Kokeile kuukausi maksutta

Anton-kuittikauppajutussa kokeillaan syyteneuvottelua

Anton-kuittikauppajutun neljä päätekijää ovat tarttuneet tarjottuun syyteneuvotteluun. Toinen jutun syyttäjä Tommi Hietanen kertoo, että tämä nopeuttaa vuosia ruoditun talousrikosjutun uutta hovioikeusvaihetta.

Anton-kuittikauppajutun neljä päätekijää ovat tarttuneet tarjottuun syyteneuvotteluun. Toinen jutun syyttäjä Tommi Hietanen kertoo, että tämä nopeuttaa vuosia ruoditun talousrikosjutun uutta hovioikeusvaihetta.

Korkein oikeus (KKO) päätti viime kesänä palauttaa Antonin takaisin hoviin. Laajaa talousrikosjuttua on ruodittu eri oikeusasteissa lokakuusta 2007.

Ensisijaisesti syyteneuvottelu on ajateltu esitutkinta- ja syyteharkintavaiheeseen, mutta Hietanen arvioi, että se sopii myös Antoniin.

”Eri tahoilta kuten vastaajien avustajilta tuli ehdotuksia syyteneuvottelusta, ja tuomioistuimestakin sitä tiedusteltiin. Yhteinen näkemys oli, että se voisi soveltua tähän.”

Syyteneuvottelu tuli mahdolliseksi tammikuussa. Syytetyiltä se edellyttää, että he tunnustavat syyttäjän teonkuvauksen. Tämä toisi lievennystä tuomioon.

”Neuvottelun kohteena ei voi olla rikosnimike eikä tässä vaiheessa teonkuvauskaan, vaan nyt neuvotellaan seuraamuksen suuruudesta.”

KKO palautti Antonin hoviin noin 50 syytetyn osalta, mutta syyttäjät katsoivat osan syytteistä vanhentuneen. Hovioikeudessa käsittely jatkuu lähinnä törkeiden veropetosten osalta, ja syytettyjä on nyt noin 30. Heistä vajaat 20 on ilmoittautunut syyteneuvotteluun.

”Ihmisillä uudet elämät”

Marraskuussa tulee 10 vuotta siitä, kun keskusrikospoliisi teki ratsioita pääkaupunkiseudulla Anton-kuittikauppajutussa ja otti epäiltyjä kiinni.

Asianajaja Markku Fredman on toiminut syyttäjien yhdeksi päätekijäksi katsoman miehen avustajana alusta lähtien. Fredmanin mielestä Anton-juttu oli liian laaja ja se venytti käsittelyn.

Hovioikeus on luonnehtinut Antonia laajaksi ja tavanomaista vaikeammaksi. Hietanen kertoo, että kyse oli aikoinaan uudenlaisesta veronkiertojutusta. Siinä rakennustyön järjestänyt tai työn tehnyt sopi maksun menevän niin sanotun toimistoyhtiön tilille, joka otti palkkionsa, ja loput palautui takaisin. Syyttäjän mukaan veroja ja muita velvoitteita jätettiin näin maksamatta useita miljoonia vuosina 2003–2005.

Käräjäoikeus tuomitsi toukokuussa 2009 yli 80 syytettyä. Hovioikeus oli toista mieltä joulukuussa 2011 ja hylkäsi liki 50:n tuomiot ja alensi käräjätuomioita. Neljän päätekijän hovituomiot vaihtelivat alle kolmesta vuodesta neljään. Viime kesänä KKO palautti jutun takaisin hovioikeuteen, koska katsoi muun muassa hovioikeuden tutkineen juttua laajemmin kuin syyttäjien valitus edellytti.

Fredman arvelee, että kaikki ovat väsyneet ruotimaan Antonia ja haluaisivat jutun päätökseen.

”Näillä ihmisillä on jo uudet elämät ja uudet hankkeet.”

Fredman kertoo, että esimerkiksi hänen päämiehensä on jo suorittanut hovioikeuden tuomitseman vankeustuomion.

Tunnustamisoikeudenkäynti

Syyttäjät kirjoittavat seuraavaksi tuomioesitykset, jotka sisältävät teonkuvauksen, rikosnimikkeet ja seuraamuskannanoton.

”Seuraamuskannanoton täytyy olla mahdollisimman tarkka, jotta tunnustamismenettelyyn lähtevä tietää, mihin lähtee mukaan. Lopullinen päätösvalta on tuomioistuimella.”

Hän ei vielä kerro, millaista seuraamusta Antonin syytetyille tarjotaan.

”Sitten tunnustamisoikeudenkäynnissä käydään läpi tuomioesitys ja syyttäjä esittelee asiaa laajemmin. Siinä yhteydessä tuomioistuin voi halutessaan keskusteluttaa esitettyä seuraamusta.”

Syyttäjät toivovat, että tunnustamisoikeudenkäynnit saataisiin tälle keväälle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Anton-kuittikauppajutussa kokeillaan syyteneuvottelua”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat