Kokeile kuukausi maksutta

Saton vuokrausaste laski alkuvuonna kovan kilpailun takia

Saton liikevaihto laski tammi-maaliskuussa, mutta tulos parani.

SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola kertoo neuvottelujen jatkuvan yhtiön Venäjän omistusten suhteen.

Saton liikevaihto laski 18,5 prosenttia 78,4 miljoonaan euroon. Yrityksen mukaan aleneminen johtui pääosin strategisesta päätöksestä luopua omistusasuntotuotannosta ja keskittyä vuokra-asuntoliiketoimintaan. Saton investoinnit vuokra-asuntoihin kasvoivat kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 37,2 miljoonaan euroon.

”Jatkamme aktiivisesti vahvaa investointiohjelmaamme. Asuntoinvestointien vaikutus Suomen talouteen on merkittävä vuokra-asuntotarjonnan lisääntymisen lisäksi myös verotulojen ja työllisyyden myötä”, toimitusjohtaja Saku Sipola sanoo.

”Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana investointimme vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen rakentamiseen olivat noin 37 miljoonaa euroa, minkä arvioidaan vastaavan noin 600 henkilötyövuotta ja lähes 12 miljoonan euron verokertymää. Viime vuoden uudis- ja korjausrakennusinvestointimme olivat noin 170 miljoonaa euroa vastaten noin 2 700 henkilötyövuotta ja 73 miljoonan euron verokertymää.”

Saton liikevoitto kasvoi alkuvuonna 8,0 prosenttia ja oli 72,9 miljoonaa euroa. Alkuvuoden arvonmuutokseen vaikuttivat positiivisesti ruplan arvon vahvistuminen sekä joidenkin kohteiden rajoitusten päättyminen.

Sato käynnistänyt toimia vuokrausasteen parantamiseksi

Sipola sanoo, että kaupungistumiskehitys jatkuu voimakkaana seuraavina vuosikymmeninä ja vuokra-asuntoja tarvitaan Saton toiminta-alueilla jatkossakin lisää.

”Viime vuosina useissa kaupungeissa on auennut rakentamiselle uusia alueita, joille on valmistunut paljon vuokra-asuntoja. Se on johtanut siihen, että monin paikoin vuokra-asuntojen tarjonta ja kysyntä ovat tällä hetkellä tasapainossa. Voimistuneen kilpailun vaikutuksesta asuntojemme vuokrausaste laski, mutta olemme käynnistäneet useita toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi.”

Saton omistuksessa oli 31.3.2016 yhteensä 23 365 asuntoa, kun viime vuonna määrä oli 24 241. Vuokra-asuntoja hankittiin ja niitä valmistui 32 asuntoa. Viime vuonna määrä oli 154.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Saton vuokrausaste laski alkuvuonna kovan kilpailun takia”

  1. Eiköhän ne ole korkeat vuokrat jotka karkoittaa asiakkaat. Järjettömän korkeat.

  2. Luultavasti Saton asuntojen vuokrausaste ei ole ollut koskaan aiemmin alle 95 prosentin. Se on selvä osoitus tarjonnan kasvamisesta mutta myös siitä, että vuokrat ovat markkinatilanteeseen nähden liian korkeat. Saton on ollut helppo nostaa vuokria mutta saattaa olla henkisesti aika vaikeaa sopeutua siihen, että niitä on laskettava. Sipola lupaa toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi. Yksinkertaisin ja tehokkain keino on laskea vuokria. Se saattaa myös olla halvin tapa sillä tarjonnan kasvaessa asunnontarvitsijat eivät kovin paljon anna painoa tv-kampanjoille. Tyhjistä asunnoista on kulut omistajalle samaa luokkaa kuin vuokratuista asunnoista. Näin Saton ”tappiot” tyhjistä asunnoista ovat ehkä lähellä 10 Me vuodessa ja ilman vuokrien alentamista trendi jatkuu.

    Vakuutusyhtiöt ja asuntorahastot työntävät uusia asuntoja markkinaan jatkuvasti. Vuokrien on joustettava myös alaspäin. Näin markkinamekanismin onkin toimittava. Mielenkiinnolla odotellaan VVO:n vastaavia lukuja.

  3. Sato ja vielä paljon enemmän VVO ovat kaikonneet juuriltaan ja alkuperiaatteiltaan jo kauar. Aluksi piti tehdä omakustannusperiaatteella hyviä vuokra-asuntoja valtion tukia käyttäen. Kun Hitas-rakentaminen aloitettiin olivat mainitut rakennuttjat olennainen osa. Ne rakennuttivat valtaosan tuotannosta ja tyytyivat kohtuulliseen kulukorvaukseen. Nyt molemmat ovat lopettaneet kakiken omistusasuntorakennuttamisen ja tietenkin valtion tukeman vuokra-asuntorakennuttamisen. Asumisoikeusasuntojen rakennuttamisen tietenkin lopettivat jo kauan sitten, kun siinäkään ei saa kuin kulunsa pois.

    Mielestäni pitäisi perustaa rakennuttajaorganisaatio, yhtiö tai osuuskunta tai vaikka molemmat, jonka tavoitteena on rakennuttaa vuokra-asuntoja omakustannushintaan. Perustajina ja osakkaina voisivat olla vaikka ammattiliitot, työnantajaorganisaatiot, työeläkeyhtiöt ja ehkä myös valtio. Hieno ja uusi ajatus vai mitä?

  4. Miten muuten kuin omakustannushintaan voi vuokra-asuntoja omistukseensa rakennuttaa?

  5. Hyvä idea Tuomas Kivelältä. AY-liike voisi tällä paikata mainettaan ja saisi jonkin verran uskottavuutta lisää duunareiden keskuudessa. Sen luulisi olevan kiinnostunut työväestön hyvinvoinnista kokonaisuutena eikä vain siitä, onko pitkäperjantai vapaapäivä vai ei, hieman kärjistäen.
    Muutaman vuoden kuluttua sitten voisivat rahastaa VVO:n tai Lumian myymällä osakkeet kovaan hintaan kansainvälisille sijoittajille

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat