Kokeile kuukausi maksutta

YIT:n tilauskanta parani Triplan vetämänä

YIT paransi kannattavuuttaan vuoden toisella neljänneksellä. Venäjä on kuitenkin edelleen murheenkryyni.

Triplan rakentamista ovat sävyttäneet massiiviset liikennejärjestelyt Pasilan aseman ympäristössä. Nyt alueen liikennettä järjestellään uusiksi esimerkiksi kaksikerroksisen kiertoliittymän avulla. Kuva: YIT

Toimialaraportoinnin (POC) mukainen liikevoitto kasvoi huhti-kesäkuussa 20,2 miljoonaan euroon viime vuoden 18,6 miljoonasta.

”Huhti-kesäkuun tuloksessa näimme odotetusti käänteen parempaan, kun segmenttiraportoinnin mukainen oikaistu liiketulos kasvoi 9 prosenttia edellisvuodesta. Odotamme positiivisen kehityksen jatkuvan, ja näkymät ovat hyvät erityisesti Toimitilat ja infra – sekä Asuminen Suomi ja CEE -toimialoilla”, toimitusjohtaja Kari Kauniskangas sanoo.

Toimitilat ja infra -toimialalla kasvua teki kasvua ja kannattavuutta tuki Helsingin Pasilaan rakennettavassa Tripla-hankkeessa kesäkuussa saavutettu Triplan kauppakeskuksen sijoittajakauppojen loppuunsaattaminen. Sijoittajakauppojen myötä YIT pääsi aloittamaan hankkeen tulouttamisen. Se vahvisti osaltaan tilauskantaa, joka parani viisi prosenttia 2 714,1 miljoonaan euroon.

”Tripla onkin merkittävässä roolissa liikevaihtomme kasvun ja kannattavuuden parantamisessa seuraavien vuosien aikana. Menestyimme toisella vuosineljänneksellä myös useissa urakkakilpailuissa, mikä vahvisti tilauskantaamme entisestään. Toimialan näkymä on vahva, ja tuloksentekokyvyn odotamme olevan vuoden toisella puoliskolla ensimmäisen vuosipuoliskon tasolla.”

Suomen asuntorakentamisessa myytyjen YIT:n asuntojen määrä laski huhti-kesäkuussa. Asuntoaloitustenkin määrä liki puolittui.  ”Suomessa kuluttajakysyntä vahvistui, ja nostimme ensimmäisellä vuosipuoliskolla kuluttajakohteiden aloituksia noin 25 prosenttia vertailukaudesta. Lisäksi saimme Suomessa maaliin valmiiden myymättömien asuntojen varannon normalisoinnin”, Kauniskangas kertoo.

YIT:n liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa 463,7 miljoonaan vertailukauden 416 miljoonasta. Ennuste oli 433 miljoonaa. YIT odottaa konsernin liikevaihdon kasvavan tänä vuonna 5–10 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein. Se arvioi oikaistun liikevoiton arvioidaan kasvavan vuoden 2015 tasolta eli 76,0 miljoonasta eurosta.

YIT

4-6 2016/4-6 2015

  • Liikevaihto, milj. euroa 463,7/416,1
  • Liikevoitto, milj. euroa 20,2/18,6
  • Liikevoitto-% 4,3/4,5

1-6 2016/1-6 2015

  • Liikevaihto, milj. euroa 826,1/791,0
  • Liikevoitto, milj. euroa 32,2/39,1
  • Liikevoitto-% 3,9/4,9
  • Omavaraisuusaste, % 36,4/36,0
  • Tilauskanta, milj. euroa 2 714,1/2 573,5
  • Henkilöstö, keskimäärin 5 388/5 665

YIT jatkaa Venäjälle sitoutuneen pääoman vähentämistä

Venäjällä aiheuttaa YIT:lle edelleen päänvaivaa. Liikevaihto laski 16 prosenttia 58,8 miljoonaan euroon, ja tuloskehitys oli vaatimaton. Asuntoaloitusten määrä jäi matalaksi.

”Asuminen Venäjä -toimialalla kassavirta oli tavoitteiden mukaisesti positiivinen, mutta tulos oli edelleen tappiolla. Toimialan kappalemääräinen myynti pysyi lähes tavoitellulla tasolla, mutta jouduimme vielä heikentämään tietyissä projekteissa ennustettua marginaalia”, Kauniskangas kommentoi.

”Tavoitteenamme on nostaa liiketulos positiiviseksi toisella vuosipuoliskolla. Se on täysin realistista. Lisäksi jatkamme Venäjälle sitoutuneen pääoman määrän vähentämistä edelleen”, Kauniskangas kommentoi.

YIT ei odota taloustilanteen enää heikentyvän Venäjällä, mutta parempaakaan ei ole lähitulevaisuudessa näköpiirissä. Epävarman taloustilanteen arvioidaan vaikuttavan edelleen negatiivisesti myös
asuntomarkkinoihin. Rakentamisen kustannusten nousun arvioidaan hidastuvan.

YIT odottaa asuntojen hintojen odotetaan pysyvän vakaina nimellisesti Venäjällä. Kysynnän odotetaan kohdistuvan erityisesti pieniin ja kohtuuhintaisiin asuntoihin.

Isoja odotuksia kohdistuu keskisen ja itäisen Euroopan maihin

Puolassa käynnistyi toisen neljänneksen aikana ensimmäinen YIT:n asuntohanke. Yhtiö kohdistaa suuria kasvuodotuksia Puolan lisäksi myös muihin CEE- eli keskisen ja itäisen Euroopan maihin. Osavuosikatsausinfossa Kauniskankaalta kysyttiin Puolan näkymistä, joiden on arvioitu kehittyneen odotuksia huonommin.

”Puolassa kehitys on ollut parempaa kuin monessa muussa maassa. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että uuden yksikön perustamisen jälkeen vie vuosia ennen kuin olemme täydessä vauhdissa.”

YIT:n asuntoaloitusten määrä yli kaksinkertaistui CEE-maissa huhti-kesäkuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Yhtiö odottaa asuntohankkeiden korkean aloitusmäärän näkyvän myös CEE-maiden myynnin kasvuna tulevilla vuosineljänneksillä.

”Odotamme asuntojen hintojen nousevan Tsekissä, Slovakiassa ja Liettuassa. Puolassa, Virossa ja Latviassa ne pysyvät vakaana”, Kauniskangas totesi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT:n tilauskanta parani Triplan vetämänä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat