Kokeile kuukausi maksutta

Näin rakentamisen palkat kehittyivät

Rakentamisen alan ansiot nousivat kuluvan vuoden toisella neljänneksellä yleistä ansiotason nousua hitaammin. Myös kiinteistöalan ansioiden nousu oli keskimääräistä hitaampaa. Nämä seikat käyvät ilmi Tilastokeskuksen ansiotasoindeksistä.

Rakentamisen palkansaajien nimellisansiot nousivat huhti-kesäkuussa 2016 keskimäärin 0,6 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta ja kiinteistöalan palkansaajien ansiot 1,0 prosenttia.

Kaikkien palkansaajien nimellisansiot kipusivat samaan aikaan keskimäärin 1,3 prosenttia. Vaikka palkkakehitys oli maltillista, ansiot kasvoivat kuitenkin kuluttajahintoja nopeammin, sillä inflaation nousuvauhti oli vielä selvästi hitaampaa. Kaikkien palkansaajien reaaliansiot nousivat 0,9 prosenttia viime vuoden toiseen neljännekseen verrattuna.

Rakentamisen ja kiinteistöalan palkkakehitys on ollut muita aloja hitaampaa myös pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna. Kiinteistöalan ansiokehitys oli kaikista toimialoista hitainta vuosina 2010–2015 ja rakentamisessa toiseksi hitainta. Kiinteistöalan palkat kohosivat kyseisellä aikajaksolla noin kuusi prosenttia ja rakentamisessa alle kymmenen prosenttia. Sekä viime vuonna että toissa vuonna kiinteistöalan ansiot jopa heikkenivät hieman. Kaikkien toimialojen keskimääräinen ansiokehitys oli vuosina 2010–2015 reilut 11 prosenttia.

Ansiotasoindeksin aineisto perustuu eri työnantajasektoreilta kerättäviin palkka-aineistoihin. Suurimmat yksityisen sektorin palkka-aineistot ovat Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenyritysten palkka-aineistot. EK:n aineistojen lisäksi ansiotasoindeksiin sisältyy eräiden pienempien työnantajien palkka-aineistoja.

Tilastokeskuksen omalla palkkatiedustelulla täydennetään järjestäytyneiden työnantajien keräämiä palkkatilastoja sellaisilla toimialoilla, joilla työnantajien järjestäytymisaste on keskimääräistä alhaisempi esimerkiksi pienyritysten yleisyyden johdosta. Otostiedustelulla on merkittävä painoarvo muun muassa rakentamisen, kaupan, autoliikenteen ja liike-elämän palveluiden ansiotasoindeksejä laskettaessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Näin rakentamisen palkat kehittyivät”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat