Kokeile kuukausi maksutta

Tukileikkaus uhkaa opiskelija-asuntojen rakentamista, voi nostaa laajemminkin vuokria

Opiskelija-asuntoja omistavat yhteisöt pelkäävät, että valmisteilla oleva investointiavustuksen poistaminen opiskelija-asuntojen rakentamiselta tyrehdyttää tuotantoa, nostaa vuokria ja kiristää yleisestikin vuokra-asuntomarkkinoita.

Havainnekuva Hoasin opiskelijatalosta Helsingin Jätkäsaaressa.

”Opiskelijat ovat persaukinen ryhmä. Kyllä investointiavustuksella on erittäin suuri merkitys”, Turun ylioppilaskyläsäätiön toimitusjohtaja Kalervo Haverinen sanoo.

Investointiavustuksen perusteita aiotaan muuttaa siten, että avustus poistetaan hyväkuntoiselta väestönosalta eli normaaleilta opiskelija-, nuoriso- ja senioriasunnoilta. Avustus on ollut näiden ryhmien osalta 10 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kustannuksista. Näiden asuntojen tukimuodoksi jäisi korkotukilainoitus ja uutena tukimuotona mahdollinen käynnistysavustus, jos sellaisia myönnetään.

Muutoksen jälkeen etenkin pienillä opiskelijayhteisöillä olisi vaikeuksia hankkia omia pääomia kohteiden rakennuttamiseen. Korkotukilainoitus edellyttää 10 prosentin omarahoitusosuutta.

Opiskelija-asuntojen vuokrat määräytyvät oikeasti omakustannusperiaatteella, joten omien varojen kerääminen on vaikeaa. Omien varojen lainaaminenkin on hankalaa, sillä talot ovat valtaosin korkotukilainojen vakuutena.

”Ainakaan pienemmillä yhteisöillä ei ole varoja korkotukilainan omavastuuosuuteen, jos investointiavustus poistetaan”, Haverinen sanoo.

Uusien vuokrat nousisivat

Opiskelija-asuntojen rakennuttamisessa otettiin käyttöön omapääoma-avustus vuonna 1980. Vuonna 2005 järjestelmää yksinkertaistettiin korvaamalla omapääoma-avustus erityisryhmien investointiavustuksella.

”Nyt sitten aiotaan ottaa avustus kokonaan pois”, Haverinen toteaa.

Investointiavustuksen poistaminen nostaisi merkittävästi uuden kohteen vuokratasoa. Opiskelija-asuntoyhteisöjen edunvalvontajärjestö SOA:n esimerkkilaskelmassa 32-neliöisen yksiön omakustannusperusteiseksi lähtövuokraksi tulee nykyehdoilla 298 euroa kuukaudessa 3 000 euron hankintahinnalla neliötä kohti.

Investointiavustuksen poistaminen nostaisi lähtövuokraa noin 150 eurolla. Korkotukilainaehtojen väliaikaisen helpotuksen poistaminen nostaisi vuokraa vielä selvästi lisää.

Viime vuosina uusia opiskelija-asuntoja on rakennettu vuosittain noin 500 ja peruskorjattu 1 000–1 500.

”Jos korko- ja avustusehdot muuttuvat kesken hankkeiden suunnittelun, se panee miettimään, paljonko hankkeita voi laittaa liikkeelle”, Haverinen sanoo.

Turun ylioppilaskyläsäätiö aikoo aloittaa ensi vuonna noin 200 asunnon uudiskohteen.

Nostaisi laajemminkin vuokria?

Opiskelija-asuntotilanteen kiristyminen vaikuttaisi myös yleisiin vuokramarkkinoihin.

”Pääkaupunkiseudulla asuu eniten yhden henkilön talouksia, joten samoista pienistä asunnoista ovat kilpailemassa työssä käyvät ja opiskelijat. Opiskelija-asuntojen rakentamisen turvaamisella vaikutetaan laajasti myös työssä käyvien ihmisten asunnon saantiin”, Helsingin Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio sanoo.

Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa, ja se koskisi uusia hankkeita, joille tehdään ehdollinen varauspäätös vuonna 2016 tai sen jälkeen.

Päivitetty: Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ilmoitti 8.10.2015 Twitterissä, että opiskelija-asuntojen rakentamisen tukileikkaukset perutaan. Lue uusi juttu tästä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tukileikkaus uhkaa opiskelija-asuntojen rakentamista, voi nostaa laajemminkin vuokria”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat