Kokeile kuukausi maksutta

Rakennuskonevuokrauksen kasvu voimistuu ensi vuonna

Rakennuskoneiden ja -kaluston vuokraustoiminnan volyymin ennakoidaan kasvavan tänä vuonna prosentin ja ensi vuonna kasvu kiihtyy kahteen prosenttiin. Tämä käy ilmi Foreconin laatimasta ennusteesta.

Markkinakehitystä luovat uusien toimitilahankkeiden aloitusten kasvu sekä korjausrakentamisen kasvun vilkastuminen, jotka vaikuttavat rakennuskoneiden kysyntään myös ensi vuonna.

Forecon on kuitenkin hieman heikentänyt tämän vuoden ennustettaan viime kevään ennusteesta. Ennustetta on heikentänyt hankkeiden aloitusten siirtymät ja joidenkin hankkeiden hyllyttäminen.

Viime vuonna rakennuskoneiden vuokraustoiminnan arvo oli 610 miljoonaa euroa. Siitä talojen uudisrakentamisen osuus oli 225 miljoonaa euroa, korjausrakentamisen osuus 148 miljoonaa euroa ja infrarakentamisen osuus 67 miljoonaa. Yhteensä nämä kolme rakentamisen osasektoria kattoivat rakennuskoneiden vuokraustoiminnasta noin 72 prosenttia. Loppu koostui vuokrauksesta muille toimialoille, kuten teollisuudelle, palvelujen tuottajille, julkishallinnolle ja yksityishenkilöille huolto-, asennus- ja muihin vastaaviin töihin.

Uudistalonrakentamisen vuokrausvolyymi painui viime vuonna peräti 9 prosenttia vuodesta 2012. Kuluvan vuoden aikana uudistalonrakentamisen vuokrausvolyymin ennakoidaan lähtevän jälleen lievään kasvuun, vaikka asuinrakentamisen vuokrausvolyymi vähenee noin yhdeksän prosenttia. Ensi vuonna asuinrakentamisessa lasku hidastuu kolmeen prosenttiin, ja koko uudisrakentamisen konevuokraukselle ennakoidaan toimitilarakentamisen lisääntyessä noin prosentin kasvua.

Toimitilahankkeiden markkinoihin kasvua tuovat vuosina 2014–2015 niin julkisten kuin yksityisten hankkeiden käynnistyminen. Tänä vuonna vilkastuvat varasto- ja liiketilarakentaminen sekä julkiset hankkeet. Ensi vuonna kasvaa teollisuusrakentaminen, varasto- ja liikerakentamisen jatkuessa aiempaan nähden vilkkaana. Toimitilarakentaminen on asuntorakentamista konevaltaisempaa.

Korjausrakentamisen kasvu on ylläpitänyt teline- ja suojauskaluston kysyntää. Kasvu vauhdittuu tänä vuonna korjaustarpeiden kasvun ja kerrostalokorjauksiin kohdennettujen valtionavustusten myötä. Vuokraustoiminta korjausrakentamisessa lisääntyy tänä vuonna neljä prosenttia ja ensi vuonna 5 prosenttia. Infrarakentamisen sinänsä melko pieni konevuokraus kasvaa hieman markkinaosuuden kasvun ansiosta.

Rakennuskustannusindeksin mukaan rakennuskoneiden hinnat ovat laskeneet hieman kuluvana vuonna, joten vuokraajien liikevaihto ei ole kasvanut aivan käyttöä kuvaavan volyymikehityksen mukaisesti, vaan hieman sitä vähemmän. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna rakennuskoneiden hinnat ovat nousseet alle 5 prosenttia vuodesta 2000, kun samaan aikaan ihmistyön hinta rakentamisessa on noussut 35 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennuskonevuokrauksen kasvu voimistuu ensi vuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat