Kokeile kuukausi maksutta

Pääkaupunkiseudun maankäytöstä ja kaavoituksesta vastaavilla apulaiskaupunginjohtajilla on joukkoineen iso pähkinä purtavana. Heidän on kasvun paineissa visioitava, millainen on monikulttuuriseksi kasvava metropoli. Tavoitteena ei voi olla muuta kuin hallittu kasvu.

Viime vuosiin saakka kaupunkisuunnittelussa on keskitytty pitkälti siihen, millaista fyysistä ympäristöä tehdään – ei siihen, miten tehdään kaupunkilaisille hyvää kaupunkia. Helsingissä syntynyt ”Lisää kaupunkia” -ryhmä on tuonut kaupunkisuunnittelukeskusteluun uusia tuulia ja alakulttuurien näkemyksiä.

Vielä liian harvoin kuulee kuitenkaan pohdintoja siitä, millainen hyvä kaupunki on tässä muuttuvassa maailmassa, jossa nuoret haluavat urbaanimpaa ympäristöä, asumismuotoihin halutaan lisää kirjoa, Suomessa maassamuutto tapahtuu kasvukeskuksiin, kaavoitusta pitkälti sanellut henkilöautoilu on vähentymässä, pakolaisia tulee Suomeen ja työn perässä tulevia maahanmuuttajia tarvitaan oman väestön ikärakenteen muuttuessa.

Haastattelin viime viikolla pääkaupunkiseudun uudet apulaiskaupunginjohtajat Olli Isotalon, Anni Sinnemäen ja Hannu Penttilän. Kysyin heiltä, miten luodaan monikulttuurista kaupunkia. Pohdinnat olivat vielä varovaisia.

Vastauksissa tuli esille esimerkiksi sosiaalisen homogeenisuuden välttäminen asuntotuotannon keinoin eli monipuolisesta asuntotuotannosta huolehtiminen, asumispolun rakentaminen vuokra-asunnoista asumisoikeusasuntoihin, maahanmuuttajavaltuustojen luominen, erilaisten asumistottumuksien kartoittaminen, kantasuomalaiset ja maahanmuuttajat jaottelevasta ajattelutavasta luopuminen, hyvien ja viihtyisien kaupunginosien rakentaminen kaikille täällä asuville ja hyvien peruskoulujen tarjoaminen kaikille.

Kaupunkisuunnittelussa on nyt niin paljon muuttuvia tekijöitä, että kaavoituksen valtikkaa tiukassa otteessaan pitävien kaavoittajien pitäisi päästää valtikasta hetkeksi irti ja ottaa siitä uusi ote. Nyt rakennusten arkkitehtuuriin, kaupunkikuvaan ja autopaikkojen järjestämiseen keskittyminen ja muiden vanhojen lähtöoletuksien käyttö ei enää riitä. Kaupunkisuunnittelua on kiire katsoa uudesta lähestymiskulmasta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Miten luodaan monikulttuurista kaupunkia?”

  1. Suomihan on ollut eurooppalaisen monikulttuurinen jo suurvalta-ajoilta lähtien. Ilmeisesti väärällä tavalla ?

  2. Pitäisikö yleensäkään luoda .. sitä monikulttuurista? Ei pitäisi!

    Monikulttuurisuus on NYT täysin riittävää, kun Lidl on rantautunut Suomeen. Me emme Suomessa tarvitsen niitä ”monia” kulttureja, etenkään uskontoja, mitkä ovat pyshdyttäneet etelä kehityksen kivijaudelle ja saaneet ”ALLAH suo” -maat niin sekaisin ja sisällissotaan. NE tulevat nyt tänne sotkemaan myös Suomen asiat!
    Voisiko Euroopassa olla muutama maa, missä alkuperäisasukkaat tietävät miten asiat / rakentaminen yms. asiat hoidetaan ilman etelän pellejen konsultointia?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Auri Häkkinenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/auri-hakkinen/