Kokeile kuukausi maksutta

Kysymys, miksei suunnitelmiin ole tekijänoi-keutta, nousee aika ajoin pinnalle rakennushankkeissa. On projekteja, joissa rakennuttaja teettää ensin ideasuunnitelman yhdellä toimistolla ja valitsee sitten rakennussuunnitelman tekijäksi toisen toimiston kilpailuttamisen kautta.

Viimeksi valmistunut esimerkki tällaisesta on Tikkurilan uusi rautatieasema Vantaalla. Sen esisuunnitelman tekivät WSP Finland ja Arkkitehtitoimisto B & M Oy, jonka ideana syntyi ovaalin muotoinen ratkaisu. Liikennevirasto teki hankintalain mukaiset tarjouspyynnöt esisuunnitelman kaltaisen ratkaisun rakennussuunnittelusta asian-mukaisella tavalla. Hankkeen toteuttaminen liukui idean synnyttäneiden käsistä, ja arkkitehtisuunnittelun teki Aihio Arkkitehdit Oy.

”Emme niinkään pyrkineet lentokenttämäiseen ratkaisuun, mutta ovaalin muotoinen sisätila oli määritetty jo kaavassa, ja tekniset ratkaisut veivät lentokenttämäiseen suuntaan”, pääsuunnittelija Timo Meuronen Aihio Arkkitehdit Oy:stä kertoi Helsingin Sanomissa viime vuoden lopulla.

Vastaavanlainen tapaus on syksyllä valmistunut Helsingin asuntotuotantotoimiston ATT:n täydennysrakentamiskohde Vallilassa. Siinä kaavan pohjaksi teetettiin viitesuunnitelma, jonka teki Arkkitehdit Sarlin+Sopanen Oy. Varsinaisen rakennussuunnittelun teki Arkkitehtiryhmä A6.

”Kaavassa ja sen pohjaksi tehdyssä viitesuunnitelmassa oli määritelty melko tarkasti rakennuksen hahmo”, arkkitehti Jaakko Sutela sanoi lokakuussa Rakennuslehdessä.

Onko rakennuttamisjärjestelmässä jokin pielessä, kun rakennuttajat laittavat arkkitehdit kopioimaan toistensa ajatuksia suunnitelmiksi? Siirtyykö alkuperäinen idea näin parhaalla tavalla todeksi?

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hämärä tekijänoikeus?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Auri Häkkinenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/auri-hakkinen/