Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalaa vaivaa nykyään tehottomuus. Useilla toimialoilla tuottavuus on kasvanut merkittävästi vuosien aikana, mutta rakennusalalla ei tällaista harppausta ole nähty. Moni rakennusalan ulkopuoleinen toimija onkin nähnyt mahdollisuuksia rakennusalalla, sillä toimintamallien tehostamisessa on suuri liiketoimintamahdollisuus. Keskeisiä ajureita rakennusalan kehitykselle ovat tietomallinnus, tekoäly ja koneoppiminen, 3D-tulostus ja robotiikan kehitys.

Teknologialla tehottomuutta vastaan

Mahdollistavana tekijänä on kaiken mahdollisen digitalisointi ja tietomallinnus. Tietomallit mahdollistavat puolestaan toiminnan automatisointia monilla eri tasoilla. Tietomallinnus tekee toiminnasta läpinäkyvää ja auttaa esimerkiksi kilpailutuksien voittamisessa, kun toimija pystyy dataan perustuen osoittamaan hyvin tarkasti, mitkä ovat olleet edellisten hankkeiden kustannukset ja niiden pohjalta ennustamaan tulevien hankkeiden kustannuksia. Tämä toimintatapa on toiminut hyvin esimerkiksi Pihlajalinnassa terveydenhoitoalalla. Tilaajat pitävät ennustettavuudesta.

Tietokonemallinnukseen pystytään yhdistämään esimerkiksi koneoppiminen. Tulevaisuudessa voi olla mahdollista, että dronet käyvät skannaamassa kehitettävän tontin. Tämän jälkeen tekoäly, johon on syötetty valtava määrä rakennusten tietomalleja, kaavamääräyksiä ja muita tietoja, pystyisi niiden pohjalta kehittämään optimoidut piirustukset tontille sopivasta rakennuksesta, jotka ihmiset tarkistavat ja tekevät tarvittaessa pieniä muokkauksia. Tämän jälkeen paikalle tuotaisiin 3D-tulostimet ja robotit, jotka tulostavat valmiin rakennuksen. Ihmiset vahtivat näitä laitteita varmuuden vuoksi, pääasiassa luodakseen turvallisuuden tunnetta.

Rakennukset tulevat olevaan täynnä antureita, jotka ovat yhteydessä nettiin. Ne tulevat edistämään myös rakennusten ylläpidon ja huollon automatisointia. Rakennus voi ilmoittaa itse huoltoyhtiölle, mitkä kohteet vaativat huoltoa.

Googlen emoyhtiön Alphabetin toimitusjohtaja Eric Schmidtin mukaan 3D-tulostus rakennusalalla tulee olemaan yksi kuudesta teknologiasta, jotka tulevat mullistamaan maailmaa. Hänen mukaansa rakentamisesta voidaan tehdä halvempaa, tehokkaampaa ja laadultaan parempaa, kun 3D-tulostus integroidaan rakentamiseen. Näin rakennusaikoja saadaan lyhennettyä ja kaikki rakenteet voidaan tehdä kierrätetyistä materiaaleista. Rakentaminen myös tapahtuisi työmailla, eikä puolivalmiita materiaaleja tarvitsisi kuljettaa. Tietojärjestelmäpuolen osaajat ovat osoittaneet kiinnostusta rakentamiseen, ja huhujen mukaan IBM on jo osallisena Tukholmassa käynnissä olevassa rakennushankkeessa.

Tällaiset edellä mainitut kuvitelmat voivat mennä teknoutopioiden puolelle, mutta voisi kuvitella, että ainakin joitain rakennusalaa mullistavia teknologioita tulee syntymään, jos yhteiskunnat ja taloudet muuten pysyvät riittävän vakaina. Mutta edessä onkin merkittävä haaste.

Öljyn hinta iskee rakennusalaan – ratkaisu teknologiasta?

Halpa energia on loppumassa, vaikka öljy onkin ollut lähivuosina edullista. Öljyn tuottajat tarvitsevat 70-80 dollaria barrelilta, jotta öljyn tuottaminen ei olisi tappiollista. Viime aikoina hinnat ovat olleet selvästi alle tämän ja se on pakottanut tuottajat leikkaamaan kulujaan erityisesti uusien öljylähteiden etsinnästä. Kun uusien öljylähteiden etsimiseen ei investoida ja vaikeissa paikoissa olevia lähteitä ei kehitetä, tulee ajan myötä öljystä olemaan niukkuutta markkinoilla, mahdollisesti jo vuonna 2018.

Maailmantalous on niin heikossa jamassa, että se ei kestä yli 70 dollarin hintoja barrelilta. Öljyn tuottajat tarvitsevat puolestaan yli 70 dollarin hintoja, jotta niiden olisi kannattavaa jatkaa toimintaansa. Vaikka öljyä on maan alla vielä todella paljon, sitä ei ole kannattavaa pumpata sieltä ylös, jos hinnat eivät nouse merkittävästi.

Öljyä on vaikeaa korvata rakennusalla uusiutuvilla energianlähteillä. Ei ole olemassa esimerkiksi sähkökäyttöisiä kuorma-autoja tai kaivureita, jotka korvaisivat nykyiset dieselillä toimivat koneet. Raaka-aineiden louhintaan, kuljetukseen ja valmistukseen kuluu valtavasti öljyä.

Tässä mielessä uuden öljyä säästävän teknologian, kuten 3D-tulostuksen, ottaminen käyttöön voi olla rakennusalalle paitsi tuottavuusloikka, myös elinehto. Yhtä tärkeää on valmistaa mahdollisimman paljon paikallisesti, jolloin kuljetuksiin ei tuhlaannu energiaa.

Lähteet:
3D printed buildings can improve the planet, says Google’s Eric Schmidt

Returning To Market Balance: How High Must Prices Be To Save The Oil Industry?

Oil discoveries sink to lowest since 1952: Morgan Stanley

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Digitalisaatiosta tuottavuusloikka rakentamiseen?”

  1. Tulevaisuuden kehityskulut näyttävät rakennusalalla erittäin mielenkiintoisilta ja haasteisilta. Vaikka Juha Metsälän kirjoituksessa todetaan aivan oikein:

    ”Öljyä on vaikeaa korvata rakennusalla uusiutuvilla energianlähteillä. – Ei ole olemassa esimerkiksi sähkökäyttöisiä kuorma-autoja tai kaivureita, jotka korvaisivat nykyiset dieselillä toimivat koneet. Raaka-aineiden louhintaan, kuljetukseen ja valmistukseen kuluu valtavasti öljyä.”

    , näyttää mielenkiintoista kehitystä tapahtuvan myös louhintaan käytettävissä koneissa. Kevitsan kaivoksella käytössä on Komatsu PC 8000 FS E Euroopan suurin sähkökäyttöinen lastauskone.

    http://www.sr-o.fi/Yritys/Uutiset/Kevitsan-kaivoksella-jyrisee-Komatsu-PC8000-FS-E
    https://www.youtube.com/watch?v=k6_aIGoXyTs

    1. Kiitos kommentista. Hienoa nähdä, että tuollaista teknologiaa on jo käytössä.
      Myös henkilöautoja raskaammat sähkökäyttöiset (akuista virran saavat) ajoneuvot näyttäisivät yleistyvän tulevaisuudessa. Esimerkiksi sähkökäyttöisiä kuorma-autoja on jonkin verran käytössä jakeluliikenteessä (Kauppalehti 25.9.2015). Suurista valmistajista esimerkiksi Mercedes-Benz on julkistanut sähkökäyttöisen kuorma-auton prototyypin (Tuulilasi 27.7.2016). Myös Tesla on julkistanut kuorma-autosuunnitelmansa ja aikomuksensa valmistaa autonomisen sähkökäyttöisen linja-auton (Tuulilasi 27.7.2016).

  2. Miten tuo 3d-tulostus toimii talonrakennuksessa? Paiskataanko printterin ”muste”säiliöön betonia ja suuttimet työntää kuran muotoonsa? Miten teräkset, tehdäänkö nekin valaen? Voidaanko tehdä mitään jännitettyjä rakenteita? Millä ja mistä tuodaan raaka-aineet?

    Mikä on se edullinen, toimiva ja ennenkaikkea turvallinen ja miellyttävä materiaali, josta taloa aletaan värkkäämään?

    Eikä rakentamisessa/asumisessa tärkeää ole vain droonin skannailema tontti (toivottavasti osaa tutkia myös maaperän) ja printterin puhaltama talo vaan myös ympäristö (alue, kadut, naapurit, toiminnot) ja ennen kaikkea ihmiset (asukkaat, ostajat, naapurit, satunnaiset ohikulkijat).

    Mitäpä ovat muuten ne viisi muuta herr Schmidtin teknologiaa?

    1. 3D-tulostuksen käyttämistä rakentamiseen on kehitetty yli kymmenen vuotta ja kehityksen nopeutuessa käytäntöön soveltamista hidastavat asiat saadaan ratkaistua.

      Eric Schmidtin viisi muuta mullistavaa teknologiaa ovat:
      http://fortune.com/2016/05/02/eric-schmidts-6-tech-trends/

      – lihan korvaaminen kasvipohjaisella proteiinilla
      – virtuaalitodellisuus
      – terveysdatan kerääminen mobiililaitteilla
      – itseohjautuvat autot
      – koulutuksen kehittäminen teknologian avulla

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat