Kokeile kuukausi maksutta

Tällainen yritys on ydinvoimaa rakentava Titan-2 – johdossa nuori nainen

Hanhikiven ydinvoimalaitoksen rakentaminen on tiukasti Naginskyn perheen käsissä. Tytär johtaa Titan 2:sta, joka on pääurakoitsija hankkeessa ja yhtiön perustanut isä on Hanhikiven hankkeen johtaja.

Titan-2 on Nagisnkyjen johtama yhtiö, jossa tytär on pääjohtaja ja isä hallituksen puheenjohtaja ja samalla Hanhikivi-projektin johtaja.

Pyhäjoelle tulevaa Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalaitosta rakentaa Rosatomin kumppanina pietarilainen, 25 vuotta sitten perustettu Titan-2. Se on Venäjän puolustushallintoa lähellä oleva ydinvoimarakentaja.

Yhtiön perustaja ja nykyinen hallituksen puheenjohtaja (eli johtajien neuvoston puheenjohtaja) on vuonna 1958 syntynyt, kokenut ydinvoimainsinööri Grigory Naginsky.

Vuonna 2010 Titan-2:n perustaja Grigory Naginsky nimitettiin puolustusministeriöön apulaisministeriksi. Samalla hänen tyttärestään Elena Naginskayasta tuli Titan-2:n pääjohtaja.

Naginsky erosi Venäjän hallituksen alaisen erikoisrakentamisviraston (Spetsstroi) johtajan paikalta vuonna 2013 sen jälkeen, kun häntä oli kuulusteltu puolustusministeriön omaisuuden myyntiin liittyvien tutkimusten yhteydessä (Helsingin Sanomat 21.1.2015). Tutkituissa omistusjärjestelyissä oli mukana myös Titan-2.

Naginsky on  nyt tiukasti mukana Hanhikiven rakentamisessa. Hän on siitä vastaava johtaja. Rakennusjohtaja hankkeessa on Ramil Hismatulin, joka esimerkiksi on antanut suomalaislehdille haastatteluja hankkeen etenemisestä.

Sosnovi Boriin nousee Hanhikiven pilottilaitos

Titan-2 on rakentanut ydinvoimaloita, lämpövoimaloita ja öljy- ja kaasuteollisuuden laitoksia, tutkimuslaitoksia ja lentokenttiä. Ydinvoimaloista sen referessilistaan kuuluvat Sosnovi Borin lisäksi Kaliningradin, Kalinin, Smolenskin ja Rostovin ydinvoimat sekä ydinjätteiden varastointilaitos Sosvoni Boriin ja Sayda-Gubaan.

Vuonna 2015 Titan-2:sta tuli Pietarin lähellä, Sosnovi Borissa, sijaitsevan Leningrad II –ydinvoimalaitoksen (LAES-2) rakennushankkeen pääurakoitsija. Tämän lisäksi yhtiö toimittaa työmaalle suurimman osa laitteista. Yhtymään kuuluu yhdeksän organisaatiota, jotka ovat erikoistuneet eri rakennusvaiheisiin, kuten suunnitteluun, rakentamiseen, asentamiseen ja käyttöönottoon.

Titanin asiantuntijat tekevät Sosnovin Borin laitoksella kaikki mahdolliset työt esivaiheesta loppuun saakka, kuten rakennus-, kokoonpano-, sähköasennus- ja käyttöönottotyöt sekä laitteiden asennukset kahden reaktoriyksikön kaikissa kohteissa..

LAES-2 on Venäjän ensimmäinen ns. 3+ sukupolven ydinvoimalaitos. Pyhäjoen Hanhikivi 1 –hanke perustuu samaan projektiin kuin LAES-2.

Sekä SRV:n, Fennovoiman että Pyhäjoen kunnan edustajat ovat käyneet tutustumassa LAES-2:n rakennustyöihin.

Titan-2:lle ja sen projektinjohtokumppanille SRV:lle Hanhikivi 1 ei välttämättä jää viimeiseksi yhteishankkeeksi. Vieressä olisi tilaa toisellekin ja myös Fortumin Loviisan voimaloiden korvaaminen on pian edessä. Mahdollisuuksia voisi olla muuallakin, sillä Hanhikiven onnistuminen olisi Arevan epäonnistumisten jälkeen vahva referenssi.

”Olen varma, että pitkän kokemuksen ja suomalaisten alihankkijoiden ammattitaidon myötä Hanhikivi 1- ydinvoimalaitoksen rakentaminen sujuu hyvin. Yhteistyöstämme voi tulla hyvä esimerkki mitttavien kansainvälisten hankkeiden toteuttamisessa”, Naginski sanoi Titanin yrityslehdessä.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tällainen yritys on ydinvoimaa rakentava Titan-2 – johdossa nuori nainen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat