Kokeile kuukausi maksutta

Rakennuslupien kuutiomäärä romahti lokakuussa

Rakennuslupia myönnettiin kuluvan vuoden lokakuussa yhteensä 1,9 miljoonalle kuutiometrille. Se on 43 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin, kertoo Tilastokeskuksen rakennus- ja asuntotuotantotilasto.

Erityisen paljon laski maatalousrakennuksille myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä, peräti 253 prosenttia. Myös liike- ja toimistorakennuksille myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä laski. Laskua kertyi 121 prosenttia vuoden takaisesta.

Myös asuinrakennuksille myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä laski. Se väheni lokakuussa 40 prosenttia vuodentakaisesta. Kuitenkin julkisten palvelurakennusten rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi 47 prosenttia ja teollisuus- ja varastorakennusten 12 prosenttia.

Myös rakennusten aloitukset olivat myös hyvin alhaisella tasolla. Asuinrakennusten uudisrakennustöiden aloitukset vähenivät vuoden 2014 lokakuussa 38 prosenttia vuoden takaisesta.

Rakennustuotannon volyymi laski viidenneksen

Myös rakennustuotannon volyymi laski lokakuussa. Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni 19 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi väheni samaan aikaan 17,4 prosenttia.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksin aikasarjat uudistetaan myöhemmin keväällä 2015. Nyt julkistetut Uudisrakentamisen volyymi-indeksin tiedot eivät ole kaikilta osin vertailukelpoisia edelliseen julkistukseen nähden, koska lähdeaineiston laatu on parantunut merkittävästi.

Väestörekisterikeskus on ottanut käyttöön pysyvän rakennustunnuksen koko väestötietojärjestelmässä, ja käyttöönotto on muuttanut rakennus- ja asuntotuotantotilaston sisältöä. Aiemmin aineiston tarkastelu keskittyi yksittäisiin rakennuslupiin, mutta uuden aineiston myötä näkökulmana on rakennus, siihen kohdistuvat rakennusluvat ja niiden rakennusvaiheet.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Rakennuslupien kuutiomäärä romahti lokakuussa”

  1. Selittäkäähän tyhmälle miten rakennuslupien kuutiomäärä voi laskea 253 tai 121 prosenttia. Rakennettiin miinuskuutioita, eli myönnettiin enemmän purku- kuin rakennuslupia?

    Yleensä kun joku laskee 100 %, on tuloksena 0. Tämä on vissiin jotain uutta prosenttilaskua?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat