Kokeile kuukausi maksutta

Harjoittelijavaihdon tilinpäätös: Kiina on yrittäjämieliselle must-go-paikka

Tietoa kirjoittajasta Rodrigo Prieto Padilla
Kirjoittaja on Meksikosta kotoisin oleva kone- ja rakennustekniikan opiskelija Aalto-yliopistosta. Hän palsi helmikuussa opiskelijavaihdosta Shanghaista, Tongji Universitystä. Blogi käsittelee Shanghaissa asumista ja vaihto-opiskelua, sekä opiskelua Suomessa ja Meksikossa.
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Se tunne on hieno, kun koet, että yleisösi hämmästyy valmistelemastasi esityksestä. Olet työskennellyt koko tiimisi kanssa ahkerasti viikkoja, teillä on ollut monta ”Heureka!” -hetkeä ja viisihenkisellä tiimilläsi on taitoja 50 ihmisen edestä. Ei mikään, ei edes prototyypin toimintavika voi pilata hetkeä, vai voiko?

Edellisessä postauksessa kerroin kiinalaisen yliopiston ”Interaction design”-kurssilla tekemästämme tuotesuunnitelmasta. Ideamme kehittyi sen jälkeen nopeasti konkreettiseksi ja hyvin toimivaksi, kiitos tiimini yllättävän hyvien ohjelmointi-, suunnittelu- ja käsityötaitojen. Olin hieman epävarma siitä, pystymmekö kokoamaan suunnittelumme tuloksen, mutta tiimini, joka koostui lisäkseni pelkästään kiiinalaisista, piti huolta yhteisen tavoitteen saavuttamisesta.

Minun on pakko todeta, että olin aika onnekas, sillä muut tiimit kommentoivat heidän ryhmäläistensä osallistumisaktiivisuuden heikkoutta. Onneksi ryhmähenkemme loisti, sillä tavoitteenamme oli ylittää kurssin vaatimukset.

Kurssin viimeiset tunnit koostuivat työpajoista, joissa oli mahdollista saada apua, joten käytimme viimeiset hetket prototyyppiä viimeistellen, ohjelmoiden, hienosäädellen ja valmistellen videota esitykseen.

Kun paljastimme esityksessä projektimme, saimme positiivisen vastaanoton, hurraa-huutoja ja onnitteluja yleisöltä. Epäonneksemme, asiakkaamme ei ollut läsnä kokeilemassa prototyyppiä, mutta prototyyppi ja esitys lähetettiin myöhemmin pääkonttorille. Saimme vasta esityksen aikana tietää, että tämä oli kilpailu, ja kahdella parhaalla tiimillä on mahdollisuus kehittää prototyyppinsä oikeaksi tuotteeksi tai yritykseksi. On siis mahdollisuus, että projektimme etenee, mutta siitä ei ole takeita.

Kokemusta opiskelusta kolmessa maanosassa

Minun täytyy myöntää, että olen ollut positiivisesti yllättynyt opettajien opetuksesta ja oppitunneista. Opiskeltuani kolmessa eri maanosassa eri yliopistoissa, jotka on listattu parhaimpien yliopistojen joukkoon, minusta tuntuu, että vaikka välimatkaa on paljon, ovat ne silti olleet hyvin samankaltaisia. Minusta tuntuu, että vertailu kolmen yliopistoni, kiinalaisen Tongjin, suomalaisen Aallon ja meksikolaisen UAM-A:n välillä on paikallaan.

Kun on kyse työpajoista, mallintamistyökaluista, laboratorioista ja muista prototyyppi työkaluista, sekä Tongji että Aalto tarjoavat samat mahdollisuudet. Pelkästään Tongjin Design ja Innovaatio -kampuksella on useita 3D-tulostimia, puun laserleikkureita, vinyylileikkureita ja yleistyökaluja. Vertailua Aalto-yliopiston laitteiden kanssa on vaikea tehdä, koska pääsin Tongji yliopistossa vain Design ja Innovaatio -kampukselle. Insinööri-, arkkitehtuuri- ja muilla kampuksilla saattaa olla enemmän työvälineitä ja ottaen huomioon opiskelijamäärän siellä on myös rahoitusta suurempiin laitteisiin.

Opetuksen taso on kuitenkin asia erikseen. Aalto-yliopistossa opiskelemisen jälkeen olen tottunut huipputason koulutukseen ja kurssien perusteelliseen suunnitteluun, kun taas Tongjilla olisi parannettavaa näissä. Taso ei ollut kovin erilainen, mutta arvosanakriteerit ovat joustavammat, läsnäolo on pakollista, vain jos opettajat ovat saaneet siitä ohjeistuksen. Jos oppilas ei pääse kurssia läpi, se on häpeällistä opettajalle, minkä vuoksi arvosanaa voi parantaa helposti.

Meksikossa yliopiston rahoitus vähäistä

Näiden kahden yliopiston vertailu Universidad Autónoma Metropolitana Azcapotzalco, eli UAM-A:n kanssa ei ole helppoa. Meksikon yliopisto saa vähän rahoitusta, oppilaat maksavat hyvin pienen lukukausimaksun ja se vähäinen raha, minkä koulu saa valtiolta, käytetään perinteiseen opetukseen. Yliopisto on rankattu Meksikon parhaimmaksi Design-kouluksi, ja se on usein parhaan kärkikolmikon joukossa myös insinööriopintojen suhteen, mutta koska se on julkinen koulu, se rankataan opetustason, ei oppilaille varattavien resurssien mukaan.

3D-tulostimia ei ollut käytössä, kun opiskelin siellä, eikä niitä ilmeisesti käytetä vieläkään, tosin yliopiston julkaisuja 3D-tulostuksesta löytyy, joten kiinnostusta selvästi on. Toinen tekijä tulostimien ja muiden työvälineiden puuttumiselle on se, että avustusta annetaan projektimateriaaleihin, jotka ovat yleensä kalliita, kuten alumiinitangot ja muovailusavi, jotka oppilaiden pitäisi muuten ostaa itse.

Opetustason puolesta Meksikon UAM-A sijoittuu Tongjin ja Aalto-yliopiston välimaastoon. Opettajaliitolla on myös vaikutusta, sillä Meksikossa ei oteta hyvin vastaan opettajien irtisanomisia, minkä johdosta opettajamellakat ovat paljon yleisempiä kuin niiden pitäisi olla. Sen vuoksi koulut päättävät olla antamatta potkuja opettajille, jotta kaupungissa säilyisi rauha.

Opiskelu Kiinassa hyvin palkitsevaa

Shanghaissa myös Kiinan kielen kurssi päättyi joulukuussa ja yhtäkkiä minulla oli vain muutama päivä aikaa hyvästellä upea Shanghai.

Kaiken kaikkiaan, opiskelukokemus Kiinassa oli hyvin palkitseva ja se antoi minulle toivoa potentiaalisista tulevaisuuden projekteista kiinalaisten yritysten kanssa. Jos jotain opin niin sen, että Kiina on syystä menestyksekäs. Tosin paperisota ja logistisen infrastruktuurin puuttuminen saattaa olla kiusana, mutta helposti ratkaistavissa.

Start-up hautomoita on kaikkialla, yrityksiä kaatuu ja uusia yrityksiä syntyy joka kuukausi. Aina löytyy joku, kenellä on rahaa ja kiinalaiset ovat monitaitureita monella alalla. Kun löydät itsellesi taitavan partnerin, hän tarjoaa enemmän mahdollisuuksia kuin olit ajatellutkaan.

Haave omasta yrityksestä vahvistui

Toiveeni oman yrityksen perustamisesta eivät ole kadonneet, vaan ne ovat kasvaneet entisestään, ja olen kunnianhimoisempi kuin ikinä aiemmin. Niin koulusta kuin koulun ulkopuolelta saadut opit ovat opettaneet minulle, mitä yritys tarvitsee ja miten se syntyy oikean yhteyden avulla ulkoistamalla Kiinaan.

Voi olla vaikea totuttautua asumaan uudessa ympäristössä, kun on kyse erilaisesta ruoasta, kulttuurista, kielestä tai siitä, ettei mukanasi ole lempimukiasi, mutta tästä erilaisesta ympäristöstä oli vielä vaikeampi lähteä.

Kiinalla on tapoja, jotka ovat vuosia länsimäisen ymmärryksen edellä, mutta myös tapoja, jotka ovat vanhoja nykypäivän standardeissa, mutta taitojen monipuolisuus yhdessä liiketalouden mahdollisuuksien kanssa tekevät Kiinasta must-go paikan yrittäjämielisille. Minun aikani on nyt päättynyt Kiinassa, mutta toivottavasti ei lopullisesti.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Harjoittelijavaihdon tilinpäätös: Kiina on yrittäjämieliselle must-go-paikka”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Rodrigo Prieto Padillahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/rodrigo-prieto-padilla/