Kokeile kuukausi maksutta

Destamatic aloitti puukivien valmistuksen Hyvinkäällä

Destamatic Oy on käynnistänyt Hyvinkään tehtaallaan Destaclean-puukivien valmistuksen jäteraaka-aineista. Puukivet on tarkoitettu pihakivetyksiin. Asiakastoimitukset alkavat huhtikuussa.

Jäteraaka-aineiksi luokitelluista raaka-aineista kehitetty puukivi on tuoteinnovaatio, johon liittyvä patenttihakemus on EU:n patenttiviraston käsittelyssä.

Destamatic on saanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolta luvan valmistaa uusiotuotteita materiaalista, joka on kehitetty rakentamisen sekä kaupan ja teollisuuden käytöstä poistetusta puumateriaalista. Luvan ehtona on, että puukivien valmistuksessa käytetty puumurske täyttää EU-direktiivien ja Suomen jätelain niin sanotut end-of-waste -kriteerit (EoW). Jätelain mukaan tavoitteena on, että vuonna 2020 Suomessa hyödynnetään vähintään 70 painoprosenttia rakennus- ja purkujätteestä muutoin kuin energiana tai polttoaineeksi.

”Koska käytöstä poistetusta puumateriaalista valmistetun puumurskeen tie puukiven raaka-aineeksi on ympäristöluvanvaraista toimintaa, jouduimme tekemään perusteellisen selvityksen siitä, että täytämme tiukat ja moniportaiset EoW-kriteerit. Jätimme lupahakemuksen AVI:lle viime vuoden marraskuussa”, Destamaticin hallituksen puheenjohtaja Reino Partanen sanoo.

”Destaclean-puukivien raaka-ainesosina on käytetty puukuitua, luonnon kiviainesta, sementtiä ja vettä. Tuotetta nimitetään sementtikomposiitiksi tai tuttavallisemmin puukiveksi.”

Alkuvaiheessa yhtiö käyttää puukivien tehdasvalmistuksessa nykyisiä betonikivien valmistuslinjojaan, jotka rajoittavat kierrätyspuumurskeen osuuden noin 25 prosenttiin. Uusiokomposiittiseoksessa voi kuitenkin olla puukuitua jopa 50–60 prosenttia.

Vuonna 1998 perustettu Destamatic toimii koko rakennusjätteiden kierrätysketjussa alkaen jätteiden keräilystä ja päättyen materiaalien kierrätyskäyttöön. Toimipaikat sijaitsevat Helsingissä, Tuusulassa ja Hyvinkäällä. Uusioraaka-aineiden tuotanto tapahtuu Tuusulan kierrätysasemalla, ja uusiotuotteet valmistetaan Hyvinkään tehtaalla. Destamaticin budjetoitu liikevaihto vuodelle 2015 on 8,4 miljoonaa euroa. Puukivistä yhtiö odottaa ensimmäisen kauden aikana puolen miljoonan euron liikevaihtoa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Destamatic aloitti puukivien valmistuksen Hyvinkäällä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat