Kokeile kuukausi maksutta

RT: Rakentamisessa jo pieniä valonpilkkuja

Rakentaminen supistuu tänä vuonna RT:n suhdannekatsauksen mukaan jo neljättä peräkkäistä vuotta. Rakentamisen kokonaismäärä vähenee vajaalla prosentilla. Talonrakentamisessa aloitukset kääntyvät kasvuun, mutta infrarakentamisessa pysytään miinuksella.

Sijoittajakysyntä on kiihdyttänyt asuntorakentamista.

Rakentamisessa on saatu viime päivinä ja viikkoina monta positiivista uutista: SRV aloitti Helsingissä Kalasataman Redin rakentamisen ja Sponda ilmoitti Tampereella aloittavansa Ratinan kauppakeskuksen rakentamisen, YIT rakentaa Keski-Pasilaa ja Kotkaan kaavaillaan isoa outlet-hanketta. Isoja infrahankkeita on käynnistynyt ja tarjouskilpailussa on Tampereen pikaraitiotiehanke.

Näistä positiivistista viesteistä huolimatta Rakennusteollisuus odottaa, että kuluva vuosi on rakennusalalle vielä vaikea. Uudisrakentamisen aloituskuutiot ovat pohjalukemissa ja asuntotuotanto vähenee yhä.

RT_Rakentamisen määräTalonrakennustöiden aloitusarvio on viime vuodelle 26 miljoonaa kuutiometriä ja tälle vuodelle 28. Ensi vuoden aloituksiksi ennustetaan 31 miljoonaa kuutiometriä.

Aiemmin uudisrakentamiseen lukeutuneita talonrakennustöitä on siirtynyt korjausrakentamiseen, koska uusi tilastointitapa mahdollistaa entistä tarkemman erittelyn. Korjausrakentaminen onkin kannatellut kituliasta talonrakentamista.

”Edellisinäkin keväinä olemme odottaneet kasvua seuraavaksi vuodeksi, mutta näkymät ovat aina heikentyneet vuoden mittaan ja vastassa on ollut uusi alamäki”, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen kuvaa.

”Tällä kertaa perustamme näkemyksemme siihen, että monilla osa-alueilla rakentaminen on painunut niin alas, ettei siitä käytännössä ole kuin yksi suunta eli ylöspäin. Yleisessä talouskehityksessä on nähtävissä myönteisiä merkkejä, ja esimerkiksi teollisuuden investointihalukkuus on piristymässä. Näköpiirissä on suuria yksittäisiä hankkeita vaikkakaan ei toistaiseksi laajaa elpymistä”, Pakarinen sanoo.

Asuntorakentaminen laskee

Asuinrakentamisen aloitukset laskevat edelleen tänä vuonna vapaarahoitteisen asuntotuotannon supistuessa. Kuluttajakauppa on ollut nihkeää viime vuosina, mutta yksityiset rahastot ovat hankkineet asuntoja vuokrakäyttöön ja pitäneet asuntorakentamista käynnissä valtion tukeman tuotannon ohella.

Asuntomyynnin vilkastuminen vaatii kuluttajaluottamuksen vahvistumista, jota onkin jo nähty viime kuukausien aikana. Tämä heijastuisi myönteisesti myös omakotitalorakentamiseen, joka kyntää todella syvällä. Tänä vuonna ei uskota lähtevän liikkeelle kuin 5 000 omakotitalon rakentaminen, kun määrä oli takavuosina parhaimmillaan yli kolminkertainen.

”Tänä vuonna ennakoimme asuntojen aloitusmääräksi kaikkiaan 23 500, kun VTT:n arvioima tarve väestönkehityksen perusteella olisi noin 29 000. Jos tarve ylittää jatkuvasti tarjonnan, asuntojen hinnat ja vuokrat lähtevät nousuun etenkin kasvukeskuksissa. Asuntotilannetta ei pidä päästää kriisiytymään, vaan julkisen sektorin on omalta osaltaan varmistettava kohtuuhintaisen asumisen edellytykset muun muassa toimivalla kaavoituksella”, Rakennusteollisuus RT:n hallituksen puheenjohtaja, YIT Oyj:n varatoimitusjohtaja Tero Kiviniemi toteaa.

Kaupungistuminen vaikuttaa tuleviin rakennustarpeisiin huomattavasti lähivuosina. Vastapainona kasvukeskusten rakentamiselle Rakennusteollisuus peräänkuuluttaa priorisointia väyläverkostossa koko maan tasolla, jotta raaka-aineiden kuljetus ja yhteydet vientisatamiin pysyvät kunnossa.

”Infraan panostamisella tähdätään juuri tavaraviennin edellytysten parantamiseen ja Suomen kilpailukyvyn nostamiseen. Jo 2,4 miljardiin euroon kasvaneen valtion väyläinfran korjausvelan kiinni kurominen on erityisen kannattavaa näin matalasuhdanteessa, kun kustannustaso on alhainen1010”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti sanoo.

Rakentamisen tilastointi keskeytynyt

Rakennusalan suhdanteiden ennakointia vaikeuttaa tällä hetkellä tilastotietojen puuttuminen. Tuoreimmat tiedot talonrakentamisen osalta yltävät vain vuoden 2014 lokakuuhun. Tilastokeskus uudisti viime vuoden lopulla rakentamisen tilastointiaan, mutta Väestörekisterikeskuksen tietoteknisten järjestelmien ongelmat ovat estäneet uuteen käytäntöön siirtymisen ja tilastointi on jouduttu keskeyttämään.

Viime vuoden virallisista tilastoista puuttuu loppuvuoden aloitustiedot kokonaan, mutta Rakennusteollisuus on pyrkinyt ottamaan ne huomioon omassa suhdannekatsauksessaan. Tilastoinnin puutteet vaikuttavat rakentamisen kokonaismäärän ja talonrakentamisen aloitusmäärien arviointiin.

Kääntyikö BKT jo kasvuun?

Tilastokeskus uutisoi vuoden 2014 bruttokansantuotteen (BKT) jääneen 0,1 prosenttia miinukselle. Forecon Oy:n johtavan neuvonantajan Pekka Pajakkalan mukaan todellisuudessa BKT saattoi kuitenkin jo kasvaa, sillä rakennusinvestointitilastot ovat puutteellisia. Rakentamisen aloituksia ei ole myöskään tilastoitu järjestelmävirheen vuoksi lokakuun jälkeen, joten alipeittoisuus investoinneissa ei ole korjaantunut.

”Kansantalouden kannalta näin pieni korjaantuminen ei ole suuri juttu, mutta pienikin plussa BKT:lle olisi hyvä viesti suomalaisille, joiden luottamus tulevaisuuteen oli maaliskuussa edelleen matalalla. Se rohkaisisi tekemään päätöksiä niin kulutuksen kuin rakentamisen ja muiden investointien suhteen ja saisi sitä kautta sitä pieneksi ennakoitua kasvua aikaiseksi myös tälle ja tuleville vuosille”, Pajakkala sanoo.

Pysäytetyissä tilastoissa on ollut ongelmia aiemminkin. Tilastot ovat olleet alipeittoisia, eli kaikki hankkeet eivät ole tulleet tilastoihin aiemminkaan. Ongelmaa korostaa se, että suuria hankkeita puuttuu. Esimerkiksi Googlen kokonaisinvestoinniltaan 700 miljoonan euron hanke ei näy tilastoissa.

Kun Suomen BKT on tasolla 200 miljardia euroa, 0,1 prosenttia miinusta tarkoittaa, että jos rakentamista löytyy lisää 200 miljoonaa viime vuodelle, BKT nousee nollatasolle ja jos enemmän, on BKT Pajakkalan mukaan plussalla.  ”Väite on siis, että BKT:n ennakkotietojen laskennassa käytetyt rakennusinvestoinnit ovat tällä kertaa tilastointi-ongelmien takia liian pienet”, Pajakkala toteaa.

Foreconin laskentamalli antaa uusien toimitilarakennusten volyymikehitykselle viime vuodelle kasvua 3-5 prosenttia, kun Tilastokeskuksen lukema toimitilarakennusinvestoinneille (peruskorjaukset ml.) oli saman verran miinuksella. Eroa on ainakin 500 milj. euroa, mikä riittää nostamaan BKT:n plussan puolelle. Koko rakentaminen jää viime vuonna edelleen miinukselle.

Foreconin ennusteen mukaan rakentaminen kokonaismäärä väheni viime vuonna edelleen lievästi, n. ½ prosenttia, kun RT arvioi laskuksi kolme prosenttia.

”Nollalinja jatkuu vielä tämän vuoden”, Pajakkala arvioi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RT: Rakentamisessa jo pieniä valonpilkkuja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat