Kokeile kuukausi maksutta

Tutkimus: Townhouse ei kiinnosta vain lapsiperheitä

Tähän asti townhouse-asumista on pidetty pääkaupunkilaisena vaihtoehtona perheiden pientaloasumiselle. Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen tutkimuksen mukaan townhouse on toimiva vaihtoehto myös muunlaisissa elämäntilanteissa ja kerrostalossa asuville.

Kaupunkipientaloja Helsingin Malminkartanossa.

”Townhouse kiinnostaa lapsiperheiden lisäksi yksin- ja kaksinasuvia ja toimii vaihtoehtona kerrostaloasumiselle. Se joustaa asumistarpeiden ja -toiveiden erilaistuessa”, tutkija Eija Hasu sanoo.

Tutkijat ehdottavatkin yhden sijasta kolmea erilaista townhouse-talotyyppiä: Mini, Flexi ja Kaks+. Pienten asuntojen Mini mahdollistaa yksin asumista keskellä kaupunkia, kun taas Flexi joustaa elämän eri tilanteissa ja sopii isommallekin uusioperheelle. Kaks+ vastaa hyvin ikääntyvän pariskunnan tarpeisiin ja kasvaa nuoren perheen mukana.

Townhouse asumismuotona puhuttelee myös tutkimuksen mukaan edelläkävijäasukasryhmää, joka olisi valmis tinkimään asuinneliöistä ympäristösyistä. Muunneltavuuden lisäksi edelläkävijät painottivat asunnon energiatodistusta, uusiutuvien energialähteiden käyttöä lämmityksessä sekä passiivi- ja nollaenergiataloratkaisuja.

Uusi suomalainen unelmakoti?-tutkimuksen tutkimusaineisto koostui asiantuntijahaastatteluista, yli 1 200 vastaajan kyselyaineistosta ja sitä syventävistä työpajoista. Suhtautumista ympäristö- ja energia-asioihin selvitettiin osana townhouse-talotyypin energiatehokkuustutkimusta Envi-kyselyssä, johon vastasi yli 1 000 25–80-vuotiasta pääkaupunkilaista.

Tiiviimpää rakentamista

Townhouse-taloa on kaavailtu yhdeksi ratkaisuksi pääkaupunkiseudun mittavissa kaavoitushankkeissa.

”Talotyyppi sopii olemassa olevan rakennuskannan tiivistämiseen. Townhouse uutena urbaanina talotyyppinä monipuolistaa asuntotarjontaa perinteisen pientalon, rivitalon ja kerrostalon rinnalla”, Aallon townhouse-tutkimuksesta vastaava professori Hannu Huttunen sanoo.

”Townhouse-talotyypin kehittämisen rinnalla on samalla hyvä keskustella rakennusmääräysten joustavasta soveltamisesta muun muassa esteettömyyden ja kiinteistön jaettavuuden näkökulmasta.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Tutkimus: Townhouse ei kiinnosta vain lapsiperheitä”

  1. Jaahas. Mielenkiintonen juttu mutta mikäs se townhouse sitten on?

  2. Talon suunnittelussa pitäisi huomioida mahdollisuus jakaa asunto pysty- tai korkeussuunnassa kahtia. Kun elämäntilanne muuttuu, voi omistaja vuokrata osan asunnosta. Tämähän oli rintamamiestalon alkuperäinen idea.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat