Kokeile kuukausi maksutta

Yli 90 prosenttia pk-yritysten sähkökeskuksista puutteellisia

Suomalaisten pk-yritysten sähkökeskusten kunnossa on huomattavasti parantamisen varaa. Tämä käy ilmi vakuutusyhtiö Ifin tekemästä tuhat pk-yritystä kattavasta selvityksestä.

Suomalaisten pk-yritysten sähkökeskusten kunnossa on huomattavasti parantamisen varaa. Tämä käy ilmi vakuutusyhtiö Ifin tekemästä tuhat pk-yritystä kattavasta selvityksestä.

”Vain noin 70 yrityskiinteistöä tuhannesta sai täysin puhtaat paperit tekemässämme tarkastuksessa. Yli 900 yrityksen tiloista löytyi vähintään yksi korjattava puute, ja enimmillään yhdestä yrityksestä löytyi lähes sata puutetta. Joka kolmannesta yrityksestä löytyi niin vakava ylikuumeneminen tai muu sähköinen vika, että käytännössä niin sanottu sytytyslanka palaa jo”, Ifin yritysasiakkaiden vahingontorjuntapäällikkö Mika Luhtala kertoo.

Luhtala ei kuitenkaan halua soimata yrittäjiä vaan epäselviä turvallisuusmääräyksiä ja puutteellisia tarkastusvaatimuksia. Esimerkiksi lain vaatimassa sähkölaitteiston määräaikaistarkastusmallissa ei edellytetä lämpökamerakuvausta, vaikka Ifin tutkimuksen mukaan vain noin puolet riskeistä voidaan havaita ilman sitä.

”Yrityksissä ei läheskään aina tunneta sähköhuoltoon liittyviä vastuita, sillä sähkölaitteiston haltijan rooli esimerkiksi vuokrakiinteistöissä on usein epäselvä. Myös viranomaisten tarkastustoiminnan vaatimuksia on syytä kiristää. Havaittujen puutteiden määrä osoittaa, että viranomaistarkastusten pitäisi olla seikkaperäisempiä ja niitä pitäisi tehdä useammin.”

Ongelmia myös valaistuksessa

Luhtalan mukaan If teki tutkimuksen aikana runsaasti valaistukseen liittyviä havaintoja. Perinteisten loisteputkien kuumeneminen on luultuakin yleisempää. Lisäksi matkan varrella löydettiin useita kattoon sulaneita pienoisloistevalaisimia.

”Helppo ja nopea ratkaisu on korvata vanhempien loisteputkien sytyttimet elektronisilla turvasytyttimillä. Valaistusta pitäisi kuitenkin tutkia paljon tarkemmin. Esimerkiksi led-tekniikasta tiedetään vielä aivan liian vähän, ja led-valon vaikutuksesta silmänpohjarappeumaan on vastikään esitetty kansainvälistä tutkimustietoa. Olemme hankalassa tilanteessa. Mikä olisi kaikin tavoin niin turvallinen valaistus, että sitä voi tarjota ratkaisuksi.”

If perusti keväällä 2013 suuren sähköturvallisuustutkimuksen ja perusti sitä varten If Vahingontorjuntatiimin, joka kartoitti pk-yritysten sähköjärjestelmän akuutteja tulipaloriskejä. Tutkimuksen kohteena olleet tuhat suomalaista pk-yritystä on nyt tarkastettu ja lämpökuvattu.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Yli 90 prosenttia pk-yritysten sähkökeskuksista puutteellisia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat