Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin vapaarahoitteiset vuokrat 1,5-kertaisia Ara-vuokriin verrattuna

Helsingissä vapaarahoitteisten hintaero Ara-vuokriin ylitti ensimmäistä kertaa 50 prosenttia, ilmenee Aran asuntomarkkinakatsauksesta.

Helsingissä vapaarahoitteisten hintaero Ara-vuokriin ylitti ensimmäistä kertaa 50 prosenttia, ilmenee Aran asuntomarkkinakatsauksesta.

Espoossa vapaarahoitteisten vuokrienm ero Ara-vuokriin oli 25 prosenttia. Muissa suurissa kaupungeissa (yli 100 000 asukasta) vapaarahoitteiset olivat 10–20 prosenttia kalliimpia kuin Ara-vuokrat.

Tässä yhteydessä on hyvä palauttaa mieliin Rakennuslehden juttu siitä, että VVO perii pääkaupunkiseudulla Ara-asunnoista kovan rahan vuokria.

Vuonna 2015 pääkaupunkiseudun vuokrat nousivat 4 prosenttia, vuotta aiemmin nousua oli peräti 5,2 prosenttia. Keskimäärin vapaarahoitteinen vuokra-asunto pääkaupunkiseudulla maksoi 17,5 euroa neliöltä. Helsingissä uusissa yksiöiden vuokrasopimuksissa keskivuokra oli lähes 25 euroa neliöltä.

Pääkaupunkiseudulla Ara-vuokrat olivat keskimäärin 12,0 euroa neliöltä, mikä on 2,9 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella kalleinta oli Tampereella, jossa Ara-vuokrat oli 11,9 euroa neliöltä ja vapaarahoitteiset 13,6 euroa neliöltä.

Vuonna 2015 kireä tai melko kireä markkinatilanne vallitsi 14 kunnassa, joissa asui yli 1,7 miljoonaa asukasta. Kireimmät markkinat olivat pääkaupunkiseudun kunnissa, erityisesti Helsingissä.

Myös Tampereella, Kuopiossa ja useissa pääkaupunkiseudun kehyskunnissa Ara-asuntojen kysyntä ylittää niiden tarjonnan.

Tasapainoiset vuokramarkkinat olivat muun muassa Turussa, Jyväskylässä ja Lahdessa.

Viime vuosina on rakennettu vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja aiempaa enemmän. Tampereella, Kuopiossa ja Lahdessa vapaarahoitteisen tarjonnan lisääntyminen on tasapainottanut vuokramarkkinoita.

Ara-asuntojen lievää ylitarjontaa esiintyi 94 kunnassa, muun muassa Oulussa, Lappeenrannassa ja Vaasassa. Ylitarjontaa oli 141 kunnassa. Niiden väestö väheni keskimäärin 1,1 prosenttia edellisvuodesta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Helsingin vapaarahoitteiset vuokrat 1,5-kertaisia Ara-vuokriin verrattuna”

  1. Näissä hintavertailuissa pitäisi huomioida se että vapaarahoitteisissa neliövuokra alenee jyrkästi asunnon koon kasvaessa, ja ARA-asunnoissa ei. Helsingissä kolmiot ja sitä suuremmat vapaarahoitteiset ovat vajaa 30 % ARA-asuntoja kalliimpia, kun yksiöissä ero on 65 %. Vantaalla ”isot” vapaarahoitteiset ovat vain 8 % Araa kalliimpia. Helsingin kalleimmilla alueilla vapaarahoitteiset ovat pääosin pikkuasuntoja, ja niiden paino hintatilstossa on siten suuri.

  2. ARA kohteissa vuokrien asuntokohtainen jyvitys ei vastaa todellisia rakentamiskustannuksia. On selvää että yksilö tarvitsee keittiön, kylpyhuoneen, parvekkeen ja pätkän porrashuonetta kuten isompikin asunto, yksiössä ei juurikaan ole halpoja tiloja.

    Pienen asunnon rakentamiskustannukset ovat helposti 1,5 kertaiset verrattuna suureen asuntoon vapaarahoitteisella puolella kysyntä ja markkinahinta korjaavat tilanteen ARA tuotannossa taas ei.

  3. Helsingissä uusissa kohteissa ARA tuotanto on edullisilla kaupungin vuokratonteilla ja Hitas keinottelijoita lukuunottamatta vapaarahoitteisten tontit on hankittu hintakilpailun kautta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat