Kokeile kuukausi maksutta

Asuntolainojen saatavuus uhkaa vaikeutua ja marginaalit nousta

Asuntolainojen saatavuus uhkaa kiristyä tulevaisuudessa ja hinta kallistua, arvioi Nordean varatoimitusjohtaja Jussi Mekkonen.

Avaran seminaarissa puhuneen Mekkosen mukaan asuntolaina ei ole pankeille tällä hetkellä houkutteleva tuote. Vaikka luottoriski on normaaleissa talousolosuhteissa lähes olematon, pankeille tuottavat ongelmia pääomavaateiden kiristäminen ja jälleenrahoituksen vaikeutuminen. Mahdollisuus muuttaa lyhyttä rahaa pitkäksi on kallistunut ja vaikeutunut.

”Pitkä raha (pitkät lainat) on meille myrkkyä. Kaikki tekijät johtavat siihen, että tuotteen hintaa on pakko nostaa”, Mekkonen sanoo.

Hänen mukaansa velallisen suoja on yliampuva, kun lainojen ehdot on sementoitu. Sääntely vähentää asuntolainojen kannattavuutta ja lisää riskejä.

Myös alueelliset erot vaikuttavat Mekkosen mukaan rahoituksen saatavuuteen. Polarisaatio kiihtyy. Vuokra-asuminen kasvaa hänen mukaansa tulevaisuudessa.

Asuntohintojen lasku mahdollista

Mekkosen mukaan on teoriassa täysin mahdollista, että asuntohinnat voisivat tulla Suomessakin Tanskan tapaan 25–30 prosenttia alaspäin. Tällaisen kehityksen todennäköisyyttä hän ei arvioi.

Asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna arvioi, että Suomessa on vuokra-asuntojen ”asuntosijoitushumala päällä”. Hän lisäisi rajusti kohtuuhintaisten omistusasuntojen rakentamista sinne, missä asunnoista on suurin pula.

”Pankinjohtajana määrittelen kohtuuhintaiseksi asunnon, johon voisin myöntää lainan pankkisääntelyn vaatimukset samalla täyttäen. Myönnän, että yhtälö on vaativa. Pankkien pitää vaan nyt sopeutua siihen, ettei lyhyestä rahasta voi enää tehdä pitkää. Asuntolainoitus ei lopu.”

Rakennuslehden jutun mukaan velkahanojen kiristyminen estää jo myytävien omistusasuntojen rakentamista.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Asuntolainojen saatavuus uhkaa vaikeutua ja marginaalit nousta”

  1. Kuluttaja-asiakas taitaa olla tälle pankille myrkkyä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat