Kokeile kuukausi maksutta

Vuonna 2014 aloitettiin 30,5 miljoonan kuution rakennukset – asuntoaloituksia 24 800

Tilastokeskus on päässyt vuoden 2014 osalta normaaliin päiväjärjestykseen ja tiedot perustuvat Väestörekisterikeskuksen rakennuslupa-aineistoon. Suomessa aloitettiin viime vuonna 30,5 miljoonan kuution rakennustyöt, kun vuonna 2013 aloitettiin 34,3 kuution rakentaminen. Katso jutusta, miten rakentaminen on kehittynyt omalla alueellasi.

Asuntoaloituksia kertyi vuonna 2014 noin 24 800. Vuonna 2013 aloitettiin noin 27 600 asunnon rakentaminen

Bkt kasvoi 2014?

Rakentamisen markkinainformaatiota tuottavan Forecon Oy:n johtava neuvonantaja Pekka Pajakkalan arvion mukaan Tilastokeskuksen viime vuotta koskevat rakentamisen aloitustiedot näyttävät olevan nyt oikealla tasolla.

Pajakkala toistaa jo aiemmin esittämänsä arvion, että kun tilastot korjaantuvat oikealle tasolle, Suomen bruttokansantuote (bkt) kasvoi jo vuonna 2014. Valtiovarainministeriön uusimman, kesäkuussa julkaistun talouskatsauksen mukaan vuoden 2014 bkt oli plus miinus nolla.

Pajakkala perustelee näkemystään sillä, että todellisuudessa rakennusinvestoinnit vähenivät vain 0,5 prosenttia VM:n 2,5 prosentin asemasta. Tämä tietää 600 miljoonan euron lisäystä investointeihin, mikä riittää nostamaan vuoden 2014 bkt:n 0,3 prosenttia plussalle.

Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen nosti Rakennuslehden haastattelussa (12.6.2015) tämän vuoden asuntotuotannon aloitusarvion 28 000 asuntoon. Arvion perusteena oli Tilastokeskuksesta saatu tieto, jonka mukaan vuonna 2014 olisi aloitettu 26 800 asuntoa. Nyt kerrottu noin 24 800 asunnon aloitusarvio viime vuoden asuntotuotannosta vie pohjaa RT:n 28 000 asunnon aloitusarviolta.

”Tämän vuoden asuntoaloitukset kasvavat hieman ja ovat tasolla 26 000 asuntoa”, Pajakkala arvioi. Muissa kuin asuinrakentamisessa aloitukset ovat hieman miinuksella.

Katso, miten rakentaminen on kehittynyt Helsingin, Joensuun, Jyväskylän, Kemi-Tornion, Kotka-Haminan, Kouvolan, Kuopion, Lahden, Lappeenrannan, Oulun, Rovaniemen, Tampereen, Turun ja Vaasa-Seinäjoki -alueen seutukunnissa:

Myönnetyt rakennusluvat seutukunnat

Koko maata koskevat tilastot

Tilastokeskus saa aloitustiedot aineistoon hieman viiveellä, joten tietoja korjataan korotusmenetelmällä kuten on tehty aiemminkin. Jutun pääkuvana olevassa, koko maata koskevassa kuviossa korotusmenetelmää on käytetty. Muissa koko maan aloituskuvioissa korjausmenetelmää ei ole käytetty, joten niistä puuttuu rakennushankkeita. Pääkuvaassa korjausmenettely kasvatti aloitusmäärää noin 8 prosentilla.

Tämän vuoden luvut epävarmoja

Tilastokeskuksen uusimmat rakentamisen luvut perustuvat edelleen arvioihin, ja tiedot ovat epävarmoja. Toukokuussa Tilastokeskus tiedotti, että myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä 4 prosenttia. 23.6.2015 tulleen korjaavan tiedotteen mukaan myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa 5,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen estimoituun rakennus- ja asuntotuotantotilastoon, jonka aineistoa on vuoden 2015 osalta korjattu menetelmällisesti edellisen vuoden tietojen pohjalta.

Ongelman syynä on ollut se, että Väestörekisterikeskus ole ole pystynyt toimittamaan tilastojen tietolähteenä käytettäviä rakennusrekisteritietoja riittävän kattavasti. Siksi Tilastokeskuksen tiedot perustuvat osittain arvioon.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Vuonna 2014 aloitettiin 30,5 miljoonan kuution rakennukset – asuntoaloituksia 24 800”

  1. VRK:n rakennustunnusprojekti alkaa näyttää juuri siltä mitä pelättiin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat