Kokeile kuukausi maksutta

Grahn-Laasonen jatkaisi jätevesiasetuksen siirtymäaikaa

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) esittää, että haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen siirtymäaikaa jatketaan vuoteen 2018.

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) esittää, että haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen siirtymäaikaa jatketaan vuoteen 2018.

Suomen ympäristökeskuksen arvion mukaan noin 120 000 kiinteistössä ei ole vielä tehty asetuksen vaatimia toimia. Nykyinen takaraja on maaliskuussa 2016. Ministerin mukaan ei ole realistista, että vaaditut työt valmistuisivat siihen mennessä.

Grahn-Laasonen haluaa myös, että asetusta koskeva lainsäädäntö otetaan vielä uuteen tarkasteluun. Hänen mukaansa jätevesiasetus on nykyisellään kohtuuton ja terveen maalaisjärjen vastainen, ja hän hakee asetukseen lievennyksiä.

Ministerin mukaan esimerkiksi niin sanotusti kuivalla maalla sijaitsevat kiinteistöt voitaisiin vapauttaa asetuksen vaatimuksista. Ne ovat kiinteistöjä, jotka eivät sijaitse vesistöjen äärellä tai pohjavesialueella.

”Niille velvoitteet uusista jätevesijärjestelyistä lankeaisivat vasta remonttien yhteydessä”, Grahn-Laasonen esittää.

Joissain tällaisissa kiinteistöissä on jo saatettu tehdä muutostöitä jätevesiasetuksen vuoksi. Grahn-Laasosen mukaan ei ole kuitenkaan mahdollista, että valtio voisi hyvittää siitä koituneita kuluja kiinteistöjen omistajille.

Jätevesiasetus tuli alun perin voimaan haja-asutusalueilla vuonna 2004. Se edellyttää pienpuhdistamon rakentamista joissain tapauksissa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Grahn-Laasonen jatkaisi jätevesiasetuksen siirtymäaikaa”

  1. Hyvä Sanni!
    Todella hienoa työtä, vaikka ympäristöministeriön virkamiehet yritti kaikin tavoin kävellä ministerin yli. Onhan tämä ollut ministeriön säädöstyössä varsinainen pohjanoteeraus. Alkuperäinen asetus tuli voimaan 1.1.2004. Sen sisältöä on muutettu ja siirtymäaikaa jatkettu nyt kolme kertaa. Alkuperäinen asetus oli jopa perustuslain vastainen. Omakotitalojen energiatodistuslaista on tulossa samanlainen farssi

    Asetusta muutetaan taas ja hyvä niin, Toivottavasti muutetaan myös vapaa-ajan asuntojen osalta. Onhan täysin kohtuutonta, että muutaman viikon vuodessa käytössä olevaan mökkiin vaaditaan samanlaisia ulosteenvatkaajia kuin ympäri vuoden asuttuun taloon.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat