Kokeile kuukausi maksutta

YIT odottaa kannattavuutensa laskevan

YIT:n liikevaihto ja kannattavuus laskivat alkuvuonna ja myös koko vuoden kannattavuuden odotetaan jäävän viime vuotta heikommaksi. Tulevan vuoden näkymät sekä Suomessa että Venäjällä ovat epäselvät.

YIT:n liikevaihto toimialaraportoinnin (POC) mukaan laski tammi-maaliskuussa 7 prosenttia 374,9 miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto kuitenkin kasvoi prosentilla.

Liikevoittomarginaali laski 5,5 prosenttiin (6,7 %) ja sijoitetun tuotto laski 7,5 prosenttiin (10,2 %) eli vain puoleen tavoitetasosta.

Tilauskanta kasvoi kuitenkin prosentilla joulukuun lopun tasolta. Lisäksi YIT:llä on paljon hankkeita, joita se ei ole vielä kirjannut tilauskantaansa. Niihin kuuluu muun muassa tuhat Ara-asuntoa ja 500 vapaarahoitteista asuntoa. Keski-Pasilan rakentamisen odotetaan käynnistyvän vuoden lopulla sijoittajien varmistuttua. Hamina-Vaalimaan tiehankkeen neuvottelut ovat vielä kesken eikä toimitusjohtajaja Kari Kauniskangas halua kommentoida julkisuudessa olleita väitteitä kilpailijoita selvästi matalammasta hinnasta muuten kuin toteamalla, että YIT:n on tehnyt hankkeen aiempia vaiheita varsin kannattavasti ja tuntee siksi kustannustason.

Kannattavuus laskee Suomessa ja Venäjällä

YIT:n tulosohjeistus vuodelle 2015 kertoo epävarmuudesta. Liikevaihdon kasvun arvioidaan olevan välillä -5 ja 5 % vertailukelpoisin valuuttakurssein. Liikevoittomarginaalin ilman kertaluonteisia eriä arvioidaan jäävän alle vuoden 2014 tason. Ohjeistus on tältä osin säilynyt ennallaan.

Liikevoittomarginaalia painavat vaativan markkinatilanteen lisäksi muun muassa seuraavat kolme tekijää:

Asuminen Venäjä -toimialan osuuden liikevaihdosta arvioidaan pienevän ruplan heikentymisen ja tuotantovolyymin laskun myötä, mikä vaikuttaa alentavasti konsernin liikevoittomarginaaliin.

Lisäksi Suomessa asuntojen kuluttajamyyntiä matalakatteisemman sijoittajakaupan sekä urakoinnin osuuden liikevaihdosta arvioidaan kasvavan.

Syksyllä 2013 aloitetusta yli 380 miljoonan euron pääomanvapautusohjelmasta oli maaliskuun lopussa toteutettu noin puolet. Toimien arvioidaan vaikuttavan liikevoittomarginaalia alentavasti.

YIT:n nettovelan pienentämispyrkimyksiä tukee vahva kassavirta. Alkuvuonna YIT laski liikkeelle sadan miljoonan euron vakuudettoman joukkovelkakirjalainan, jonka kuponkikorko on 6,5 prosenttia.

Haasteita riittää erityisesti Venäjällä

Toimitusjohtaja Kari Kauniskangas sanoo, että liiketoimintaympäristö on säilynyt odotetusti haasteellisena Suomessa ja Venäjällä.

Asumisen osalta liiketoiminta kehittyi erityisen hyvin CEE-maissa, ja Prahassa YIT investoi uusiin tontteihin, joihin voi rakentaa 900 asuntoa.

Venäjällä YIT:n liikevaihto laski 34 prosenttia ja liiketulos 49 prosenttia 12,2 prosentista 6,2 prosenttiin.

Venäjällä asuntomyynti jatkui ensimmäisellä neljänneksellä Kauniskankaan mukaan olosuhteisiin nähden kuitenkin kohtuullisella tasolla. Huhtikuussa YIT myi Venäjällä 250 asuntoa, kun vuosi sitten määrä oli 340.

YIT piti Venäjällä asuntoaloitukset vertailukautta alemmalla tasolla, mutta aloitti kuitenkin kolmen uuden kohteen rakentamisen mm. Jekaterinburgiin säilyttääkseen alueilla riittävän toimintavolyymin.

Venäjällä epävarman taloustilanteen arvioidaan vaikuttavan negatiivisesti myös asuntomarkkinoihin. Kuluttajien ostovoiman odotetaan heikkenevän, ja rakentamisen kustannusten nousevan. Asuntojen hintakehitykseen liittyy Kauniskankaan mukaan epävarmuustekijöitä ja kysyntä painottuu pieniin ja valmiisiin tai lähes valmiisiin asuntoihin.

Viime vuonna asuntolainoitus lähes pysähtyi Venäjällä, kun ohjauskorko nostettiin 17 prosenttiin. Nyt korkotaso on palautunut 12 prosenttiin valtion asuntolainoitusohjelman ansiosta.

Viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna rupla on heikentynyt selvästi, mutta viime aikoina se on taas vahvistunut. Vuosineljänneksen lopun vaihtokurssi euroon nähden oli 62, kun se vuoden lopulla oli 72. Vuosi sitten kurssi oli 48. Kauniskankaan mukaan kurssikehitystä on mahdotonta ennustaa.

Sijoittajamyynti laskee Suomessa katetta

Suomessa makrotalouden epävarmuuden arvioidaan vaikuttavan edelleen asunto- ja toimitilamarkkinoihin vuonna 2015.

YIT:llä sijoittajamyynnin osuus kasvoi 52 prosentista 62 prosenttiin. Kauppa on ollut vilkasta, mutta laskenut katetta.

Kuluttajat ovat varovaisia, ja sekä kuluttaja- että sijoittajakysynnän odotetaan kohdistuvan pieniin asuntoihin kasvukeskuksissa. Asuntojen hintakehityksen arvioidaan eriytyvän erityisesti pienten ja suurten asuntojen välillä.

Toimitila-ja inrarakentamisen kannattavuus parani hieman YIT:llä alkuvuonna, mutta oli edelleen matala. Toimitilojen kysynnän odotetaan pysyvän vaatimattomana. Kiinteistösijoittajien aktiviteetin arvioidaan piristyvän kiinnostuksen kohdistuessa erityisesti keskeisillä paikoilla sijaitseviin kohteisiin pääkaupunkiseudulla. Infrapuolella volyymin odotetaan nousevan, kun uudet hankkeet alkavat.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT odottaa kannattavuutensa laskevan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat