Kokeile kuukausi maksutta

LVI-urakoitsijoiden näkymät kirkastuneet

Lvi-urakoitsijoiden suhdanneodotukset ovat nyt myönteisempiä kuin maaliskuussa. Positiivinen vire on vahvistunut, kun tarjouskyselyt ja tilaukset ovat lisääntyneet kevään aikana.

Lvi-urakoitsijoiden suhdanneodotukset ovat nyt myönteisempiä kuin maaliskuussa. Positiivinen vire on vahvistunut, kun tarjouskyselyt ja tilaukset ovat lisääntyneet kevään aikana.

Tiedot käyvät ilmi lvi-asennuksen suhdannetarkistuksesta, jonka tuloksia verrattiin maaliskuussa 2016 toteutettuun lvi-asennuksen suhdannekyselyyn.

Suhdannetarkistuksen mukaan lvi-urakoitsijoiden työt uudishankkeissa ovat lisääntyneet selvästi. Keväällä vain 18 prosentilla oli hyvä tilanne, mutta nyt jo reilulla kolmanneksella lvi-urakoitsijoista on työlistalla uudiskohteita.

”Ilmassa on positiivista väreilyä: rakentamisen arvioidaan kasvavan tänä vuonna jopa 5-6 prosenttia. Lvi-urakoinnin kasvu näkyy paremmin vasta syksyllä, jolloin käynnistyneessä rakennustuotannossa päästään taloteknisiin töihin”, toimitusjohtaja Jari Syrjälä LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Myös korjausrakentaminen jatkaa kasvuaan: jo yli puolet vastaajista pitää tilannetta hyvänä. Maaliskuussa luku oli 36 prosenttia. Korjausrakentaminen kitkuttaa enää vain 10prosentilla, kun maaliskuussa luku oli 19 prosenttia.

Aluekohtaiset erot suuria

Pääkaupunkiseudulla, Lahdessa, Tampereella ja Turussa rakennetaan ja korjataan ahkerasti. Myös Keski-Suomessa on hieman vilkkaampaa. Näillä alueilla onkin käynnissä useita suuria hankkeita. Aluerakentamiskohteet ovat lisääntyneet myös lvi-urakoitsijoilla.

Kaakkois-Suomessa on hiljaisempaa venäläisturistien ja Venäjän kaupan määrän vähenemisen takia. Myös Oulun seutu on hiljentynyt.

”Aluekohtaiset erot ovat todella suuria. Pk-seudulla voi ilmetä tilapäistä kapasiteettipulaa; jo nyt työnjohto on pullonkaula ja tarjouslaskenta täystyöllistetty. Henkilöstön liikehdintä yrityksien välillä on lisääntynyt”, Syrjälä kertoo.

Tilauskirjat ovat paksuuntuneet

Lvi-urakoitsijoiden tilauskanta on kasvanut jopa 61 prosentilla vastaajista, kun keväällä kasvua oli näkyvissä vain reilulla kolmanneksella.

”Lisääntynyt kysyntä ei näy lvi-urakoitsijoiden hintatasossa. Pääurakoitsijat korjaavat ensin omaa katettaan, ja sitten ehkä aikanaan tarjousten puutteessa joutuvat jakamaan hyvää ali- ja sivu-urakoitsijoille. Tilaajan toiminta taantuman aikana muistetaan sekä hyvällä että pahalla”, Syrjälä toteaa.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry toteuttaa keväisin ja syksyisin lvi-asennuksen suhdannekatsauksen. LVI-TU teki kesäkuussa 2016 lvi-asennuksen suhdannetarkistuksen. Kyselyyn vastasi 59 jäsenyritystä: vastausprosentti oli 23.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “LVI-urakoitsijoiden näkymät kirkastuneet”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat