Kokeile kuukausi maksutta

Paljon porua aiheuttanut jätevesisääntely lievenee

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka käy blogissaan läpi haja-asutusalueiden jätevesisäännöstön lievenemistä.

Eduskunta aloitti asian käsittelyn 14.9.2016.

Paljon keskustelua herättänyttä haja-asutuksen talousvesien käsittelyä koskevaa sääntelyä on Pokan mukaan lievennetty vuonna 2003 hyväksytyistä määräyksistä jo kerran aikaisemmin. Ympäristöministeri Paula Lehtomäen toimesta ikäihmiset vapautettiin määräyksistä, sääntelyä kohtuullistettiin ja tarvittavien toimien tekemiseen annettiin lisäaikaa. Sanni Grahn-Laasosen ympäristöministerikaudella voimaantuloa jatkettiin vielä muutamalla vuodella.

”Nyt ehdotetut muutokset perustuvat paitsi hallitusohjelmaan, myös laajapohjaisen työryhmän ehdotuksiin. Muutosten tavoitteena on erottaa selkeämmin kiinteistöt, jotka sijaitsevat niin sanotuilla herkillä alueilla vesistöjen läheisyydessä ja pohjavesialueilla niistä, jotka ovat kaukana vesistöistä”, Pokka kirjoittaa.

”Herkillä alueilla jätevesiasiat pitää hoitaa kuntoon määräysten mukaan jo lokakuuhun 2019 mennessä. Kaukana vesistöistä olevien kiinteistöjen omistajat saavat jatkoaikaa ja hoitavat jätevesijärjestelmänsä kuntoon samassa yhteydessä kun kiinteistöllä muutoinkin tehdään rakennuslupaa edellyttäviä korjauksia.”

Pokan mukaan kunnat voivat ympäristömääräyksillään edelleen antaa tarkempia ohjeita. Myös kohtuussäännökset ehdotetaan lievennettäviksi. Niiden perusteella kiinteistönomistajaa ei voida velvoittaa tekemään jätevesiremonttia, jos se on hänelle sosiaalisesti ja taloudellisesti kohtuuton, tai tuotetun jäteveden määrä on huomattavan vähäinen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Paljon porua aiheuttanut jätevesisääntely lievenee”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat