Kokeile kuukausi maksutta

Millaista on rakentaminen 2020 – näin yritysjohtajat vastaavat

Viiden rakennusyrityksen johtajat arvioivat tulevaisuuden muutoksia Finnbuild-messujen seminaarissa 13.10.2016.

Viiden rakennusyrityksen johtajat arvioivat tulevaisuuden muutoksia Finnbuild-messujen seminaarissa 13.10.2016.

Keskustelemassa olivat SRV:n toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala, Skanska Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti, YIT:n asumisen toimialajohtaja Antti Inkilä, Pohjola Rakennuksen toimitusjohtaja JuhaMetsälä ja Firan hallituksen puheenjohtaja Juhani Vanhala.

Yritysjohtajat arvioivat, mikä rakentamisessa on toisin 2020.

YIT:n Inkilän mukaan digitaalisuus tulee rakennusalalle. Se on iso mahdollisuus tehostaa toimintaa ja rajapintoja asiakkaiden suuntaan.

Skanskan Särkilahden mukaan yhteistoimintaan perustuvat mallit, allianssityyppiset ratkaisut jalkautuvat myös Suomeen. Toinen mahdollisuus on, että rakennusliike ottaa arvoketjun itse haltuun.

SRV:n Ojalan mukaan kaupungistuminen on suurin ”draiveri”. Se yhdessä digitalisoitumisen kanssa muuttaa asumista. Perhekoon pieneneminen ja asuntojen hinnat supistavat neliöitä. Tilanahtautta helpottavat asukkaille tarjottavat palvelut.

Pohjola Rakennuksen Metsälän mukaan rakentaminen muuttuu dramaattisesti. Nyt yritykset tuntevat kilpailijansa, mutta mutta pienet start up -yritykset tulevat puskista ja valtaavat markkinoita.

Firan Vanhalan mukaan suurin muutos on, että toimiala monimuotoistuu digitalisaation seurauksena. Tulevaisuudessa yrityksille on tarjolla monia onnistumismalleja. Yrityksen on valittava itselleen sopiva rooli ja onnistumistapa.

Mitä voisi tehdä toisin?

Yrityksiltä kysyttiin myös, mitä ne voisivat tehdä radikaalisti eri tavalla.

Ojala nostaa esiin elinkaarivastuun painottumisen. Rakennuksen energiankulutukseen tulee mittareita.

Särkilahden mukaan asiakaskunta vaatii yritykseltä vastuullisuutta. Vastuullisuus ei ole enää pelkkää sanahelinää. Yritysten eettisyydestä voi tulla ratkaiseva tekijä ”yllättävän nopeasti”.

Inkilän mukaan tulevaisuudessa hankkeet ovat monimuotoisempia ja yritykset tarvitsevat yhteistoimintaa, ja erilaista osaamista organisaatioon.

Metsälä uskoo yrityskulttuurin dynaamisuuteen. Kasvu ja osaaminen lähtevät yrityskulttuurista.

Myös Vanhala painottaa yrityskulttuuria. Yhtiö on opetellut kuusi vuotta palvelun tarjoamista. Jatkossa mietitään, mitä vaikutuksia palveluilla olisi ihmisiin. ”Fiksumpaa yhteiskuntaa rakennetaan fiksummalla ihmisten vuorovaikutuksella.”

Ojala uskoo allianssin kaltaiseen yhdessä tekemiseen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Millaista on rakentaminen 2020 – näin yritysjohtajat vastaavat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat