Kokeile kuukausi maksutta

YIT teki tappiota Venäjällä – asuntomyyntiä piristettiin alennuksin

YIT:n alkuvuosi oli kaksijakoinen: Venäjällä asuntojen reaalihinnat jatkoivat laskuaan, mutta Suomessa ja itäisessä Euroopassa näkymät paranivat. Venäjän tappioiden vuoksi tulos jäi  sijoittajien odotuksia heikommaksi.

YIT teki vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä tappiota Venäjän asuntorakentamisessa. Liiketulosprosenttia oli siellä 6,3 prosenttia pakkasella.

Toimitusjohtaja Kari Kauniskangas toteaa, että Venäjällä asuntomyynti sujui, mutta liiketulos painui miinukselle alhaisemman liikevaihdon ja tiettyjen projektien hinnoittelumuutosten myötä. Listahintoja tarkistettiin lähemmäksi markkinahintatasoa joissakin Pietarin ja Moskovan alueen kohteissa, mikä tiesi laskua myös katetasoon. Myyntiä sillä saatiin lisättyä.

YIT:n tavoitteena on tehdä Venäjällä tänä vuonna positiivista tulosta. Se edellyttää myynnin jatkumista hyvällä tasolla ilman, että hintoja tarvitsi enää alenta

Venäjän asuntomarkkinat alavireessä

Öljyn hinnan lasku ja kansainväliset pakotteet vaikuttavat asuntomarkkinoilla paitsi kuluttajien asunnonostokykyyn myös pankkien mahdollisuuksiin lainata rahaa. Kun joitakin vuosia sitten iso osa asuntokaupoista tehtiin Venäjällä käteisellä, niin tänään yli puolet tehdään pankkilainalla. YIT:llä asuntolainoituksen osuus on noussut  viime vuoden 34 prosentista 54 prosenttiin. Korot ovat korkeat, vähintään 12 prosenttia, ja nyt pankit vaativat myös omaa säästämistä ja ovat muutenkin tiukkoja.

Lemminkäinen teki viime vuonna Venäjän asuntomarkkinoiden muutoksesta sen johtopäätöksen, että se lopetti gryndauksen kokonaan ja otti viime vuonna isosta kehityshankkeestaan Pietarin Vasilin saarella tuntuvat tappiot luopumalla siitä. Lemminkäisellä on myynnissä enää 14 asuntoa.

YIT on tyytynyt supistamaan Venäjän liikevaihtoa 20-30 prosentilla ja piristämään asuntomyyntiä hintojen tarkistuksin. Uusia aloituksia se on edelleen tehnyt. Rakenteilla oli 8446 asuntoa, joista oli myyty 43 prosenttia.

Vastauksena pienten asuntojen kysyntään YIT otti Moskovassa käyttöön uudenlaisen tyyppitalon.

YIT arvioi, että asuntojen nimellishinnat säilyisivät tänä vuonna nykytasollaan. Sekin tarkoittaisi korkean inflaation maassa reaalihintojen laskun jatkumista. YIT:n tuloksen kannalta merkitystä on myös ruplan kurssille. Viime aikoina se on vahvistunut.

YIT:lle kasvua Suomesta ja Itä-Euroopasta

Koko YIT-konsernin liikevaihto laski 3 % 362,4 (374,9) miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto laski 1 %.

Liikevoitto oli 12,1 (20,5) miljoonaa euroa ja liikevoittomarginaali oli 3,3 % (5,5 %).

Tilauskanta kasvoi 3 % joulukuun lopun tasolta ja oli 2 246,8 miljoonaa euroa.

Tulosohjeistuksen vuodelle 2016 YIT pitää ennallaan eli kasvua odotetaan 0–10 % vertailukelpoisin  valuuttakussein ja oikaistun liikevoiton arvioidaan kasvavan vuoden 2015 tasolta.

”Tammi-maaliskuun tulos jäi odotustemme mukaisesti vaatimattomaksi, mutta ensimmäinen vuosineljännes sisälsi myös paljon myönteistä kehitystä”, Kari Kauniskangas toteaa.

”Toimitilat ja infra -toimialalla viime vuonna saavutettu tilauskannan kasvu alkoi tuottaa tulosta. Toimialan liikevaihto kasvoi 22 %, ja liikevoittomarginaali parani 1,5 prosenttiyksikköä vertailukaudesta. Tripla-hanke eteni niin sijoittajaneuvottelujen, vuokrauksen kuin rakentamisenkin suhteen, ja hankkeesta arvioidaan kirjattavan tilauskantaan yli 500 miljoonaa euroa vuoden 2016 toisella neljänneksellä.”

Myös Asuminen Suomi ja CEE -toimialan näkymät ovat  Kauniskankaan mukaan positiiviset. ”Asuntojen kysyntä on pysynyt hyvällä tasolla CEE-maissa, mutta nyt myös Suomessa oli nähtävissä ensimmäisiä merkkejä kuluttajakysynnän piristymisestä. Aloitimme Suomessa selvästi vertailukautta enemmän uusia kuluttajakohteita, ja lupaavaa oli, että uudet kohteet myivät hyvin.”

Suomessa asuntosijoittajat ovat viime vuosina hallinneet asuntomarkkinaa ja niiden osuus uusista kaupoista on ollut keskimäärin noin puolet. YIT se oli vuosi sitten vieläkin korkeampi eli 62 prosenttia, ja nyt se oli 49 prosenttia.

”Kasvatimme asuntoaloituksia myös CEE-maissa, ja otimme merkittävän askeleen Puolassa ostamalla ensimmäisen tonttimme Varsovasta. Tavoitteenamme on käynnistää Puolan ensimmäisen asuntokohteen rakentaminen ja myynti jo toisen vuosineljänneksen aikana”, Kauniskangas toteaa.

”Kassavirtamme oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä negatiivinen kuuden positiivisen kvartaalin jälkeen. Tontti-investoinnit olivat katsauskaudella korkeat ja Triplan maanrakennustöitä tehtiin omaan taseeseen. Tavoitteenamme on kuitenkin toteuttaa Triplan kauppakeskuksen ja pysäköintilaitoksen sijoittajakaupat toisen vuosineljänneksen aikana, minkä jälkeen hanke sitoo YIT:n pääomaa vain vähemmistöosuutemme osalta. Ponnistelut pääomankäytön tehostamiseksi jatkuvat aktiivisesti kaikilla toimialoillamme.”

YIT:n markkinanäkymät ovat Suomen osalta positiiviset: asuntojen kuluttajakysyntä paranee hiukan, mutta kohdistuu pieniin, ”kohtuuhintaisiin” asuntoihin kasvukeskuksissa. Toimitilojen vuokralaiskysynnän sen sijaan odotetaan pysyvän vaatimattomana.

Lemminkäisen tavoin YIT on tyytyväinen siihen, että julkisen vallan toimenpiteet ovat piristäneet inframarkkinoita.

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT teki tappiota Venäjällä – asuntomyyntiä piristettiin alennuksin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat