Kokeile kuukausi maksutta

VAV ja NCC etsivät uusia keinoja materiaalien tehokkaaseen hyödyntämiseen

VAV Asunnot ja NCC Rakennus toteuttavat Vantaan Kivistöön asuntomessuille kerrostalon, jonka rakentaminen kuormittaa yritysten mukaan mahdollisimman vähän ympäristöä.

VAV Asunnot ja NCC Rakennus toteuttavat Vantaan Kivistöön asuntomessuille kerrostalon, jonka rakentaminen kuormittaa yritysten mukaan mahdollisimman vähän ympäristöä.

Opaaliksi nimetyn talon hiilijalanjälki on 20 prosenttia vastaavan kokoista normitaloa pienempi. Säästö vastaa sitä hiilijalanjälkeä, joka syntyy, kun 1300 henkilöautoa ajaa Hangosta Utsjoelle ja takaisin.

Tähän on päästy keventämällä talon runkoa sekä hyödyntämällä uusio- ja kierrätysmateriaaleja ja muita ympäristöystävällisiä rakennusmateriaaleja, kuten vihreää betonia, käsittelemätöntä puuta ja hamppubetonia.

”Opaali-hankkeessa on etsitty uusia keinoja materiaalien tehokkaaseen hyödyntämiseen ja rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämiseen”, VAV Asuntojen toimitusjohtaja Teija Ojankoski kertoo.

”Älykkään suunnittelun ja uusiomateriaalien hyödyntämisen kautta tähän on löydetty hyviä ratkaisuja.”

Yritysten mukaan merkittävä osa asuintalon rakennusvaiheen ympäristövaikutuksista sitoutuu talon runkoon, joten runkoa keventämällä ja vaihtoehtoisia materiaaleja käyttämällä saadaan syntymään isoja säästöjä. Opaali-talon sisällä olevien kantavien seinien määrä on optimoitu mahdollisimman pieneksi, ja muut väliseinät on toteutettu kevytrakenteisina. Näin tarvittavan rakennusmateriaalin määrää on vähennetty olennaisesti.

Talon perustuksissa on lisäksi käytetty niin kutsuttua vihreää betonia. Vihreän betonin valmistamisessa hiilidioksidipäästöjä on alennettu muun muassa sementin määrää vähentämällä.

Opaalin sisäpihan julkisivu on päällystetty käsittelemättömällä puulla. Tällä ratkaisulla säästetään työvoimakuluissa ja raaka-aineissa, sillä normaali puujulkisivu pitää maalata uudelleen noin viiden vuoden välein, kun taas käsittelemätön puu ei vaadi tällaisia huoltotöitä.

Talon ulkovarastojen rakentamiseen käytetään hamppubetonia, ja kaikkiin varastorakennuksiin tulee lisäksi viherkatot. Porrasaskelmissa on puolestaan hyödynnetty murskattua kierrätyslasia.

”Tämä projekti on ollut meille hyvä tapa testata kuinka valmiita me rakentajat ja rakennusmateriaalien tuottajat olemme muuttamaan toimintatapojamme. Nyt olemme ottaneet merkittävät ensiaskelet konkreettisten tekojen kautta materiaalivalinnoissa ja rakennustavoissa ja huomanneet käytännössä, että jo pienillä valinnoilla voidaan vaikuttaa merkittävästi rakennuksen hiilijalanjälkeen”, NCC Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Harri Savolainen painottaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “VAV ja NCC etsivät uusia keinoja materiaalien tehokkaaseen hyödyntämiseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat