Kokeile kuukausi maksutta

MTK syyttää kaavoittajia – ”citykaavoitus haittaa biotaloutta”

”Maankäytön suunnittelun perusteeton ohjaaminen muuhun kuin rakennettuun ympäristöön haittaa biotaloutta. ´Citykaavoitusta´ sovelletaan joka puolella Suomea”, harmittelee MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola. Hän esitti kantansa MTK Satakunnan syyskokouksessa Porissa.

"Maankäytön suunnittelun perusteeton ohjaaminen muuhun kuin rakennettuun ympäristöön haittaa biotaloutta. ´Citykaavoitusta´ sovelletaan joka puolella Suomea", harmittelee MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola. Hän esitti kantansa MTK Satakunnan syyskokouksessa Porissa.

Tiirola kiittää Sipilän hallitusohjelmaa, jossa maankäytön ohjausvaltaa ja vastuuta siirretään valtiolta kunnille sekä valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteiden perusteet tarkistetaan.

”Nämä linjaukset ovat välttämättömiä toteuttaa, jotta biotalous saa tuulta siipien alle. Luonnonvarojen kestävä käyttö on vastaus isoihin maailmanlaajuisiin haasteisiin, joita myös Pariisissa tänään aletaan ratkoa. Biotaloudella korvataan fossiilitaloutta, eikä kaavoituksen tulisi seisoa tavoitteen tiellä”, Tiirola sanoo.

Tiirolan mukaan kaavoittajien tuntemus maaseutuelinkeinosta on usein heikolla pohjalla. Urbaanien alueiden kaavoitusratkaisuja tuodaan myös maaseutualueille.  Maaseutuelinkeinojen edustajia pitäisikin tästä syystä kuunnella nykypäivää enemmän jo kaavojen suunnitteluvaiheessa. MTK -yhdistysten ja metsänhoitoyhdistysten tulee vahtia tarkasti, ettei yleiskaavoihin laiteta elinkeinoja rasittavia rajoitteita, kuten maisematyölupavelvoitteita M-alueille.

”Kun metsälaki on voimassa, sen pitäisi riittää”, Tiirola muistuttaa.

Rakentaminen vapautettava maaseudulla

Hän vaatii rakentamisen vapauden palauttamista, jottei biotalouden tekijöistä tule pula.

”Ranta- ja maaseutuasuminen voivat etätyötä mahdollistavan digitalisaation ja biotalouden nousun myötä nousta maaseutukuntien vetovoimatekijöiksi. Muutoksia tulee tehdä erityisesti alueilla, joissa suunnittelutarveratkaisuilla kahlitaan maaseutuasumista. Maaseutuasumista helpottaa, kun poikkeamislupien myöntäminen on hallituksen esityksen mukaisesti siirtymässä ELY-keskuksilta kunnille. Kunnat ovat tähän mennessä alistuneet liian helposti ELY-keskusten ohjaukseen, kun se on käyttänyt ohjausvaltaansa.”

Toivottavasti itsehallintoalueiden syntymisen myötä ELY-keskuksen edistämis- ja ohjaamistehtävät saadaan ripeästi osaksi kansanvaltaista ohjausjärjestelmää”, Tiirola painottaa.

Hallitus esittää ympäristöministeriön vahvistusmenettelyn poistamista maakuntakaavoituksesta.

”Odotan maakuntaliitoilta elinkeinolähtöisyyttä, kun ympäristöministeriön ohjaus kevenee”, Tiirola toteaa.

Myös lunastuslaki tulee Tiirolan mielestä uudistaa hallitusohjelman kirjauksella, joka painottaa omaisuuden suojan parantamista.  MTK:n tavoitteena on, että lunastuskorvaukset olisivat aina nykyinen lunastushinta + 25 prosenttia.

Maailma on muuttunut, ja toisen maalla tehtävältä liiketoiminnalta odotetaan osuutta myös maanomistajalle”,  Tiirola korostaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “MTK syyttää kaavoittajia – ”citykaavoitus haittaa biotaloutta””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat