Kokeile kuukausi maksutta

Käytettyjen asuntojen kauppamäärä oli alkuvuonna pettymys – huhtikuussa kasvua

Käytettyjen asuntojen kauppamäärä ei vastannut kiinteistönvälittäjien odotuksia, joita viime vuoden kasvu synnytti.

Asuntokaupan kauppamäärien luisun  aallonpohja koettiin vuonna 2014.  Sen jälkeen kauppa kasvoi vuonna 2015.  Vuoden 2015 jälkimmäinen vuosipuolikas oli myös kiinteistönvälitysalan yritysten liikevaihdossa 2010-luvun paras puolisko.

”Odotuksemme on ollut, että kaupan vahvistuminen myös vuonna 2016 jatkuisi.  Kokonaislukujen valossa käytettyjen asuntojen kauppamäärien kasvu ei ole kuitenkaan alkuvuonna jatkunut  aivan siinä tahdissa kuin ennakoitiin.  Kolmen pääasuntotyypin kauppojen kokonaiskertymä oli tammi-huhtikuussa 2016 likipitäen samalla tasolla kuin vuoden 2015 tammi-huhtikuussa.  Vasta kevään loppuvaihe on tuonut kunnolla edellisvuotta vahvempaa kauppamäärien kasvua.   Toivotaan, että loppukevätkin sujuu huhtikuun tapaan vireissä merkeissä”,  luonnehtii  tilannetta Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) toimitusjohtaja Jukka Malila.

Huhtikuu oli kuitenkin selvästi edellisvuotta vilkkaampi. Vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin huhtikuussa reilu 4,3 prosenttia edellisvuoden vastaavaa kuukautta enemmän.

Käytettyjen rivitaloasuntojen talojen kauppa kasvoi  huhtikuussa yli 7,5 prosenttia vuoden 2015  huhtikuuhun verrattuna. Omakotitalojen kauppa puolestaan lisääntyi lähes 5 prosenttia edellisvuoden huhtikuuhun verrattuna.  Käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppaan kirjattiin lisäystä reilu 2,3  prosenttia edellisvuoden huhtikuuhun verrattuna, käy ilmi KVKL:n kauppahintaseurantapalvelusta.

”Suomessa asuntokaupan arvosta ylivoimaisesti suurimman osan muodostavat käytetyt asunnot.  Asuntomarkkinoiden voimakkain virkoaminen on kohdistunut viime aikoina etenkin uudisasuntokaupan puolelle.  Maan taloudenkin kannalta olisi tärkeää, että kaupallinen vire vahvistuu myös käytettyjen asuntojen puolella: kukin asuntokauppa kun generoi aina ympäristössään monenlaista positiivista toimeliaisuutta – ja mitä enemmän, sitä parempi”,  Malila muistuttaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Käytettyjen asuntojen kauppamäärä oli alkuvuonna pettymys – huhtikuussa kasvua”

  1. Asuntokauppa pankkojäässä, töitä ei ole, ei osteta asuntoja, näin se vaan menee.
    Hintojen pitää reippaasti tulla alaspäin jotta kauppa taas alkaisi käymään.

    Uusien asuntojen kauppa käy jonkin verrran, koska tuetuin keinoin voidaan vielä rakentaa, mutta yksityiset eivät osta vaan rahastot jne.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat