Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistörahastojen hoivatuotanto on vähentänyt Ara-rahan kysyntää

Aran erityisasiantuntija Saara Nyyssölän mukaan kiinteistörahastojen hoivatuotannon kasvu on vähentänyt erityisryhmien Ara-asuntotuotantoa.

Aran erityisasiantuntija Saara Nyyssölän mukaan kiinteistörahastojen hoivatuotannon kasvu on vähentänyt erityisryhmien Ara-asuntotuotantoa.

Ara-kohteiden tukiprosessi on hidas, ja hakemusten määrä on vähentynyt parin viime vuoden aikana.

Rakennuslehti uutisoi, että hoivapalveluihin sijoittavissa yksityisissä rahastoissa ja kiinteistösijoitusyhtiöissä on vähintäänkin miljardin euron kiinteistöomaisuus.

”Meidän pitää olla entistä enemmän selvillä vapaarahoitteisesta tilanteesta ja ajatella valtion riskejä, jotta emme rahoita tyhjilleen jääviä tehostetun palveluasumisen kiinteistöjä.  Jo nyt näyttää siltä, että kiinteistöjä jää tyhjilleen”, Nyyssölä sanoo.

Viime vuosina vanhainkoteja on korvattu tehostetun palveluasumisen yksiköillä. Jatkossa tarvitaan Nyyssölän mukaan samaan rakennukseen monimuotoista hybridiasumista, jotta ehkäistäisiin tehostetun palveluasumisen liikakäyttöä.

”Tehostettua palveluasumista ei tarvita niin paljoa kuin on ajateltu. Siksi arvelen, ettei Ara-tuotanto kiihdy nykyisestä.”

Nyyssölän mukaan erityisryhmien rakennushankkeiden avustamiseen riittää jatkossa 120 miljoonaa euroa vuodessa.

Yksityisille firmoille 115 miljoonan avustukset

Ara on avustanut erityisryhmien asuntohankkeita noin miljardilla eurolla vuosina 2005–2015. Valtaosa avustuksista on mennyt kolmannen sektorin toimijoiden ja kuntien omistamien yhtiöiden kohteisiin.

Yksityisten yritysten kohteita Ara on avustanut tällä aikajaksolla noin 115 miljoonalla eurolla.

Useissa tapauksissa avustuksen saava yleishyödyllinen yhtiö tekee kiinteää yhteistyötä yksityisen palveluntuottajan, esimerkiksi Attendon kanssa, joka siten hyötyy kiinteistöön kohdistuvasta tuesta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistörahastojen hoivatuotanto on vähentänyt Ara-rahan kysyntää”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat