Kokeile kuukausi maksutta

Kansainväliset tehtävät kiinnostavat Arttu Väänästä

Tuore insinööri, suunnittelusta kiinnostunut Arttu Väänänen sai heti koulutustaan vastaavan työpaikan Rambollilta. Hän arvostaa yrityksen kansainvälisyyttä.

Arttu Väänänen.

”Opiskelijat pelkäävät usein, etteivät saa töitä opiskelujensa jälkeen. Se on väärä luulo. Suuntauduin yhdyskuntatekniikkaan, ja jokainen yhdeksän hengen ryhmästämme sai työpaikan.”

Väänänen valmistui insinööriksi kuluvan vuoden toukokuussa Oulun ammattikorkeakoulusta. Nyt 25-vuotias nuorukainen työskentelee suunnittelijana Rambollin alue- ja kunnallistekniikka-yksikössä Espoossa. Yksikön koko on 50 henkeä.

Koko Ramboll Finland Oy:llä on tällä hetkellä töissä noin 2 200 henkeä. Tänä vuonna yritys on palkannut Suomeen noin 180 henkeä, joista viitisenkymmentä kesäharjoittelijoiksi.

Arttu Väänänen

Syntynyt 5.7.1991 Kellon Kiviniemessä
Asuu Helsingissä
Rakennusinsinööri, yhdyskuntatekniikka, Oulun ammattikorkeakoulu, 5/2016
Suunnittelija, alue- ja kunnallistekniikka, Ramboll Finland, 2.5.2016–
Tuotemyyjänä Ruduksella kesinä 2013, 2014, 2015
Harrastaa pallopelejä ja lenkkeilyä

Komennukset ulkomailla kiinnostavat

Väänänen sanoo tietäneensä Rambollin ennestään. Haastattelukierroksella hän sai yrityksestä kiinnostavan vaikutelman. Rambollin kansainvälisyys oli yksi tekijä, joka painoi vaakakupissa.

”On kiinnostavaa, kun pääsee asioimaan englanniksi ja on ulkomaisia työkavereita. Voisin hyvinkin tulevaisuudessa olla kiinnostunut myös komennuksista ulkomailla.”

Jo nyt Väänänen on päässyt mukaan kansainvälisiin hankkeisiin. Hän on tehnyt suunnittelua muun muassa voimalaitosprojekteihin kolmella eri mantereella. Kotimaan kohteista hän on ollut mukana useissa eri Jätkäsaaren alueen projekteissa Helsingissä. Jätkäsaaren rakennushanke koostuu erilaisista toimeksiannoista, joita Ramboll suunnittelee yhteistyössä lukuisien eri tilaaja- ja yhteistyötahojen kanssa.

Väänäselle sopii se, että hän saa olla mukana monenlaisissa hankkeissa. Työelämä on kuitenkin se, joka opettaa, ei koulunpenkillä istuminen.

”Ei koulussa ole tarkoitus eikä voikaan kaikkea opettaa. Ehkä sitä voisi kutsua yleissivistäväksi paikaksi, opiskelija oppii vähän kaikesta. Töissä pääsee syventämään oppimaansa.”

Lisäksi hänen luonteelleen käy hyvin se, että suunnittelussa tehdään paljon tiimityötä. Ainakin Rambollilla saa hänen mukaansa projekti- ja ryhmäpäälliköiltä hyvin tukea ongelmatilanteissa.

Väänänen uskoo, että kaikesta työkokemuksesta on jollain tavalla hyötyä työuran aikana. Hän itse työskenteli useampanakin kesänä Ruduksella myyntitehtävissä. Siksi hän on jo saanut nykyisessä tehtävässään Rambollilla tehdä myös kustannuslaskentaa.

Aktiivisuus opiskeluaikana kannattaa

Väänänen suuntautui opiskeluaikanaan infraan, koska hän pitää sitä talonrakentamista monipuolisempana alana. Suunnittelussa häntä kiinnostaa erityisesti kaupunkisuunnittelu.

”Suunnittelua ei voi tehdä siten, että teitä ja taloja sijoitellaan epämääräisesti sinne tänne. On kiinnostavaa, miten itsenäisistä palasista saadaan hyvä kokonaisuus.”

Opiskeluaikana Väänänen oli aktiivisesti mukana Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n opiskelijatoiminnassa. Hän istui opiskelijatoimikunnassa kaksi vuotta, joista jälkimmäisen vuoden puheenjohtajana.

”Meitä oli kahdeksan hengen porukka. Siinä pääsi käymään eri tapahtumissa ja vierailemaan yrityksissä ympäri Suomea. Pohdimme paljon, miten opiskelijoiden asioita voisi parantaa, joten toiminnalla oli yhteiskunnallinen ulottuvuus. Se oli antoisaa aikaa.”

Väänänen uskoo, että aktiivisuus opiskelijatoiminnassa auttaa myös työelämässä. Yritysvierailut virittävät osapuolia samalle aaltopituudelle ja voivat tarjota jopa työmahdollisuuksia.

”Siinä on pakko potkia itseään persuuksille, hakea tietoa. En laskenut, montako tuntia käytin opiskelijatoimintaan, mutta taisin käydä Oulusta Helsingissä 15 kertaa.”

Kulutettu aika maksoi Väänäsen mukaan itsensä takaisin korkojen kera. Tuliaisina oli muun muassa vankka oppi verkostoitumisesta. Se on nykytyöelämässä kultaakin kalliimpi taito.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kansainväliset tehtävät kiinnostavat Arttu Väänästä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat