Kokeile kuukausi maksutta

Tutkimuksen yllätys: autopaikka ja omakotitalo tärkeitä nuorille

Nuorten asumista selvittäneen tutkimuksen mukaan omakotitalo ja asunnon autopaikka ovat edelleen pitäneet pintansa nuorten asumistoiveissa, vaikka urbaanisen asumisen arvostus onkin hieman noussut.

Nuorten asumista selvittäneen tutkimuksen mukaan omakotitalo ja asunnon autopaikka ovat edelleen pitäneet pintansa nuorten asumistoiveissa, vaikka urbaanisen asumisen arvostus onkin hieman noussut.

Tiedot käyvät ilmi nuorten asumista selvittäneestä Toiveet ja todellisuus – Nuorten asuminen -tutkimuksesta, joka julkistettiin 23.1.2015. Tutkimuksen ovat tehneet Päivi Kilpeläinen, Eeva Kostiainen ja Seppo Laakso Kaupunkitutkimus TA Oy:stä.

Laakson mukaan urbaanin asumisen arvostus on noussut nuorten keskuudessa, mutta ei niin paljoa kuin olisi odottanut. Hänen mukaansa urbaani asuminen on edelleen välivaihe opiskelun ja työuran aloittamisen välillä. Myöhemmin suunnataan esikaupunkien väljemmille omakotialueille.

Nuorista suurin osa pitää edelleen omakotiasumista ihanteena. Tutkimus antaa kuitenkin viitteitä siitä, että nuorten keskuudessa on havaittavissa jonkin verran viitteitä urbaanimman asumismuodon kasvusta. Vuoden 2010 tutkimukseen verrattuna omakotitaloasumisen suosio mieluisimpana talotyyppinä on laskenut 66 prosentista 61 prosenttiin.

Rivitalossa nuorista asuisi mieluiten 18 prosenttia ja kerrostalossa 20 prosenttia.

Autopaikka tärkeä

Yllättävä tulos on että peräti 76 prosenttia vastaajista on täysin tai jokseenkin samaa mieltä väittämästä ”asuntoon on hyvä kuulua oma autopaikka”. Vieraskielisille asunnon autopaikka on hieman tärkeämpää kuin kantaväestölle.

”Ravintoloiden, kauppojen ja kulttuuripaikkojen läheisyys on minulle tärkeää” -väittämästä on samaa tai jokseenkin samaa mieltä 73 prosenttia. Eli prosentti luku on pienempi kuin autopaikkaa koskevan väittämän prosenttiosuus.

Kaikista vastaajista 61 prosenttia on kuitenkin täysin tai jokseenkin samaa mieltä väittämästä ”hyvät joukkoliikenneyhteydet ovat tärkeämpiä kuin henkilöautoyhteydet”. Vieraskielisten joukossa joukkoliikenteen merkitys korostuu.

Kaksi kolmasosaa nuorista aikoo ostaa asunnon, tosin vasta neljän vuoden päästä tai myöhemmin.

Tutkimus antaa viitteitä nuorten asumisen ja asumistoiveiden eriytymisestä. Vaikka suuri osa nuorista jakaa yhä yleisen suomalaisen unelman asumisesta pientalossa lähellä luontoa, myös urbaani asuminen kasvattaa suosiotaan. Keskeinen jakaja nuorten keskuudessa on maantieteellinen sijainti: pääkaupunkiseutu poikkeaa muusta Suomesta ja kaupungit haja-asutusalueista.

Lue tästä lisää nuoristotutkimuksen tuloksista, muun muassa maahanmuuttajataustaisten nuorten asuntomarkkinoilla kokemasta syrjinnästä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Tutkimuksen yllätys: autopaikka ja omakotitalo tärkeitä nuorille”

  1. http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2014/09/23/tallaisesta-asumisesta-nuoret-unelmoivat/201412727/310

    Tutkimuksessa ei ollut yllätystä vaan aiemmatkin tutkimukset ovat kertoneet saman: Nuorten ihanteena on Matti Vanhasen nurmijärveläismalli, eikä suinkaan media toitottama urbanismi. Valtaosa haluaa asua maaseutumaisissa oloissa omassa, väljässä, isolla pihalla varustetusssa omakotitalossa. Pääkaupunkiseudun ”tiiviistä ja matalasta” ei olla kiinnostuneiita. Minkä takia sitä ylipäänsä rakennetaan?

    1. Tiivis ja matalahan on maankäytöllisesti järjettömin tapa rakentaa. Syntyy ulkoalueita, jotka eivät ole kaupunkia eikä kylää. Välimatkat liian pitkiä kävelylle, mutta liian ahdasta autoilulle. Liian vähän ihmisiä liian suurella alueella, jotta liikkeet ja kahvilat olisivat kannattavia. Suomalaisen rakentamisen slogan:

      ”Tiivistä ja matalaa – jotta ankeus jatkuisi loputtomiin!”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat