Kokeile kuukausi maksutta

Ympäristöministeriö selvitti vaihtoehtoja maakuntakaavojen vahvistusmenettelylle

Ympäristöministeriössä on valmistunut selvitys maakuntakaavojen vahvistusmenettelyn vaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista kaavajärjestelmään.

Ympäristöministeriössä on valmistunut selvitys maakuntakaavojen vahvistusmenettelyn vaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista kaavajärjestelmään.

Selvityksen tavoitteena oli löytää nykyistä vahvistusmenettelyä parempia tapoja, joilla valtio voi maakuntakaavoituksessa varmistaa valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden toteuttamisen edistämisen ja turvata muita valtakunnallisia intressejä. Keskeiseksi ongelmaksi on koettu se, että vahvistusmenettely pidentää kaavaprosessia ja viivyttää kaavan voimaantuloa myös kaavan niiden osien osalta, joihin ei kohdistu valituksia.

Selvityksessä on tarkasteltu päävaihtoehtoina nykymuotoisen vahvistusmenettelyn säilyttämistä tai sen kehittämistä, nykymuotoisen vahvistusmenettelyn korvaavia menettelyjä ja vahvistusmenettelystä luopumista. Selvityksessä on arvioitu näiden vaihtoehtojen vaikutuksia muun muassa valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden turvaamisen, maakuntakaavoituksen aseman, keston ja ohjauksen, viranomaisten toimivallan ja aseman sekä muutoksenhaun kannalta.

Selvitystyötä on esitelty sen valmistelun kuluessa eri tilaisuuksissa, joissa sidosryhmillä on ollut mahdollisuus esittää näkemyksiään ja keskustella maakuntakaavojen vahvistusmenettelyn kehittämisestä.

Selvitys sisältää tehtyyn arviointiin perustuen johtopäätökset ja toimenpide-ehdotukset. Selvityksen mukaan nykyistä vahvistusmenettelyä voidaan merkittävästi kehittää ja nopeuttaa ja sitä pidetään kehitetyssä muodossa perusteltuna vaihtoehtona. Selvityksen johtopäätöksenä ehdotetaan kuitenkin, että nykyinen vahvistusmenettely korvataan menettelyllä, jossa ympäristöministeriöllä on laissa säädetyin edellytyksin oikeus ottaa valtakunnallisten tavoitteiden kannalta merkittävä tai ongelmallinen maakuntakaava tarkastettavaksi. Selvityksessä katsotaan myös, että maakuntakaavoitusta koskevaa viranomaisyhteistyötä on tarpeen kehittää siitä riippumatta, mikä vahvistusmenettelyn kehittämis- tai korvaamisvaihtoehto valitaan.

Selvityksessä esitettyjen toimenpide-ehdotusten toimeenpano edellyttää muutoksia lainsäädäntöön. Ympäristöministeriö pyytää selvityksestä ja sen johtopäätöksistä lausunnot keskeisiltä sidosryhmiltä maaliskuun alkuun mennessä. Jatkotoimista ja niiden edellyttämän valmistelun käynnistämisestä tehdään päätökset vasta lausuntokierroksen jälkeen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ympäristöministeriö selvitti vaihtoehtoja maakuntakaavojen vahvistusmenettelylle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat