Kokeile kuukausi maksutta

Omakotitalon päätoteuttaja ja aliurakoitsija saivat sakot tapaturmasta vesikattotyössä

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut päätoteuttaja Hartman Järn Ab:n ja aliurakoitsija Lauri Steel Oy:n yhteisösakkoihin työturvallisuusrikoksesta omakotitalon vesikattotyössä Mustasaaressa. Lisäksi päätoteuttajan työpäällikkö sekä aliurakoitsijan toimitusjohtaja tuomittiin päiväsakkoihin.

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut päätoteuttaja Hartman Järn Ab:n ja aliurakoitsija Lauri Steel Oy:n yhteisösakkoihin työturvallisuusrikoksesta omakotitalon vesikattotyössä Mustasaaressa. Lisäksi päätoteuttajan työpäällikkö sekä aliurakoitsijan toimitusjohtaja tuomittiin päiväsakkoihin.

Oikeuden käsiteltävänä oli 30.10.2012 omakotityömaalla vesikattotyössä sattunut työtapaturma, jossa aliurakoitsijan työntekijä loukkaantui. Työntekijät olivat asentamassa kattopeltejä puolitoistakerroksisen omakotitalon katolle, kun yksi työntekijöistä horjahti ja putosi yli viiden metrin matkan katolta maahan. Työntekijät käyttivät katolle kiipeämiseen ja kattopeltien viemiseen nojatikkaita, eikä heillä ollut käytössään putoamissuojausta, turvajalkineita tai suojakypärää.

Hartman Järn katsoi, ettei se toiminut talotoimituksen päätoteuttajana ja ettei sillä tai sen edustajalla näin ollen ollut vastuuta telineiden tai muiden turvalaitteiden rakentamisesta. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että Hartman Järniä on pidettävä talotoimituksen pääasiallisena toteuttajana huomioon ottaen, että pääurakoitsijaa ei ole nimetty ja että Hartman Järn käytti toimituksessa pääasiallista määräysvaltaa. Tätä käsitystä tuki käräjäoikeuden mukaan muun muassa se, että Hartman Järnin vastuulla oli tehdä rakennus ”lämmitysvalmiiksi”. Käräjäoikeus totesi, että pääurakoitsijalle kuuluvaa velvollisuutta huolehtia tarvittavien rakennustelineiden suorittamisesta ei voida ohittaa sopimalla siitä, että aliurakoitsija käyttää valjaita työssä.

Aliurakoitsijan osalta käräjäoikeus totesi, että aliurakoitsijan työntekijät eivät olleet saaneet asianmukaisia kirjallisia työsuojeluohjeita työnantajaltaan. Työnantaja ei ollut valvonut työn tekemistä eikä turvavaljaiden tai muiden henkilökohtaisten suojainten käyttöä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toteaa, että vastuut rakennustyömailla ovat usein päällekkäisiä. Putoamissuojauksesta vastaavat sekä päätoteuttaja että työnantaja.

Putoamissuojaus on ensisijaisesti pyrittävä järjestämään rakenteellisilla ratkaisuilla. Mikäli putoamissuojaus on työn luonteen vuoksi järjestettävä henkilökohtaisilla putoamissuojaimilla, kuten valjailla, työnantajan on huolehdittava, että valjaita todella käytetään. Lisäksi on huomioitava, että köydet voidaan kiinnittää turvallisesti.

Käräjäoikeus tuomitsi päätoteuttaja Hartman Järnille 10 000 euron suuruisen yhteisösakon sekä työnantaja Lauri Steelille 2 500 euron yhteisösakon. Lisäksi Hartman Järnin työpäällikkö sekä Lauri Steelin toimitusjohtaja tuomittiin molemmat 30 päiväsakkoon.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Omakotitalon päätoteuttaja ja aliurakoitsija saivat sakot tapaturmasta vesikattotyössä”

  1. Miten vastaavan työnjohtajan vastuu

  2. Mitä opimme tästä?
    Kohtuuton vaade työnantajille, tapahtui mitä tahansa työnantaja maksaa ja vastaa kaikesta.
    Toverien turha valittaa kun ei ole duunia! mistähän johtuu?
    Putoamisessa ei paljon kypärä ja turvasaappaat auta, vaikka varret ulettuisi kainaloihin saakka, vaan kyllä joka katolle kiipeää pitää itte ajatella miten siellä pärjätään.
    Ennen piti sanonta paikkansa pani isäntä tai halla kyllä valtio maksaa, tänäpäivänä tässäkin asiassa työnantaja maksaa!

  3. Tokko oli myöskään kuulosuojaimia, suojalaseja ja huomiovaatetusta. Jos suojalasit olivat, eivät ne varmaan olleet optisesti hiotut. Varmaan tasa-arvosuunnitelma puuttui. Työturvallisuusasiakirja varmaan oli, koska sen puuttumista ei mainittu.

  4. Vai vastaavan mestarin vastuu, sehän on rakennusvalvontaan päin, luvat ja määräykset. Kuka on ollut päätoimittajan nimeämä työmaan vastuuhenkilö? Olisko jäänyt nimeämättä?

  5. Ja jälleen jäi ottamatta kantaa turvallisuuskoordinaattorin tehtäviin sekä turvallisuusasiakirjaan.
    Syytettiin niitä joilta sai helpommin rahat pois. Eikä edes tutkittu oliko kyseiset asiat hoidettu.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat