Kokeile kuukausi maksutta

Suomalainen cleantech-yritys puhdistaa Nigerian öljykatastrofialuetta

Maailman pahin öljykatastrofi on saastuttanut yli 1 000 neliökilometriä maata sekä maanalaisia pohjavesivirtoja Nigerian Ogonilandissa.

Maailman pahin öljykatastrofi on saastuttanut yli 1 000 neliökilometriä maata sekä maanalaisia pohjavesivirtoja Nigerian Ogonilandissa.

Suomalainen cleantech-yritys Eko/Harden Technologies Oy on saanut luvan maanpuhdistusteknologiansa pilotointiin alueella. Yhtiö kuuluu neljän suomalaisen cleantech-yrityksen Recowell  Solutions Group -konsortioon.

Vuosikymmeniä jatkunut, öljy-yhtiöiden toimesta tapahtunut ympäristön saastuttaminen on tuhonnut Ogonilandin kasvillisuuden, veden ja eläimistön.

Jopa viiden metrin syvyyteen asti saastuneen maan puhdistus ei onnistu perinteisin menetelmin. Suomalaisyhtiön patentoidun EKO/GRID™- teknologian uskotaan siihen pystyvän.

”Menetelmä perustuu hapetusreaktioihin, joiden avulla pilkotaan maassa olevia orgaanisia haitta-aineita pysyvästi. Luonto käyttää samoja reaktioita, mutta erittäin hitaasti. Moninkertaistamalla reaktionopeuden puhdistamme siis maaperää ekologisesti ja tehokkaasti”, kertoo menetelmän kehittäjä, Eko/Harden Technologiesin perustaja Erkki Lindberg.

Lindberg uskoo vahvasti teknologian olevan keskeinen osa Nigerian katastrofin ratkaisua. Hän muistuttaa teknologian olevan viidellä mantereella ja yli kymmenessä maassa testattu ja toimivaksi todettu.

YK rahoittaa puhdistusoperaatiota miljardilla

Ogonilandissa tehtyjen ympäristötutkimusten tuloksien mukaan alueen puhdistamiseen tarvitaan 20–30 vuotta aikaa ja kustannukset voivat ympäristöjärjestöjen mukaan nousta jopa 100 miljardiin dollariin. YK on sitoutunut rahoittamaan puhdistusta miljardilla dollarilla.

Eko/Harden Technologies aloitti 7.3.2017 rahoituskierroksen, johon myös suomalaisilla yksityisillä sijoittajilla on mahdollisuus osallistua kotimaisen around.fi-palvelun kautta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomalainen cleantech-yritys puhdistaa Nigerian öljykatastrofialuetta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat