Kokeile kuukausi maksutta

Kuitubetonilevy petti parvekkeella – nainen putosi ja kuoli Lahdessa

Parvekkeen kaiteen alla olleen kuitubetonilevyn murtuminen johti kaiteeseen nojanneen tai sitä vasten horjahtaneen naisen kuolemaan. Onnettomuustutkinta selvittää, onko samanlaista riskiä muissakin parvekkeissa.

Parvekkeen kaiteen alla olleen kuitubetonilevyn murtuminen johti kaiteeseen nojanneen tai sitä vasten horjahtaneen naisen kuolemaan. Onnettomuustutkinta selvittää, onko samanlaista riskiä muissakin parvekkeissa.

Nainen kuoli keskiviikkona pudottuaan viidennen kerroksen parvekkeelta Lahden keskustassa osoitteessa Päijänteenkatu 17. Onnettomuuden mahdollinen syy on parvekkeen kaiteen alla olevan noin neliömetrin kokoisen kuitubetonisen verhouslevyn rikkoutuminen.

Poliisi tutkii mahdollista rakenteellista ongelmaa ja osa talon parvekkeista on määrätty käyttökieltoon. Rakennusvalvonta ja onnettomuustutkintakeskus ovat mukana tutkinnassa. Samalla selvitetään, onko kyse yksittäisen levyn viasta vain laajemmasta tämätyyppisten levyjen ongelmasta, ja samalla siitä, missä kaikissa kohteissa niitä on käytetty.

Alustava arvio on, että onnettomuuden syynä ei ollut kuitusementtilevy vaan sen asettelu. Kuitusementtilevy oli asetettu parvekkeen kaiteen alla olevan aukon päälle, eikä sen takana ollut tukipilareita. Jos levyn alla on tuet, niiden välistä ei mahdu putoamaan.

Lahden rakennusvalvonnan vastuualuejohtaja Raimo Luukka kertoi Etelä-Suomen Sanomille, että kyseessä on yleisesti käytössä oleva levytyyppi, jolle on olemassa kestävyysvaatimukset. Näitä levyjä myös mainostetaan soveltuviksi kaiteisiin. Hän ei kuitenkaan kerro tarkemmin minkä valmistajan levystä on kyse. Valmistajia on useita.

Kyseessä voi olla yksittäisen levyn esimerkiksi iän tuoma tai käytössä tullut vika. Levy oli asennettu runsas kymmenen vuotta sitten parvekeremontin yhteydessä.

Levyn iskunkestävyydelle ei ilmeisesti ollut vaatimuksia. Tekninen käyttöikä kuitusementtilevyille on yleisesti yli 25 vuotta.

Poliisin mukaan vastaavanlaisia parvekkeita on Suomessa todennäköisesti useita. Poliisi pyytää taloyhtiöitä tarkastamaan, jos taloyhtiön parvekkeissa on käytetty vastaavanlaista verhouslevyä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Kuitubetonilevy petti parvekkeella – nainen putosi ja kuoli Lahdessa”

  1. Taloyhtiöt tarkastakoon heti onko nimeämätöntä verhouslevyä!

  2. No onneksi meillä on rakennusvalvonta joka on valjastettu valvomaan kaikien käytettävien materiaalien CE merkinät. Tämä vain siksi että monikansallisilla ja osaksi suomalaisilla isoilla yhtiöillä ei olisi kilpailua aitoa laatua tuottavien pienien kanssa. Nämähän ovat joutuneet lopettamaan toimintansa jo vuosia sitten, mm. metallipajat jne. Heillä ei ole mahdollisuutta ostaa näitä mitään mistään kertovia lappuja virkamiehiltä ja virastoilta sekä kehittää ”laatu” järjestelmiä jotta nämä höpöhöpö laput voisi saada.

    Näin pakotetaan yksityiset ja rakennusliikkeet ostamaan ala-arvoisia tuotteita, joita muutama kartellisoitunut rautakauppa myy suomessa. Esimerkkinä valmispiiput.. hyvää et saa laittaa.. ainoastaan pätkistä rakennetut ja ala-arvoisista materiaaleista rakennetut elementtipiiput kelpaavat valvontaan. HYVÄ SÄÄNTÖSUOMI! Onneksi tulee vielä aika kun tähän hulluuteen ei ole varaa, oikeastaan se aika on jo, sitä ei vaan tajuta.

  3. Ei tuosta jutusta taas tule hullua hurskaammaksi (taaskaan), Onko kyseessä kuitusementtilevy vai otsikossa mainittu kuitubetonilevy ? Sattuvat nyt vaan olemaan aivan eri tuotteita !

  4. Itsellä oli kuitusemenenttilevykatto (minerit) ja se murtui 10 vuodessa. Mitään korvauksia ei kuluttajavalituslautakunta nähnyt aiheelliseksi. Katon takuu oli 10 vuotta ja siinä oli. Uusi katto maksoi 25.000 euroa.

  5. Olisi kyllä toimituksen syytä korjata tälläinen kömmähdys. Kuitubetoni tai -levy on pääasiassa teräs-, lasi-, tai lujien polymeerikuitujen avulla raudoitettua betonia. Kuitusementtilevyssä taas käytetään sementin lisäksi orgaanisia kuituja ja täyteaineita.

    Sekavaa toimintaa toimittajalta…olisi syytä hieman googlata ennen kirjoittelua.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat