Kokeile kuukausi maksutta

Muistokirjoitus: Diplomi-insinööri, rakennesuunnittelija Matti Rönkä

Diplomi-insinööri Matti Rönkä poistui luotamme juhannusaattona 19.6.2015 monien sairauksien uuvuttamana Espoossa. Hän oli syntynyt Helsingissä 10. toukokuuta 1941. Rönkä oli kuollessaan 74-vuotias.

Diplomi-insinööri Matti Rönkä poistui luotamme juhannusaattona 19.6.2015 monien sairauksien uuvuttamana Espoossa. Hän oli syntynyt Helsingissä 10. toukokuuta 1941. Rönkä oli kuollessaan 74-vuotias.

Rönkä kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin suomalaisesta yhteiskoulusta ja valmistui diplomi-insinööriksi Helsingin teknillisen korkeakoulun rakennetekniikan osastolta 1967.

Röngän rakennesuunnittelijanura alkoi nuorena teekkarina 1964 arvostetussa Magnus Malmbergin insinööritoimistossa, jossa hän teki elämäntyönsä ollen varatoimitusjohtajana ennen eläkkeelle jäämistään 2004 asti. Vielä eläkkeellä hän toimi aktiivisena seniori-konsulttina.

Monipuolisia suunnitteluhankkeita

Rönkä aloitti teekkarina rakennesuunnittelun ns. Makkaratalon uudisrakennusprojektissa Helsingissä ja hänen viimeisimpiä suunnittelukohteita oli saman kohteen, City-Centerin, saneeraussuunnittelu 2000- luvun alussa.

Uransa aikana hän suunnitteli rakenteet moninaisiin vaativiin kohteisiin niin teollisuuteen kuin moniin urheiluhalleihin ja useisiin pääkonttoritason rakennuksiin. Hän toimi vastuullisena rakennesuunnittelijana mm. Sunila Oy:n Kotkan laitoksen ja A. Ahlström Oy:n Kauttuan ja Varkauden monissa kohteissa, Tampella Oy:n ja Enso Gutzeit Oy:n projekteissa, Tornion terästehtaan laajennuksessa, Vantaanportin liikekeskuksessa, Itäkeskuksen kauppakeskuksessa ja Itäkeskuksen tornissa.

Teollisuusprojektit olivat hänelle hyvin haastavia ja mieluisia. Suunnitelmat muuttuivat varsin usein aina konetoimittajan mukaan. Mittavistakin muutoksista huolimatta hän hallitsi projektit erittäin hyvin ja piti rakennesuunnittelun narut hyvin käsissään.

Muista kohteista voidaan mainita pääkonttorit Canon Oy:lle, Oy Tamro Ab:lle, Suomen Sokerille ja McDonald`sille sekä erityisesti Lauritsalan kirkko, jonka rakenteiden ratkaisu asetti nuorelle insinöörille kovat haasteet.

Röngän uraan sisältyi myös lukuisia vaativia ulkomaan vientikohteita, kuten Svetogorskin monet rakennukset, Color Line Arena eli Hampurin monitoimihalli, Jaroslavl`in jäähalli, Orbis-hotellit Puolan Katowiceen ja Wroclawiin.

Edellä mainituissa kohteissa käytettiin rakenteissa niin betonia kuin terästäkin ja Röngällä oli viralliset FISE Oy:n antamat AA-luokan pätevyydet betoni- ja teräsrakenteiden suunnittelijaksi. Hän myös osallistui aktiivisesti alan järjestöjen toimintaan ollen SNIL:n, BY:n, TRY:n ja Rakenteiden Mekaniikan seuran hallituksissa ja johtokunnissa. Lisäksi hän osallistui monien normitoimikuntien työskentelyyn.

Matin harrastuksia olivat purjehdus 6-vuotiaasta alkaen, slalom, tennis ja golf, joita kuitenkin viime vuosina sairaudet vaikeuttivat. Rönkä toimi myös vuosikausia Rinnekodin rakennustoimikunnan puheenjohtajana.

Matin poismenoa jäivät lähipiirissä kaipaamaan puoliso ja kaksi tytärtä perheineen.

Jorma Puhto

Seppo Mannermaa

Kirjoittajat ovat Matti Röngän kollegoita ja yhtiökumppaneita yli 30 vuoden ajalta

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Muistokirjoitus: Diplomi-insinööri, rakennesuunnittelija Matti Rönkä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat