Kokeile kuukausi maksutta

Hoivapalvelun kiinteistöbisnes on miljardien liiketoimintaa

Hoivapalveluihin sijoittavissa yksityisissä rahastoissa ja kiinteistösijoitusyhtiöissä on vähintäänkin miljardin euron kiinteistöomaisuus.

Northern Horizon Capitalin omistama, Lahdessa sijaitseva vanhusten asuin- ja palvelutalo valmistui viime tammikuussa.

Ara puolestaan on avustanut erityisryhmien asuntohankkeita noin miljardilla eurolla vuosina 2005–2015. Tukiprosentti on 10–40 prosenttia hankkeen kustannuksista, joten kiinteistöjen hankintakustannus on useita miljardeja.

eQ suurin toimija

Erikoissijoitusrahasto eQ Hoivakiinteistöt on markkinoiden suurin toimija. Sen kiinteistöomaisuuden arvo on viime kesäkuun lopun tietojen mukaan 455 miljoonaa euroa. Tehostetun palveluasumisen käytössä kiinteistöistä on yli 60 prosenttia.

Northern Horizon Capital on sijoittanut hoivakiinteistöihin vuodesta 2007 lähtien.

”Olimme yksi ensimmäisistä tässä segmentissä”, portfoliojohtaja Andreas Michelsson sanoo.

Ensimmäinen rahasto on myyty strategiansa mukaisesti, ja jo täysi Healthcare II -rahasto omistaa 30 kohdetta. Niistä noin kaksi kolmasosaa on valmiina ja loput rakenteilla.

Rahastopääoma on reilut sata miljoonaa euroa.

Viime toukokuussa perustetun uuden, myös Pohjoismaihin sijoittavan Nordic Aged Care -rahaston osalta on tehty pari investointipäätöstä.

Strategiana on hankkia rahastoille tyypillisesti uusia tai lähes uusia kiinteistöjä joko rakennuttamalla tai ostamalla ne valmiina.

Korkea tuotto

Minerva Kehitys ja Palvelu Oy myi ensimmäisen hoivakiinteistörahastonsa kiinteistöt eQ:lle. Uuden rahaston, Minerva Palveluasunnot II Ky:n rahastopääoma on 40 miljoonaa euroa, ja sitä vielä kasvatetaan. Rahasto sijoittaa uusiin palvelukotikiinteistöihin ja palveluasuntoihin.

”Rahastojen tuotto on hyvin korkeaa, varmaan Suomen parhaalla tasolla. Poikkeamme muista rahastoista siinä, että meidän kiinteistömme ovat sataprosenttisesti kasvukeskuksissa ja lähinnä pääkaupunkiseudulla”, toimitusjohtaja Teemu Väänänen sanoo.

Titanium Hoivakiinteistön tuottotavoite on yli 8 prosenttia. Valmiina on 48 kohdetta, ja iso joukko on rakenteilla. Rahaston pääoma on 132 miljoonaa euroa.

Salkunhoitaja ja osakas Petri Kärkkäinen kertoo, että rahasto hankkii kaikki kohteet itse. Uudiskohdetta rakennettaessa perustetaan kiinteistöosakeyhtiö, joka tilaa rakentamisen KVR-urakkana joltakin keskisuurelta rakennusliikkeeltä.

Rakennusehdotuksia tulee paljon rakennusliikkeiltä, ja myös isoilta operaattoreilta, jotka kiertävät maakunnissa tarjoa­massa palvelujaan.

”Avain on, että saadaan kiinnitys johonkin tonttiin. Se tulee melkein aina kunnalta”, Kärkkäinen sanoo.

Rahastoilla kisa kohteista

Trevian Asset Managementilla on Suomessa yksi aktiivinen hoivakiinteistörahasto, Trevian Care II. Portfoliojohtaja Maria Södermanin mukaan kohteita on 23. Rahaston kokoa ei ole rajoitettu. Painopiste on vanhusten tehostetussa palveluasumisessa.

Kiinteistösalkun koko lähestyy sataa miljoonaa euroa.

Ensimmäisissä rahastoissa tuottotaso oli Södermanin mukaan 7–8 prosenttia, mutta nyt tehostetun palvelun kohteissa tuottotaso alkaa kuutosella.

Hemsöllä on Suomessa hoivakiinteistösijoituksia 150 miljoonan euron arvosta. Maajohtaja Jarkko Leinonen korostaa, että rahastoista poiketen kysymyksessä on kiinteistöihin sijoittava, pitkäjänteisesti toimiva yhtiö.

Lue myös juttu siitä, miten hoivakiinteistöjä rakennuttavien rahastojen toiminta on vähentänyt Ara-avustusten kysyntää.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hoivapalvelun kiinteistöbisnes on miljardien liiketoimintaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat