Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan tes-neuvotteluista on tulossa tiukat

Työnantajapuolen tavoitteet ovat samat kuin tuloksettomissa kilpailukykysopimusneuvotteluissa.

Rakennusliitto ei ole muuttamassa kielteistä kantaansa kilpailukykysopimukseen. Siksi rakennusala neuvottelee uudet työehtosopimukset normaalisti ensi vuoden alkupuolella.

Tammikuussa käynnistyvät toimihenkilöiden tes-neuvottelut, helmikuussa työntekijöiden. Työntekijöiden työehtosopimukset päättyvät helmikuun lopussa, toimihenkilöiden tammikuun lopussa.

Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari kertoo, että alan jääminen kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle oli työnantajapuolelle pettymys. Toimihenkilötkään eivät halunneet lähteä sopimukseen, kun Rakennusliiton kanta tuli selväksi. Hänestä se on ymmärrettävää, vaikka paikallisen sopimisen mahdollisuuksilla olisi voitu varautua työntekijöiden mahdollisesti erilaisiin ratkaisuihin esimerkiksi työajan pidentämisen suhteen.

Kari ei lähde vielä sen tarkemmin erittelemään työnantajien tavoitteita tes-neuvotteluissa, mutta maltillinen palkkaratkaisu on yksi niistä.

”En usko, että yritysten on paikallisestikaan sovittuna mahdollista lähteä palkankorotuksiin. Takana ovat tiukat ajat. Nyt menee kohtalaisesti, mutta kauanko se kestää?”

”Työnantajapuolen tavoitteet työehtosopimuskierroksella ovat samat kuin kilpailukykysopimusneuvotteluissakin. En näe mitään perustetta, miksei rakennusalan olisi pitänyt olla mukana sopimuksessa, jonka kattavuus on lähes 90 prosenttia.”

Rakennusliitto: Paketti jo käytössä

Rakennusliitto perusteli kielteistä kantaansa kilpailukykysopimukseen sillä, että määritelty kilpailukykypaketti on jo käytössä rakennusalalla.

”Rakennusliiton kaikilla sopimusaloilla tehdään pisintä työaikalain sallimaa 8 tunnin työpäivää ja lomat ovat vuosilomalain mukaisia. Päivittäistä työaikaa ei siis voi enää pidentää tai lomia lyhentää. Suuressa osassa yrityksiä on lisäksi paikallisesti sovittu, että niin sanottuja pekkaspäiviä ei pidetä. Mitään laillista keinoa lisätä työaikaa ei näissä yrityksissä olisi edes olemassa”, Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi sanoo.

Rakennusteollisuudella ei ole tiedossa, että pekkaspäivistä luopumisesta olisi paikallisesti sovittu. Tapio Karin mukaan niistä ei kaikkien tessien mukaan edes voi sopia paikallisesti.

”Kolmesta pekkaspäivästä voisi luopua tessillä, jos vain halua on. Siinä tulisi helposti kilpailukykysopimuksen työaikatavoite toteutettua. Eri aloille rakennusalallakin voi sopia erilaiset ratkaisut, ja ne tulee tietenkin miettiä neuvotteluissa. Varmaa on, että mahdollisuuksia löytyy”, Kari sanoo.

Rakennusliitto olisi voinut Harjuniemen mukaan hyväksyä SAK:n syksyllä hallitukselle jättämän esityksen, joka sisälsi vero- ja finanssipolitiikkaa sekä maltillisen palkkaratkaisun. Sitä liitto ei kuitenkaan hyväksy, että työehtosopimuksiin kajotaan kesken kauden.

”Tuottavuusloikkia tehdään tehokkaammin yrityksissä, kun mietitään toimintatapojen kehittämistä. Miksi maalarin pitäisi kantaa 20 kilon maalipurkki viidenteen kerrokseen, kun sen voi tehdä järkevämminkin?”

Harjuniemi korostaa myös, että Rakennusliiton solmimissa työehtosopimuksissa on jo paljon määräyksiä paikallisesta sopimisesta ja tämä mahdollisuus on myös järjestäytymättömien työnantajien käytössä.

Rakennusliitto määrittelee tes-tavoitteensa syksyn mittaan jäsenistön näkemysten perusteella.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Rakennusalan tes-neuvotteluista on tulossa tiukat”

  1. Ei kannata antaa periksi, kyllä Viron ja Puolan poijjaat hoitaa työt puolestanne

  2. Taas lyödään suomalaista työntekijää metrisellä halolla ja veroparatiisiyhtiöt kiittävät.Missä on kohtuullisuuden rajaj, jolla ekvoi riistää työntekjöitä?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat