Kokeile kuukausi maksutta

Arkkitehtipariskunta Parkkonen: Meillä oli tietoinen pyrkimys rakentaa pienen hiilijalanjäljen talo

”Meillä oli tietoinen pyrkimys päästä mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen. Filosofisena ajatuksena on ollut vaikuttaa ilmaston tilaan mahdollisimman vähän. Olemme käyttäneet paljon puuta ja kierrätysmateriaaleja sekä vähän muovia”, arkkitehdit Elizaveta ja Jaakko Parkkonen kertovat.

Heidän suunnittelemansa Honka Savukvartsi (kohde 18) on Vantaan kaupungin teettämien laskelmien mukaan vähäpäästöisin asuntomessutalo. Sen hiilijalanjälki eli hiilidioksidipäästöt ovat 21,9 kilogrammaa neliömetriä kohden vuodessa, kun mukaan lasketaan rakentamisen aiheuttamat ja käytönaikaiset päästöt. Rakennus päihittää kirkkaasti kerrostalojen hiilijalanjäljet.

Laskelmat on tehnyt Gaia Consulting Oy.

Pienin hiilijalanjälki kokemuspohjalta

”Emme suunnitteluvaiheessa optimoineet hiilijalanjälkeä vaan suunnittelimme rakennuksen kokemuspohjalta. Valitsimme hiilidioksidia sitovia tai hiilijalanjäljeltään pieniä, pitkäikäisiä materiaaleja”, Parkkoset kertovat.

Elizaveta Parkkonen muistuttaa, että he eivät kuitenkaan ole menneet äärimmäisyyksiin materiaaleja valitessaan vaan pitäneet realiteetit mielessään.

”Suomessa rakentaminen ja rakennusten käyttö tuottaa 40 prosenttia hiilijalanjäljestä. Sen vuoksi pitäisi tuottaa hiilineutraaleja rakennuksia”, Jaakko Parkkonen sanoo.

Heidän talossaan massiivipuurakenne vaikuttaa eniten hiilijalanjäljen pienuuteen. Rakennuksessa on hirsirunko. Ulkoseinien pintamateriaalina on 28 millin lomalaudoitus, joka on tehty rautavihtrillikäsitellystä höylätystä kuusilaudasta. Talo on perustettu betonianturalle. Tarkoitus oli tehdä perustukset teräspaaluista, mutta savinen maaperä ei sallinut sitä. Ryömintätila on eristetty vaahtolasimurskalla, alapohja on puurakenteinen.

Talo lämmitetään aurinkokeräimillä ja vesikiertoisella takalla. Aurinkokeräimillä tuotettua lämpöä varten on 750 litran vesivaraaja. Kattokulma on sovitettu aurinkolämmön kannalta optimaaliseksi. Se voi vaihdella pari astetta 35 asteen molemmin puolin. Tässä talossa se on 34 astetta.

Parkkosten talo on muunnos heidän Honkarakenteelle suunnittelemastaan talomallistosta. Rakennus sisältää perheen 146 neliömetrin asunnon ja isovanhempien 46 neliömetrin sivuasunnon.

Lue lisää 26. kesäkuuta ilmestyneestä Rakennuslehdestä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Arkkitehtipariskunta Parkkonen: Meillä oli tietoinen pyrkimys rakentaa pienen hiilijalanjäljen talo”

  1. Talo kuulostaa myös rakentamiskustannuksiltaan ja ylläpitokustannuksiltaan edulliselta. Kannatan.

  2. Honkarakenteen sivulla

    http://www.asuterveesti.fi/asuntomessujen-ekologisin-koti-on-moderni-hirsitalo/

    ekologisessa talossa on sähkösauna noin kahdeksalle hengelle ja yksi seinä lähes kokonaan lasista. (Asuntomessujen kohteen toteutuksesta ei tietoa)

    Eikö helpoin tapa alentaa hiilijalanjälkeä olisi jättää sauna pois talosta? Sähkösauna kuluttaa sähköä ja puusauna saastuttaa lähiympäristön pienhiukkasilla.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat