Kokeile kuukausi maksutta

Jani Nieminen arvostelee Aran toimintaa VVO:n ja Y-Säätiön asuntokaupassa

VVO:n toimitusjohtaja Jani Nieminen arvostelee yhtiön verkkosivuilla Aran toimintaa asuntokaupassa, jossa VVO myi Y-Säätiölle yli 8 600 Ara-asuntoa.

Kojamon toimitusjohtaja Jani Nieminen.

Koko kauppaa koskevat päätökset syntyivät vasta noin kuuden kuukauden harkinnan jälkeen. ”Aran tehtävä oli ostajan nimeäminen ja enimmäiskauppahinnan määrittäminen laissa yksilöidyin periaattein. Myyjä ja ostaja ovat koko ajan toivoneet kaupan osalta asian nopeaa ja lainmukaista käsittelyä”, Nieminen toteaa.

Niemisen mukaan Aralle esitettiin esisopimusvaiheessa kaupan toteutusvaihtoehdoksi ensin malli, jossa myytävä asuntokokonaisuus olisi yhtiöitetty ja kaupan kohteena olisi ollut syntyneen yhtiön osakekanta. Yhtiön osakekannan kaupassa Aran tulkinta enimmäisluovutuskorvauksesta ei olisi hänen mukaansa noudattanut kohdekohtaista enimmäisluovutuslaskentaa ja toteutusmuodoksi valikoitui suora kiinteistökauppa.

”Ei poikkeuksellista”

”Vastoin Aran väitettä, tässä Ara-asuntokannan myynnissä ei ole mitään poikkeuksellista. Toteutusmuotona käytetty suora kiinteistökauppa on sekä yksinkertainen että vakiintunut käytäntö Ara-kohteiden myynnissä ja niihin liittyvässä Aran päätöksenteossa.”

Aran mukaan tämä on ensimmäinen kerta, jolloin kokonainen yhtiö tyhjennetään myymällä se kiinteistö kerrallaan.

Niemisen mukaan VVO toteaa täysin virheellisiksi ja tarkoitushakuisiksi väitteet korjausrahoihin liittyvistä epäselvyyksistä.

”Julkisuudessa on keskustelu asuintalovarauksista, jotka ovat tuloslaskelmaan ja verotukseen liittyvä kirjanpidollinen erä. Asuintalovaraukset eivät kuvaa yhtiön mahdollisia rahavaroja. Asuintalovarauksia tehdään esimerkiksi, kun omakustannusvuokranmäärityksen tulorahoituksella toteutettuja korjauksia aktivoidaan tilinpäätöksessä. Ilman asuintalovarauksia yleishyödylliselle yhtiölle aiheutuisi ylimääräistä ja aiheetonta verotettavaa tulosta, vaikka omakustannusvuokranmäärityksessä tulot ovat yhtä suuret kuin menot. Omakustannusvuokranmäärityksen osalta Ara toimii valvovana viranomaisena ja on vuosittain tarkastanut VVO:n toiminnan eikä kertaakaan ole löytänyt asian osalta huomautettavaa”, Nieminen toteaa.

Niemisen mukaan Ara-kohteen lain mukainen enimmäisluovutuskorvauksen määrittely on aina kohdekohtainen perustuen hankkeiden toteutukseen käytettyihin omiin varoihin, joiden määrän Ara on omilla päätöksillään vahvistanut. Laskentamekanismi on sama riippumatta yhdellä kertaa myytävien kohteiden lukumäärästä.

VVO hakee oikaisua

”Viranomaisen tulee päätöksenteossaan noudattaa lakia, vakiintuneita tulkintojaan sekä hyvää hallintotapaa. VVO Asunnot Oy tulee hakemaan Aran enimmäisluovutuskorvauspäätökseen oikaisua tarvittavin keinoin. Yhtiö valmistautuu myös viranomaisen toiminnan lainmukaisuuden selvittämiseen”, Nieminen toteaa.

Hän ei yksilöi, millaista oikaisua VVO hakee enimmäisluovutuskorvauspäätökseen. Kysymyksessä on hänen mukaansa normaali hallinnollinen menettely.

Asuntoasioista vastaava maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen pitää Rakennuslehden jutussa selvänä, että asukkailta tuleviin korjauksiin kerättyjen varojen tulisi siirtyä asuntojen mukana uusille omistajille.

Tiilikaisen mielestä Ara-asuntojen kauppoja koskevan lainsäädännön sisältöä pitää arvioida uudelleen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Jani Nieminen arvostelee Aran toimintaa VVO:n ja Y-Säätiön asuntokaupassa”

  1. VVO koittaa harhauttaa taas asiakkaita! VVO on täysin vastuussa tästä kaupasta ja käytti ainoan mahdollisuuden päästä pois inhottavasta tilanteesta jossa VVO eli AY liitot pitävät erittäin kallista vuokra-asumista Saton voimissaan. vuokra-asunnosta saadut rahathan tuloutettiin ay-liitoille omistus suhteiden perusteella. tämä liittojen automaattinen tulo sampo on kyseenalainen sillä vuokra-asunnoissa asui vähäosaisia suurin osa ja vuokrat maksaa kunta/kaupunki jolloin lopullisesti ylisuuria vuokria maksaa veronmaksajat ja voitot repii lopuksi ay-liitot ja sitä kautta poliittinen taho ohjailee asuntotuotantoa ettei tämä kultainen piiri tuhoutuisi. Asukkaiden pitäisi nostaa syyte VVO vastaan koska on tapahtunut kavallus sillä väärin perustein on korjausmaksuja etukäteen kerätty asukkailta.

  2. Jos olisi asukas ja minulta olisi varastettu kymppitonni, oikeudessa tavattaisiin – tämä on oikeusmurha.

  3. Nieminen on asuntosijoituksen Ronaldo……viestinnässä.

  4. Hyökkäys on paras puolustus silloin, kun on toimittu moraalittomasti.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat