Kokeile kuukausi maksutta

Kainuun uuden sairaalan kehitysvaiheen sopimus allekirjoitettiin

Kainuun keskussairaalan uudisrakentamisen ja perusparannuksen suunnittelua koskeva allianssisopimus allekirjoitettiin keskiviikkona 11. maaliskuuta Kajaanissa. Kyseessä on Suomen ensimmäinen allianssimallilla toteutettava sairaalahanke.

Kainuun keskussairaalan uudisrakentamisen ja perusparannuksen suunnittelua koskeva allianssisopimus allekirjoitettiin keskiviikkona 11. maaliskuuta Kajaanissa. Kyseessä on Suomen ensimmäinen allianssimallilla toteutettava sairaalahanke.

Suunnittelijoina ja projektinjohtoasiantuntijoina allianssissa toimivat Sweco PM, Sweco Talotekniikka, Sweco Architects ja Sweco Rakennetekniikka. Rakennusurakoitsijana toimii Skanska ja talotekniikkaurakoitsijana Caverion Suomi.

Allianssimallissa suunnittelijat ja urakoitsijat vastaavat hankkeesta yhteisvastuullisesti tilaajan, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän kanssa.

”Uskon, että vuoden päästä olemme jo lähellä rakentamisen aloitushetkiä”, hankkeen johtaja, ylilääkäri Jukka Juvonen sanoo.

Urakan kehitysvaihe kattaa hankkeen suunnittelun ja toteuttamisen valmistelun. Toteutusvaiheeseen voidaan edetä tilaajan eli Kainuun soten valtuuston ja kuntien erillisen rakentamispäätöksen jälkeen, kun tekninen toteutussuunnitelma on valmis ja sitova tavoitekustannus on asetettu. Rakentamispäätös voidaan tehdä aikaisintaan kesäkuussa 2016.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto toteaa, että uudistamalla hankkeen yhteydessä toimintamalleja voidaan vaikuttaa myös kustannuskehitykseen. Kainuun sote on arvioinut rakennushankkeen kustannusten olevan 105 miljoonan euron luokkaa. Lisäksi hankkeessa on varattu sairaalalaitteiden uudistamiseen noin 15 miljoonaa euroa.

Allianssi vastaa yhdessä mahdollisuuksista ja riskeistä

Allianssissa osapuolet kantavat yhdessä suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvät riskit, joten jos esimerkiksi suunnitteluprosessin päätteeksi asetettava tavoitekustannus ylittyisi, tästä vastaavat myös palveluntuottajat. Allianssi on yhteisvastuussa hankkeen lisä- ja muutostöistä ja takuuajan korjauksista, joten toimintamalli ohjaa korkeaan suoritustasoon niin suunnittelussa kuin urakoinnissakin. Toisaalta erinomaisista tuloksista maksettavat palkkiot kannustavat kaikkia osapuolia yhteisesti riskien ehkäisemiseen ja jatkuvaan parantamiseen.

Allianssiurakka rakentuu yhteistoimintaa tukevasta toteutusmallista, sopimuksesta ja yhteisestä organisaatiosta. Allianssiurakassa tilaaja, suunnittelijat ja rakentajat työskentelevät yhteisten tavoitteiden eteen. Allianssimallin käyttäminen vahvistaa ryhmän jäsenten yhteistä osaamista ja näkemystä sekä auttaa valitsemaan ratkaisuja, jotka ovat koko hankkeen parhaaksi sen sijaan, että ne hyödyttäisivät vain yhtä tai muutamaa osapuolta.

”Allianssimallissa osapuolten yhteistyö hankkeen parissa alkaa mahdollisimman aikaisin. Kustannuksiin ja lopputuloksen laatuun pystytään vaikuttamaan eniten juuri hankkeen alussa, ja siksi on olennaista, että tärkeät alkuvaiheen päätökset tehdään yhdessä”, allianssin käytännön työtä johtava Jari Törnqvist Skanskalta toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kainuun uuden sairaalan kehitysvaiheen sopimus allekirjoitettiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat