7 600 Ara-asuntoa tyhjillään – pakolaiset helpottivat ongelmaa

Kasvukeskusten ulkopuolella ARA-asuntojen markkinat hiljenevät olennaisesti.

Rajattu sisältö

Ole hyvä ja kirjaudu sisään tai rekisteröidy uudeksi käyttäjäksi hankkiaksesi lukuoikeus Rakennuslehden uutisarkistoon. Rajatussa uutisarkistossa ovat kaikki yli 30 päivää vanhat artikkelit.

Mikko Kortelainen

6 vastausta artikkeliin ”7 600 Ara-asuntoa tyhjillään – pakolaiset helpottivat ongelmaa”

 1. Asialla ei ole mitään olennaista merkitystä, mutta ARA:n julkaiseman tilaston mukan Uudenmaan tyhjien ARA-asuntojen osuus oli 0,3 prosenttia (uutisessa lukee jostain syystä 0,2 prosenttia).

  0,0 prosentiksi oli tyhjien ARA-asuntojen osuus kirjattu tilastoihin vuoden 2015 osalta Pirkkalassa, Juukassa, Joutsassa, Siilinjärvellä, Isojoella, Jalasjärvellä, Kristiinankaupungissa, Uusikaarlepyyssä, Ruskossa, Liedossa, Kustavissa, Uusikaarlepyyssä, Kannuksessa, Kaustisessa, Perhossa, Alavieskassa, Askolassa, Reisjärvellä, Utsjoella, Järvenpäässä, Porvoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Tuusulassa.

  Ongelmia on sellaisissa kunnissa, joissa on paljon vanhoja peruskorjaamattomia ARA-asuntoja. Huonokuntoisimmille ARA-asunnoille kun ei näytä riitä kysyntää. Sellaisissa kunnissa, joissa ARA-asuntokanta on uudempaa tai ainakin uudistettua, näyttäisivät täyttöasteetkin olevan pääsääntöisesti aika korkeita kasvukeskusten ulkopuolellakin.

  1. Kauniaisiin pitää ottaa vain parempituloisia pakolaisia jos ARA asuntoja ei ole vapaana.

 2. Joillain paikkakunnilla (esim Kärkölä) KAS asunnot vuokraavat ARA alaisia asuntoja ja niiden vuokrahinta on ihan samaa luokkaa kuin esim Lahden asuntovuokrat = todella korkeat

 3. Eikö tyhjien ARA-asuntojen korkeaa määrää saisi millään keinolla VVO:n syyksi ?

  1. Totta kai saa. VVO:han möi vanhat, huonokuntoiset Arat pois ennen kuin niitä pitäisi alkaa korjaamaan. Huono kunto ja korkea vuokra ei paljon houkuta, karsii pois ne asukkaat, joiden pitäisi maksaa kaikki palkkatuloillaan.

   1. Ei vuokria makseta palkkatuloista korjausten jälkeen. Eikös hallitusohjelmaan ole kirjattu tavoite että ARA asuminen on määräaikaista, tulot on tarkoitus tarkistaa säännöllisesti.
    Valtiolla on oma vuokrataloyhtiö siellä voisi järjestelyä kokeilla ennen käyttöönottoa.