toimitusjohtaja Mikko Kantero sanoo Turun Sanomissa, että jätteenpolttolaitos olisi ollut kannattava investointi vielä kymmenen vuotta sitten, mutta sittemmin toimintaympäristö on muuttunut. Hän viittaa tällä jätedirektiiviehdotukseen.

Direktiivi voi tehdä jätteenpolttolaitoksesta kannattamattoman.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Turun Sanomat: EU:n esitys jätedirektiiviksi jätteenpolttoa vastaan”

  1. Jätteenkäsittely on ongelma. Menetelmien kehittäminen on perusteltua, mutta polttoa ei saa korvata menetelmillä, joissa jätejakeen kerääminen on kalliimpaa, kuin keräystuotteen jälleenmyyntihinta. Suurin osa kotitalouksien jätteistä on vähittäiskauppojen pakkauksia, erityisesti elintarvikkeissa. Jäterahoitusta pitäisikin siirtää siihen suuntaan, että pakkausten tekijät maksavat keräyksen ja käsittelyn. Tietysti jätemaksu pitää sisältyä tuotteen hintaan, mutta se vie kilpailua pakkausteknologiaan. Jätteiden polttoa ja muuta käsittelyä päästään vähentämään vain vähentämällä kierrätyskelvottomia pakkauksia.

  2. Tuommoisista pitää juuri nyt pysyä erossa. Kaasusta , hiilestä ja muusta fossiilisesta pitää päästä ensinpois ja vasta sitten jätteestä. Esim.Venäjän kaasun toimitusvarmuus on jatkossa epävarmaa, mutta poltettavaa jätettä kertyy varmasti. Jo nyt biojättteestä syntynyttä multaa tulee liikaa ja sitä kipataan metsään. Sen metaanipäästäöt ovat suuremmat kuin hiilidioksidipäästöt energiapoltossa, jossa saadaan lämpöä ja sähköä. Palokaasutkin puhdistetaan hiukkasista. Nyt kova kovaa vastaan hiilentuottajat ja aurinkorannallaolijat, eivät tiedä, että jossain tarvitaan lämpöä ja sitä saadaan oheistuotteena sähköntuotannossa. Turvejuttukin meni ihan vastoin kaikkea järkeä poskelleen.

  3. Miten on mahdollista että sääntelyä lisätään vaikka esim Napolissa ei ole vielä lainkaan jätehuoltoa,saatika kierrätystä.Myös Kreikan saarilla näyttää avopoltto olevan järjestelmänä.

  4. Ymmärrän EU:n logiikan. Kierrätys tulee liian helpoksi, jos puurakenteet voidaan aina kuskata käytön jälkeen poltettavaksi tai betoni maapenkereeseen miettimättä vaihtoehtoja. Eri materiaalejakin kohdellaan eriarvoisesti, kun terästä ja tiiltä sentään voidaan ja käytetäänkin oikeasti uudelleen.

    Ruotsi on meitä paljon pidemmällä jätteiden polttamisessa eli me olemme olleet tässä asiassa lähempänä EU:n linjauksia.

  5. Tämän hölmöyden takana ei voi olla mikään muu taho kuin Vihreät. Niinistö taannoin haastattelussa sanoi, ettei tule hyväksymään jätteenpolttolaitosta Turkuun. Uhkaili tuolloin veroilla ym. seuraamuksilla. Ei voi olla pelkkä yhteensattuma, että tuli tällainen direktiiviehdoitus. Taas ampumassa omaan jalkaan. Unohtui varmaan taas tutkimukset, joiden mukaan jätteenpoltto nykyaikaisessa polttolaitoksessa on ekologisin tapa hoitaa jätteet. Jätteenpoltto on myös kierrätystä ja aina jää tuotteista jäljelle jätettä, jota ei voi enää kierrättää. Tällöin poltto on ainoa oikea tapa hoitaa jättteet. Vihreiden ideologinen hölynpöly taas kerran saa ympäristön kannalta huonoja, kalliita ja tarpeettomia ratkaisuja aikaan. Turku kuskaa tällä hetkellä jätteet Tallinnaan poltettavaksi. Samalla tuodaan tilalle hiiltä, öljyä ja maakaasua energiantuotantoon.

  6. Jos jätteenpoltto kielletään niin sitten pitäisi kuudessa vuodessa keksiä ratkaisu mitä teemme muovijätteelle,kuten jugurttipurkit,ketsuppipullot,jauhelihadynot,kalapakkaukset ym. Niitä ei voida hygieniasyistä kierrättää,eikä uusiokäyttää uusiksi pakkauksiksi,ei edes pestyinä. Itse tiedän tämän elintarvikealalla työskentelevänä. Aikoinaan yritettiin niitä sekoittaa asfalttiin mutta laatu oli huono. Ainoa hygieninen hävityskeino niille on polttaminen. Entäs purukumit? Tai vauvanvaipat? Ne ei maadu koskaan. Siksi nekin on hyvä hävittää polttamalla. Tämä uusi direktiivi siis tulee palauttamaan kaatopaikat takaisin,sillä aina on olemassa jätettä jota ei voi kierrättää tai uusiokäyttää.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat